Αρχική Ν. Αργολίδος Αποζημιώσεις μόνο απο τα ΠΣΕΑ για τους ελαιοπαραγωγούς της Αργολίδας

Αποζημιώσεις μόνο απο τα ΠΣΕΑ για τους ελαιοπαραγωγούς της Αργολίδας

Μέσα από τη χρονοβόρα διαδικασία των ΠΣΕΑ θα μπορούν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την φετινή μειωμένη παραγωγή ελιάς. Αυτό τόνισε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης.

Όπως τόνισε ο κ. Μπόλαρης «οι ζημιές από ακαρπία (μειωμένη παραγωγή, ανθοφορία κ.λ.π.) δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής». Ωστόσο πρόσθεσε ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ αποφασίστηκε η διενέργεια αναλογιστικής μελέτης για να ερευνηθεί η ένταξη στο μέλλον της ακαρπίας στην ασφάλιση του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως για το θέμα της ακαρπίας του 2016, που παρατηρείται έντονη σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές ζώνες (μεταξύ των οποίων οι τέσσερις νομοί της Κρήτης, η Λακωνία, η Αργολίδα, περιοχές της Δυτικής Ελλάδας κ.λ.π.), εξαιτίας κυρίως του πρόωρου καύσωνα την περίοδο της άνοιξης, υπάρχει ήδη ένα πόρισμα, το οποίο θα ληφθεί υπ’ όψιν στη συνέχεια.

Όσον αφορά τα ΠΣΕΑ, προκειμένου οι παραγωγοί να λάβουν ενισχύσεις θα πρέπει εκτός των άλλων:

Α) η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια) σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με την μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας.
Β) να τεκμηριώνεται επιστημονικά από Επιτροπή, η οποία ορίζεται από το ΥπΑΑΤ ότι η απώλεια παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης
Γ) τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών
Δ) να εγκριθεί δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (κονδύλια από τον Εθνικό προϋπολογισμό).