Αρχική Ν. Μεσσηνίας Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καλαμάτα: “Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και δημόσια ΔΕΗ”

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καλαμάτα: “Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και δημόσια ΔΕΗ”

Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα κι ενιαία δημόσια ΔΕΗ ζήτησαν χθες το μεσημέρι μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τα γραφεία της ΔΕΗ στην Καλαμάτα.

Επεσήμαναν ότι το ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα και διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα.

Ο Βαγγέλης Μάϊνας έκανε λόγο για δυσβάσταχτες αυξήσεις και παρατήρησε πως “το ύψος που έχει φθάσει η κιλοβατώρα καθιστά αδύνατη τη χρήση της από μεγάλο μέρος του λαού”. Είπε πως “επιβαρύνθηκαν οι λογαριασμοί με 3 φορές ΦΠΑ” κι επεσήμανε σε κυβέρνηση και ιδιώτες επενδυτές ότι “το ρεύμα είναι αγαθό και δεν προσφέρεται για υπερκέρδη”. Ανέφερε, επίσης, πως “οι κυβερνήσεις τις κοινωνικές πολιτικές τις έκαναν στην πλάτη της ΔΕΗ”.

Ο Θανάσης Πετράκος είπε ότι η ενεργειακή φτώχεια έχει απλωθεί σε όλη την Ελλάδα κι ενημέρωσε πως 37.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα. Εκτίμησε ότι στην ενεργειακή φτώχεια οδήγησαν η εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και οι μνημονιακές πολιτικές και ζήτησε “να επανέλθει ο νόμος Λαφαζάνη, που προέβλεπε 1.200 κιλοβατώρες το 4μηνο δωρεάν σε όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας”. Ακόμα, ζήτησε ενιαία δημόσια ΔΕΗ και ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

Η συνταξιούχος Ιωάννα Καπράλου, από την Εύα, παρατήρησε πως είναι 2 μήνες χωρίς ρεύμα και διαμαρτυρήθηκε ότι της το έκοψαν με βάναυσο τρόπο, παρότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Επεσήμανε, επίσης, ότι “με 200 ευρώ σύνταξη δεν μπορώ να πληρώσω”.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων τεχνιτών της ΔΕΗ Μπάμπης Σταθόπουλος παρατήρησε ότι “τις διακοπές τις κάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν μπει στην ηλεκτρική ενέργεια. Και με 300 ευρώ να χρωστάς, σου κόβουν το ρεύμα”. Ζήτησε τακτοποιημένη και δημόσια ΔΕΗ και τάχθηκε κατά του ξεπουλήματος που επιχειρείται τώρα.