Αρχική Ν. Αρκαδίας Νέα Ειδομένη η ΒΙΠΕ Τρίπολης ;

Νέα Ειδομένη η ΒΙΠΕ Τρίπολης ;

* «Τρέχει» διαγωνισμός για σίτιση 1700 ατόμων την ίδια ώρα που οι… διαβεβαιώσεις μιλούν για μόλις 600
* Αυτός είναι ο χώρος που κρίθηκε κατάλληλος για την εγκατάσταση των προσφύγων !

Της Χριστίνας Τσιορωτά

Θέατρο παραλόγου εδώ και λίγα 24ωρα στην Αρκαδική πρωτεύουσα. Η επιστολή του Υπουργού Βίτσα στο Δήμαρχο Παυλή άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και «ξύπνησε» από το λήθαργο όλους όσους θεωρούσαν πως «στα ψιλά» θα περάσει η εγκατάσταση προσφύγων στην ΒΙΠΕ Τρίπολης.
Με επιστολή του ο Δ. Παυλής διαμαρτυρήθηκε στον Υπουργό για αποφάσεις «ερήμην του δήμου», ενώ στα κάγκελα βγήκε και ο Περιφερειάρχης υπερασπιζόμενος «τα συμφωνηθέντα!». «Κανένας πρόσφυγας δεν θα έρθει εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα» διεμήνυσε την Παρασκευή από την Τρίπολη προκαλώντας πλείστα ερωτηματικά για το «ποια είναι τα συμφωνηθέντα, ποιος τα καθόρισε, τι προβλέπουν» και εν πάσει περίπτωση πως συμφωνήθηκαν απουσία και τον έτερων εμπλεκομένων!
Οι επιχειρηματίες σε μια έντονη συνεδρίαση εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση προσφύγων στην ΒΙΠΕ, σε χώρο που ιδιώτης θέλει να μισθώσει και που ήδη; Έχει κριθεί κατάλληλος βάσει της ενημέρωσης Βίτσα στον Δ. Παυλή!
telikotato 1-6-16
Η εβδομάδα που ξεκίνησε βρήκε το Δήμο Τρίπολης να… προσπαθεί να συνεδριάσει εκτάκτως! Η συνεδρίαση της ΠΕΔ έβαλε ανάχωμα στην πρόθεση με την Ένωση ν αποφασίζει πως ναι μεν είναι ευθύνη όλων να μετάσχουν στην διαχείριση του προβλήματος, ωστόσο προϋποθέτει μια τέτοια συμμετοχή συνεννόηση και συνεργασία. Ήταν δε ξεκάθαρο το τελεσίγραφο προς την Περιφέρεια για τα «συμφωνηθέντα» , «σε δικά μας κτίρια δεν θ αποφασίσει να εγκαταστήσει πρόσφυγες η Περιφέρεια, ας το κάνει στα δικά της»
Την Τρίτη, και ενώ είχε καθοριστεί για τις 16:00 το απόγευμα η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ Τρίπολης, τις πρωινές ώρες στην Αθήνα, σύσκεψη ελάμβανε χώρα στο Υπουργείο με την συμμετοχή Αρκάδων για την εκ νέου συζήτηση του ζητήματος. Επιμελητήριο, ΣΕΒΙΠΕΤ, Περιφέρεια έδωσαν το παρόν λαμβάνοντας δέσμευση πως στην Τρίπολη θα εγκατασταθούν περι τους 500-600 πρόσφυγες και πως όλες οι Περιφερειακές ενότητες πλην της Κορινθίας που ήδη διαθέτει δομή, θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες.
Το Δ.Σ Τρίπολης, ασθμαίνοντας και αφού συνεδρίασε για 3 και πλέον ώρες αποφάσισε να καταγγείλει τα δεδομένα, να ζητήσει την ακύρωση των αποφάσεων και να διαμηνύσει πως δεν δέχεται το τελεσίγραφο της εγκατάστασης στις 6 Ιουνίου. Πέραν τούτου θα προτείνει εναλλακτικούς της ΒΙΠΕ χώρους!
Πόσο όμως όλα τούτα έχουν βάση και αξία όταν ήδη «τρέχει» διαγωνισμός για την σίτιση όχι 500-600 αλλά 1700 ατόμων; Ποιους θα αφορά αυτός ο διαγωνισμός και που θα μεταφέρεται το φαγητό; Από την Τρίπολη θα διανέμεται στους έτερους νομούς; Ή μήπως οια ποφάσεις είναι ειλημμένες, η εγκατάσταση θα γίνει στην ΒΙΠΕ και οι όποιες διεργασίες τώρα γίνονται είναι απλά για να «χρυσωθεί» το χάπι;
Στις 6 Ιουνίου όλα τούτα θ αποδεχθούν αν έχουν βάση ή όχι.
Προς το παρόν το ΣΗΜΕΡΑ αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες της Περιφέρειας η οποία γνώριζε, έθεσε προϋποθέσεις όχι όμως όσες και όποιες έπρεπε για την εγκατάσταση αυτή, τις μεγάλες ευθύνες του Δήμου που δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια όταν από το Υπουργείο ενημερώθηκε όπως και όλοι οι δήμοι ότι αναζητούνται χώροι φιλοξενίας σε όλη την Επικράτεια, αλλά και τον περιβόητο χώρο στην ΒΙΠΕ Τρίπολης ο οποίος σημειώνουμε εντόνως πως κρίθηκε κατάλληλος για δομή φιλοξενίας…
Οι φωτογραφίες δημιουργούν δυστυχώς εικόνες μιας μελλοντικής παραγκούπολης, μιας νέας Ειδομένης … Μόνο που αυτή θα είναι στα όρια της «Μυθικής Πελοποννήσου
Ανάχωμα βάζει (;) το Δ.Σ Τρίπολης στην εγκατάσταση των προσφύγων!

Ψάχνει χώρους το Δ.Σ Τρίπολης
paylis prosfyges

Σε έκτακτη συνεδρίαση του το Δ.Σ της Τρίπολης το απόγευμα της Τρίτης, συζήτησε το θέμα που ανέκυψε μετά την επιστολή Βίτσα στο Δήμαρχο για φιλοξενία προσφύγων στην ΒΙΠΕ και ενώ ήδη έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες, μεταξύ αυτών «τρέχει» και ο διαγωνισμός για την σίτιση 1700 (;;;;) προσφύγων!
Το σώμα, αφού αναλώθηκε σε τοποθετήσεις περι ευθυνών και αδράνειας ή όχι της δημοτικής αρχής κατέληξε έπειτα από συζήτηση 3 και πλέον ωρών στα εξής:
– Αποδεχόμαστε να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες- μετανάστες σε αριθμό όχι άνω των 500 ατόμων για το νομό Αρκαδίας σε ανθρώπινους χώρους με εξασφαλισμένη ιατροφαρμακευτικη φροντιδα κτλ. Η φιλοξενία θα είναι προσωρινή και δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες.
– Να ακυρωθεί η απόφαση για τη ΒΙ.ΠΕ και να αποκλειστεί η ευρύτερη περιοχή
– Ο Δήμος Τρίπολης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα συμβάλλει στην εξεύρεση κατάλληλων χώρων απορρίπτοντας τα τελεσίγραφα. Καλούμε όσους ενδιαφερόμενους το επιθυμούν να υποβάλλουν προτάσεις για χώρους μέχρι την Παρασκευή (03/06). Οι χώροι θα πρέπει να χωράνε τουλάχιστον 150 άτομα
– Να ενισχυθούν οι Δημόσιες δομές υγείας και το Παναρκαδικό νοσοκομείο.
– Να ενισχυθεί με κονδύλια και προσωπικό ο Δήμος Τρίπολης για να καλύψει τις ανάγκες φιλοξενίας των προσφύγων.
Την Τετάρτη το πρωί ο Δήμος προχώρησε σε επείγουσα ανακοίνωση για την εξεύρεση κατάλληλων χώρων φιλοξενίας . Αναφέρεται συγκεκριμένα:
Ζητούνται κτιριακές εγκαταστάσεις Συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας πλέον των 800 τμ, που θα πληρούν τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης για την προσωρινή φιλοξενία 150 έως 500 ατόμων. Τα προς αξιολόγηση κτίρια, θα πρέπει να εντάσσονται σε γήπεδο έκτασης 8 στρεμμάτων και πλέον.
Επιπλέον για να τεθεί προς αξιολόγηση οποιαδήποτε πρόταση (γηπέδου, κτιρίου κτλ) θα πρέπει:
Να προσκομιστούν τίτλοι ιδιοκτησίας
Να προσκομιστούν αποδεικτικά νομιμότητας των κτιρίων
Να έχει σύνδεση με δίκτυα κοινής ωφέλειας
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις που απαραιτήτως θα τηρούν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις σε φάκελο, από σήμερα 1/6/2016 έως και την Παρασκευή 3/6/2016 από τις 07.30 έως και τις 20.00 στο Γραφείο Δημάρχου (Λαγοπάτη & Αταλάντης, 1ος Όροφος).
Διευκρινίζουμε ότι: Η αξιολόγηση και τελική επιλογή του χώρου για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων, θα γίνει αποκλειστικά από επιτροπές των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Πηγή: ΣΗΜΕΡΑ 2/6/16