Αρχική Χωρίς κατηγορία Πού βρίσκεται η Ελλάδα στα τροχαία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης;

Πού βρίσκεται η Ελλάδα στα τροχαία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης;

Η αίσθηση που έχουμε όλοι μας πως η χώρα μας είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη σε ότι αφορά τα τροχαία ατυχήματα και τις συνέπειές τους επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μεταφορών.

Από τα γραφήματα που μπορείτε να δείτε προκύπτει πως ενώ ο μέσος όρος των ατυχημάτων που δυστυχώς καταλήγουν σε θάνατο για την Ευρώπη είναι στους 50 νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στη χώρα μας φτάνεις τους 75. Είναι δηλαδή μεγαλύτερος κατά 50%!

Έτσι η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις -πιο συγκεκριμένα στην 5η χειρότερη- με μόνο τις Πολωνία, Λετονία, Ρουμανία και Βουλγαρία να έχουν να επιδείξουν χειρότερες επιδόσεις. Στον αντίποδα, με μόλις 27 και 28 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ανά εκατομμύριο η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ εξαιρετική (31) είναι και η επίδοση της Ολλανδίας.

Από το γράφημα που απεικονίζει την εξέλιξη με την πάροδο του χρόνου, από το 1996 έως και το 2018, είναι σαφές πως τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα και οι καινούργιοι αυτοκινητόδρομοι έχουν μειώσει σημαντικά τα θανατηφόρα τροχαία. Μάλιστα μια μικρή μείωση υπήρξε και το 2017, καθώς τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρώπης έχασαν δυστυχώς 25.300 άνθρωποι, έναντι 25.600 το 2016.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Βιολέτα Μπουλτς εμφανίζεται ανήσυχη. «Οι δρόμοι της Ευρώπης είναι από τους πιο ασφαλής στον κόσμο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι και πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας» τόνισε σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Η οδική ασφάλεια πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας και το θέμα χρειάζεται περισσότερη πολιτική προσοχή. Το 2017, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα σε όλη την ΕΕ μειώθηκε κατά 2% σε 25.300, ή 49 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η μικρή πτώση από το 2016 είναι μια αχτίδα ελπίδας, αλλά συνολικά οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί. Ο πολιτικός στόχος της ΕΕ ήταν να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των θανάτων από τροχαία μεταξύ 2010 και 2020 σε περίπου 16.000. Νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος με βάση τα τελευταία δεδομένα».

 

Το γράφημα είναι από έρευνα της Εurostat.

Προηγούμενο άρθροΤρεις διακεκριμένοι αναλυτές θα μιλήσουν στην Κόρινθο για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο
Επόμενο άρθροΣυνάντηση γνωριμίας του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου με το νέο Αστυνομικό Διευθυντή Αργολίδας