Αρχική Ν. Κορινθίας Ιερός Ναός Αγ.Νικολάου Κορίνθου – Αρθρο από την θεολόγο του Αριστοτελείου Λελέκου...

Ιερός Ναός Αγ.Νικολάου Κορίνθου – Αρθρο από την θεολόγο του Αριστοτελείου Λελέκου Κατερίνα

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Από την θεολόγο του Aριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Κορίνθου Λελέκου Κατερίνα.

Η ενορία του Αγίου Νικολάου δημιουργήθηκε στα 1900. Είναι η δεύτερη ενορία μετά τον Μητροπολιτικό Ναό Απ. Παύλου από πλευρά ιστορικότητας.
Μέχρι τους σεισμούς του 1928 στην Κόρινθο, ο Ναός ήταν πέτρινος και βρισκόταν στο χώρο, όπου είναι και σήμερα.

Με τους καταστροφικούς σεισμούς του 1928 ο Ναός κατέρρευσε και τη θέση του πήρε μια ξύλινη παράγκα, η οποία λειτούργησε μέχρι το 1950. Όπως ήταν φυσικό, η παράγκα αυτή γκρεμίστηκε και έτσι άρχισαν οι εργασίες για το χτίσιμο του σημερινού Ναού. Ο Ναός του Αγίου Νικολάου αποπερατώθηκε το 1960. Το έτος 1964 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ναού. Τη μελέτη και τη σχεδίαση του Ναού ανέλαβε ο Αρχιτέκτων-Μηχανικός κ. Πλουμιστός.
Η αγιογράφηση του Ναού άρχισε το 1986 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τους αγιογράφους Ηρακλή Βλασόπουλο και την σύζυγό του Μαρία Βλασοπούλου.
Οι παλαιότερες εικόνες που υπάρχουν εντός του Ναού είναι αυτές του τέμπλου, οι οποίες είναι αγιογραφημένες το έτος 1903. Αυτές είναι: η εικόνα του Ιησού Χριστού, η εικόνα της Παναγίας, η εικόνα του Αγίου Τρύφωνος και η εικόνα της Υπαπαντής του Χριστού.
Οι ιερείς που εφημέρευσαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου είναι ο πατήρ Μυροβλύτης, ο πατήρ Γαβριήλ, ο πατήρ Κωνσταντίνος, ο πατήρ Δημήτριος, ο πατήρ Νικόλαος από τους οποίους καθένας ασκούσε το καθήκον του για 20 χρόνια.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι Βυζαντινός Ναός και κατατάσσεται ως τρίκλιτος Βασιλική άνευ τρούλου.