Αρχική Ν. Λακωνίας Εύσημα Τσιρώνη στο Δήμο Σπάρτης

Εύσημα Τσιρώνη στο Δήμο Σπάρτης

Στη Σπάρτη βρέθηκε το διήμερο 3-4 Ιουνίου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, προσκεκλημένος του Δήμου Σπάρτης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).
Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ μίλησε για τη σημασία της κυκλικής οικονομίας, τονίζοντας ότι «είναι πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, όπως ορίζει και η ΕΕ».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι «έχουμε θεσμοθετήσει από πέρυσι το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στο οποίο τουλάχιστον το 50% πρέπει να εκτρέπεται σε ανώτερες μορφές διαχείρισης, όπως η πρόληψη, η διαλογή στην πηγή, η επαναχρησιμοποίηση».

Αναφερόμενος στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που υλοποιεί ο Δήμος Σπάρτης, ο κ. Τσιρώνης απένειμε τα εύσημα στη δημοτική Αρχή: «Ο δήμος Σπάρτης αξίζει συγχαρητήρια γιατί είναι από τους Δήμους που πρωτοστατεί στην ανακύκλωση με τις τέσσερις ροές, όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή οδηγία. Ακόμα πιο σημαντικό η θερμή ανταπόκριση των πολιτών».

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι η διαχείριση απορριμμάτων και η ανακύκλωση θα ενισχυθούν από τρία νέα νομοσχέδια που πρόκειται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση.

Αναφορικά με τη Πελοπόννησο υπογράμμισε ότι παρατηρείται καθυστέρηση στον Περιφερειακό Σχεδιασμό με αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» όλες οι εξελίξεις.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μια θλιβερή εξαίρεση, καθώς δεν έχει καταφέρει να δώσει λύση στο θέμα των ΧΑΔΑ», παραθέτοντας ως παράδειγμα το ΧΑΔΑ Αφυσσού που λειτουργεί παράνομα. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο υπουργός, «η Κυβέρνηση έχει προσωρινή λύση στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου».

Ακόμη, ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι ο Δήμος Σπάρτης όπως και κάθε δήμος της χώρας δεν είναι υποχρεωμένος να υπαχθεί σε Περιφερειακό Σχεδιασμό, εφόσον μπορεί να εφαρμόσει διαχείριση στο πλαίσιο που προβλέπει ο Εθνικός Σχεδιασμός.

Επίσης, υποστήριξε ότι οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερη οικειότητα με την αξιοποίηση των υλικών, ενώ και τα παιδιά, όπως είπε, μαθαίνουν εύκολα. Αντίθετα, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στα άτομα ηλικίας 20-40 ετών, οι οποίοι σύμφωνα με τον υπουργό πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο.

Ανοιχτή συνέλευση
στο κενοτάφιο Λεωνίδα
Εξάλλου, το απόγευμα της Παρασκευής 3/6 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση μεταξύ της δημοτικής Αρχής και κατοίκων στο κενοτάφιο του Λεωνίδα με θέμα την ενημέρωση για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Σπάρτης. Στη συνέλευση, όπου μίλησε ο δήμαρχος Βαγγέλης Βαλιώτης, παρευρέθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η κοινωνία που πετάει πράγματα είναι καταδικασμένη», ενώ υπογράμμισε ότι «αν δεν γίνει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και δεν πάρει έγκριση, δεν θα “ξεκλειδώσει” ούτε ευρώ για δημιουργία μονάδων. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός είναι ο μπούσουλας για την Πελοπόννησο» τόνισε ενώ αναφερόμενος προς τους συγκεντρωμένους κατοίκους, υποστήριξε: «Δεν θα γίνει τίποτα ερήμην σας».

Ακολούθησαν ερωτήσεις από πολίτες αναφορικά με την υλοποίηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων.