Αρχική Ν. Αργολίδος Παγώνει η αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης στο Πόρτο Χέλι

Παγώνει η αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης στο Πόρτο Χέλι

Την αναστολή του διαγωνισμού αξιοποίησης ακινήτου που βρίσκεται στο Πόρτο Χέλι, ανακοίνωσε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Πρόκειται για το ακίνητο συνολικής έκτασης 627 στρεμμάτων στην περιοχή Βερβερόντα της πρώην δημοτικής περιοχής του Πόρτο Χελίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έπαψε να είναι η Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 και το Ταμείο θα επανέλθει με νέο χρονοδιάγραμμα.

Ολοι οι λοιποί όροι της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς, που δημοσιοποιήθηκε την 23η Δεκεμβρίου 2015, αποσαφηνίζει το ΤΑΙΠΕΔ, παραμένουν ως έχουν.

Είναι η δεύτερη μεγάλη αξιοποίηση ακινήτου που «παγώνει», μετά εκείνη της Αφάντου στη Ρόδο. Στην τελευταία περίπτωση το ακίνητο κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος, ενώ στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εμπλοκή με τις δασικές αρχές.

Οπως αναφέρεται, ο διαγωνισμός αξιοποίησης του ακινήτου θα επανεκκινήσει μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες εγκρίσεις –πιθανόν αποχαρακτηρισμοί εκτάσεων ως δασικές– για το ακίνητο.
Πάντως, το ακίνητο στη Βερβερόντα καλύπτεται αποκλειστικά από θαμνώδεις εκτάσεις. Επίσης περιλαμβάνει ένα μικρό αεροδρόμιο (τύπου Β) για προσ-/απογειώσεις μικρών ελικοφόρων αεροπλάνων.Η μεγαλύτερη έκταση του ακινήτου προορίζεται για ήπια τουριστική αξιοποίηση, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, παραθεριστικών κατοικιών και ενός γηπέδου γκολφ 9 οπών.

Παράλληλα, δύναται να διατηρηθεί το αεροδρόμιο, που θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες του ακινήτου.
Τόσο η υπόθεση της Αφάντου όσο και αυτή του ακινήτου στη Βερβερόντα καταδεικνύουν τα εμπόδια που δημιουργεί ο ίδιος ο δημόσιος τομέας στην αξιοποίηση των ακινήτων του.
Και σε αυτά τα εμπόδια δεν προσμετρούνται οι καθυστερήσεις στην έκδοση των σχετικών αδειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση των πρώτων ακινήτων που συμφώνησε το ΤΑΙΠΕΔ με στρατηγικούς επενδυτές.

Συγκεκριμένα, ακόμη δεν ξεκίνησε η αξιοποίηση του IBC/Golden Hall που έκλεισε τον Οκτώβριο του 2012 και της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, που συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο του 2013.
Μόλις στις 28 Απριλίου 2016 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η πολεοδομική μελέτη για τη μεικτή τουριστική επένδυση της NCH Capital στην Κασσιόπη, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αξιοποίηση του ακινήτου.

Σε ό,τι αφορά την Αφάντου, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια ανατροπής της πρόσφατης απόφασης του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, με την οποία χαρακτηρίστηκε όλη η προς αξιοποίηση περιοχή, μαζί με άλλα 8.000 στρέμματα, αρχαιολογικός τόπος.