Αρχική Χωρίς κατηγορία 192 χρόνια από την Εξοδο του Μεσολογγίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

192 χρόνια από την Εξοδο του Μεσολογγίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή οι εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι για τα 192 χρόνια από την Έξοδο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του εκπροσώπου της Κυβέρνησης Νίκου Παππά, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών και στρατιωτικών εκπροσώπων.

Στο Μεσολόγγι βρίσκονται από χθες χιλιάδες κόσμου απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης πρέσβεις και εκπρόσωποι πρεσβειών. Το παρόν δίνουν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι των πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ρωσίας.
Η Έξοδος των Ελεύθερων Πολιορκημένων είναι κορυφαίο γεγονός της επανάστασης των Ελλήνων, καθώς το Μεσολόγγι αποτέλεσε ένα προπύργιο που καθήλωσε τις οθωμανικές στρατιές του Ιμπραήμ της Αιγύπτου για έναν χρόνο. Οι πολιορκημένοι, αν και ελάχιστοι στον αριθμό, απέκρουσαν όλες τις επιθέσεις, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στα στρατεύματά του, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να σωθεί η επανάσταση και να εκλείψει ο κίνδυνος κατάπνιξής της.

Ωστόσο, ό,τι δεν έκαναν οι επιθέσεις των Οθωμανών, το κατάφερε η λιμοκτονία τον Απρίλιο του 1826. Οι πολιορκημένοι χωρίς εφόδια και τροφές αποφάσισαν όχι να παραδώσουν την πόλη του Μεσολογγίου, αλλά να κάνουν την περίφημη Έξοδο.

Πηγή : zougkla.gr