Αρχική Ν. Λακωνίας Ξεβράστηκε νεκρός καρχαρίας στον Λακωνικό κόλπο

Ξεβράστηκε νεκρός καρχαρίας στον Λακωνικό κόλπο

Όπως είναι γνωστό ο Βατικιώτικος Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή στα πλαίσια των καταστατικών του σκοπών -προστασία και ανάδειξη φυσικής κληρονομιάς του τόπου-, πραγματοποιεί δράσεις για την προστασία της, συνεργαζόμενος με αρκετούς επιστημονικούς φορείς.

Πρόσφατα ο εν λόγω Σύλλογος ξεκίνησε μια νέα συνεργασία (η οποία ολοκληρώνεται με την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας) με τον επιστημονικό φορέα iSea. Η iSea είναι μια Περιβαλλοντική Οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2016 στην Θεσσαλονίκη. Κύριος στόχος της είναι η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της Ελλάδας και της χλωρίδας και πανίδας που διαβιούν σε αυτά μέσα από την έρευνα, την ευαισθητοποίηση και τη προώθηση πολιτικών προστασίας. Είναι κάτοχος αδείας του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την επιστημονική έρευνα και καταγραφή χονδριχθύων (καρχαρίες – σελάχια).

Αφορμή για τη συνεργασία αυτή ήταν όταν φίλος και εθελοντής του Συλλόγου Τουλίπα Γουλιμή ενημέρωσε για τον εκβρασμό νεκρού καρχαρία στον Λακωνικό κόλπο. Ένα σπάνιο (τουλάχιστον ως προς τη θέαση μιας και είναι βαθύβιο είδος) είδος καρχαρία, μήκους 99 εκατοστών. Όπως αναφέρει ο σύλλογος πρόκειται για το είδος Dalatias licha (κοινή ονομασία σκυμνοσκυλόψαρο) με τα τρομερά πριονωτά του δόντια που φέρει σε πολλές σειρές.

karxarias1

Tα δόντια αυτά του δίνουν πλεονέκτημα να επιτίθεται ακόμη και σε μεγαλύτερους καρχαρίες και να αποσπά δαγκωματιές από το σώμα τους. Είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο καθώς ζει σε μεγάλα βάθη (300 -600 μέτρα, έχουν αναφερθεί και μικρότερα βάθη) και δεν μπορεί να αντέξει σε μικρή πίεση πλησιάζοντας σε ρηχά νερά. Το μήκος του φθάνει το 1,50 μέτρο.

Αναφέρεται πως θηλυκοί καρχαρίες του είδους που εγκυμονούσαν και πιάστηκαν σε δίχτυα, κατά την ανάσυρσή τους και λόγω της μείωσης της πίεσης, απέβαλαν πρόωρα τα έμβρυα για να μην πεθάνουν μαζί τους στην επιφάνεια.

Από το Σύλλογο έγινε καταγραφή του περιστατικού, ελήφθη φωτογραφικό υλικό, τα μορφομετρικά στοιχεία του καρχαρία, καθώς και βιολογικό υλικό το οποίο και απεστάλη στην iSea (επιστημονικό φορέα για την μελέτη των καρχαριών με τον οποίο συνεργάζεται ο Σύλλογος).

Το βιολογικό υλικό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μελετάται και αναμένεται από την μελέτη του να προκύψουν σημαντικά στοιχεία για το είδος, αλλά και για άλλους οργανισμούς που ζουν σε μεγάλα βάθη και αποτελούν την τροφή του.

karxarias2

Το είδος είναι στον κατάλογο των προστατευόμενων ειδών σαν τρωτό και με το σύμφωνο συνεργασίας ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή έχει τη νόμιμη εξουσιοδότηση ως συνεργάτης της iSea, να καταγράφει περιστατικά νεκρών καρχαριών και σελαχιών, καθώς και να λαμβάνει δείγματα βιολογικού υλικού προς επιστημονική έρευνα.

«Ευχαριστούμε την ομάδα της iSea για την άψογη συνεργασία», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου στο διαδίκτυο.

Προηγούμενο άρθροΠεζοπορία διοργανώνει ο Δήμος Βέλου-Βόχας
Επόμενο άρθροΗ πρώτη λειτουργία του Μητροπολίτη Μάνης στο Γύθειο (Εικόνες)