Αρχική Χωρίς κατηγορία Προϋποθέσεις απο την ΠΕΔ για την φιλοξενία προσφύγων στην Πελοπόννησο (video)

Προϋποθέσεις απο την ΠΕΔ για την φιλοξενία προσφύγων στην Πελοπόννησο (video)

Συνεδρίασε η ΠΕΔ Πελοποννήσου τη Δευτέρα 30 Μαΐου στο Παλαιό Δημαρχείο στην Τρίπολη. Ένα από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν και η εγκατάσταση προσφύγων στην Τρίπολη, γεγονός το οποίο έχει ενοχλήσει όλους τους δημάρχους. Εκτός από τον κ. Παυλή, ο οποίος αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μία δύσκολη κατάσταση, οι δήμαρχοι επεσήμαναν ότι ο κίνδυνος να εγκατασταθούν πρόσφυγες και σε ολόκληρη την Περιφέρεια είναι ορατός.
Το θέμα στη συνεδρίαση εισηγήθηκε ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής ο οποίος μετέφερε τις ανησυχίες του για το αύριο της Τρίπολης, αλλά και για τον παραγκωνισμό τον οποίο ένιωσε στην απόφαση της εγκατάστασης.
Μόνο από πληροφορίες έμαθα ότι ενδιαφέρονται για την Τρίπολη, και η επίσημη ενημέρωση έφτασε στις 24 Μαΐου για την εγκατάσταση προσφύγων στη ΒΙΠΕ Τρίπολης.
Την αγωνία τους για την εγκατάσταση προσφύγων, αλλά και για την μη ενημέρωση των δημάρχων έδειξαν σχεδόν στην πλειονότητά τους οι δήμαρχοι οι οποίοι ψήφισαν ομόφωνα για την μη εγκατάσταση προσφύγων χωρίς πρώτα να συναποφασίσουν οι Δήμοι για την εγκατάσταση.
Μετά την εγκατάστασή τους οι πρόσφυγες – μετανάστες θα κυκλοφορούν ανενόχλητοι
Χρειάζεται χρόνος προετοιμασίας, για τη σωστή υποδοχή των προσφύγων, σε έναν χώρο με κατάλληλες υποδομές για τη στήριξή τους και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης και συνεργασίας με άλλες περιοχές, είπε ο κ. Παυλής.
Θεωρούμε υπερβολικό τον φερόμενο αριθμό φιλοξενούμενων προσφύγων που μας έχει γνωστοποιηθεί, αριθμό που δεν συνάδει με τα υπάρχοντα πληθυσμιακά κριτήρια της περιοχής.
Ο κ. Παυλής μεταξύ άλλων είπε ότι πρώτος προορισμός για την εγκατάσταση προσφύγων ήταν η Τρίπολη και μετά ακολουθεί η Καλαμάτα.
Έπειτα τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής ο οποίος μίλησε για την αντίστοιχη κατάσταση στον δικό του Δήμο όταν μέσα σε ένα βράδυ ήρθαν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Κάποιοι εγκαταστάθηκαν στην Κόρινθο σε ξενοδοχείο του Ισθμού, ενώ, με το ίδιο πρόγραμμα, βρέθηκαν στην Αργολίδα και συγκεκριμένα στο Λυγουριό.
Η ΠΕΔ πρέπει να κάνει κάτι, πρέπει Δήμοι, Περιφέρεια κυβέρνηση να συνεργαστούν
Ο κ. Παυλής στη συνέχεια της διαλογικής συζήτησης ανέφερε ότι έχει πληροφορηθεί ότι το κόστος για τη σίτιση των ατόμων στην Τρίπολης είναι στα 4,75 ευρώ το άτομο.
Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης κ. Βόσνος τόνισε ότι η διαχείριση απαιτεί προγραμματισμό καθώς εν έτει 2016 δεν γίνεται αυτά τα σοβαρά θέματα να τίθενται με τελεσίγραφα.
Τέλος, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΔ ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι το πρόβλημα θα απλωθεί σε ολόκληρη την Περιφέρεια, έτσι οι δήμαρχοι πρέπει να προετοιμαστούν για αυτό.
Έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων μία απόφαση η οποία βρήκε σύμφωνη όλα τα μέλη της ΠΕΔ.
Τα σημεία αυτή της απόφασης ανέφεραν:
Οι Δήμοι πρέπει πάντα να έχουν λόγο και ενημέρωση για τόσο σοβαρά θέματα όπως αυτά της εγκατάστασης των προσφύγων, πρέπει να υπάρχει συνεννόηση Περιφέρειας και Δήμου.
Η Περιφέρεια να μπορεί να διαθέσει μόνο δικά της κτίρια για την εγκατάσταση και όχι των Δήμων.
Κανένας δεν μπορεί να μας βάλει απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό θέμα, τόνισε.
Χωρίς καμία συνεννόηση και με πρόχειρες λύσεις οι Δήμοι δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες , είπε, αναφέροντας ότι το πρόβλημα θα έρθει μετά την εγκατάσταση όταν θα δημιουργηθεί γκέτο.