Αρχική Χωρίς κατηγορία Πάσχα στους Αγίους Τόπους

Πάσχα στους Αγίους Τόπους

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠ’ ΟΛΗ ΤΗ ΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΙΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΧΝΑΚΗ

Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, ως πόλος έλξης εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον πλανήτη, έχει γίνει σημείο αναφοράς όλων των ορθοδόξων Χριστιανών, αυτών που την επισκέπτονται συχνά και αυτών που πέρασαν έστω και μια φορά στην ζωή τους, από εκεί. Ακόμη και αυτών που απλά την έχουν στο μυαλό τους ως έναν προορισμό της ζωής τους στον οποίο κάποια μέρα θα ήθελαν να φτάσουν.

Αποστολή Ιεροσόλυμα: Μαρία Γιαχνάκη

AdTech Ad

Η αύρα των Ιεροσολύμων σκεπάζει κυριολεκτικά τους επισκέπτες από όποιο θρήσκευμα κι αν προέρχονται σε όποιον Θεό κι αν πιστεύουν. Καθολικοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι και άλλοι σέβονται τις μέρες ειδικά των Παθών, τα συναισθήματα των Χριστιανών που ξαναβιώνουν τα Πάθη του Ιησού Χριστού μέχρι την Ανάστασή του.

Περπατώντας στα σοκάκια της παλιάς Πόλης, η διαδρομή ως τον Πανάγιο Τάφο μοιάζει σαν προσευχή. Περνώντας από όλα τα σημεία που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα ως την Ανάσταση του Κυρίου και αναφέρονται στις γραφές, μόνο δέος και ρίγος μπορεί να νιώσει ο επισκέπτης συλλογιζόμενος, ότι αυτές οι πέτρες και τα μονοπάτια περπατήθηκαν από τον Σταυρωμένο Χριστό.

ierosolima14B

Ο ναός της Ανάστασης μέσα και γύρω του περιβάλλεται από όλα τα μέρη που διαδραματίστηκαν τα Πανάγια Πάθη του Κυρίου και αυτόματα κανείς μπορεί να μεταφερθεί νοερά σε εκέινη την εποχή που η προετοιμασία της Σταύρωσης, της Ταφής και μετά της Ανάστασης γέμισαν τις σελίδες των γραφών.

Το σημείο ταφής του Ιησού, ο Πανάγιος Τάφος, ή το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου είναι το σημείο όπου όλοι γονατίζουν και προσεύχονται και παρακαλούν για τα προσωπικά τους πάθη και προβλήματα. Το σημείο αυτό, κλεισμένο στην κυριολεξία σε ένα κουβούκλιο, γίνεται σημείο αναφοράς όλο τον χρόνο, αλλά κυρίως τις μέρες αυτές των Παθών, εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πριν φτάσεις στον τάφο του Χριστού, ένα βήμα πιο έξω βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγγέλου, όπου στέκεσαι για να προσευχηθείς και αμέσως μετά γονατίζεις στον Πανάγιο Τάφο, που η πέτρινη πλάκα του χιλιοαγγιγμένη μέσα στους αιώνες, γίνεται μάρτυρας πολλών θαυμάτων. Εκεί αριστερά η εικόνα της Παναγίας, καλύπτει ένα άνοιγμα του Τάφου σαν μικρό παραθύρι, που όταν το ανοίξει κανείς μπορεί να έρθει σε επαφή και να αγγίξει τον βράχο που κεκύλησαν από τον Τάφο, οι Άγγελοι σύμφωνα με τις γραφές, για να αναστηθεί ο Χριστός.

Μέσα από το κουβούκλιο αυτό κάθε Μέγα Σάββατο αναβλύζει το Άγιο Φως και η Αφή του είναι το μεγαλύτερο θαύμα των αιώνων.

Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, στα Ιεροσόλυμα για άλλη μια φορά οι αγιοταφίτες μοναχοί ακολουθούν την πορεία του Ιησού από το Πραιτόριο ως τον Γολγοθά. Οι αγιοταφίτες που υπηρετούν τον Πανάγιο Τάφο, από μικρά παιδιά παίρνουν από το Πραιτόριο τον Σταυρό και κουβαλώντας τον στον ώμο τους όπως έκανε ο Ιησούς, περπατούν όλη τη διαδρομή ως το Γολγοθά.

Ετοιμάζουν τον ξύλινο σταυρό, τελούν τρισάγιο και πλήθος κόσμου ακολουθεί την πομπή από το Πραιτόριο, περπατώντας ως την πρόχειρη φυλακή του Χριστού και φθάνουν τέλος στον Γολγοθά.

Σε κάθε σημείο που έκανε στάσεις ο Ιησούς, ανήμπορος να συνεχίσει από τον πόνο και τα μαρτύρια που είχε υποστεί, σταματούν κι εκείνοι κι όλος ο κόσμος που τους ακολουθεί, για να προσευχηθούν. Τα πλακόστρωτα σοκάκια της Ιερουσαλήμ γεμίζουν ψαλμωδίες και τα μάτια των επισκεπτών είναι δακρυσμένα διότι ο καθένας από αυτούς σηκώνει στην πλάτη του, το δικό του Σταυρό.

Ο Γολγοθάς που σήμερα είναι άλλο ένα σημείο προσευχής των επισκεπτών, φέρνει στις μνήμες όλων, τις ώρες των μαρτυρίων του Ιησού Χριστού μέχρι την στιγμή του «Τετέλεσθαι» ενώ οι προσευχές των Αγιοταφιτών συνοδεύουν τις σκέψεις όλων όσων βρίσκονται εκείνη την ώρα εκεί.

Ο Σταυρός, φτάνοντας στον Γολγοθά μέσα σε πλήθος κόσμου, νιώθει κανείς ότι ζει αυτές τις στιγμές που άλλαξαν την ανθρωπότητα.

Λίγες ώρες μετά, από τον Γολγοθά οδηγούνται στο σημείο όπου μετέφεραν τον Ιησού όταν τον κατέβασαν από τον σταυρό για να τον αλείψουν με μύρα και να τον μεταφέρουν στη συνέχεια στον τάφο όπου θα διαδραματισθεί το Σάββατο το μεσημέρι το μεγαλύτερο θαύμα, η Αφή του Αγίου Φωτός.

Μέσα από το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου, την ημέρα της ταφής του Ιησού περνούν χιλιάδες πιστών οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να γονατίσουν στο μάρμαρο του Τάφου και να προσευχηθούν.

ierosolima3B

Οι στιγμές αυτές είναι πραγματικά τόσο προσωπικές και δυνατές για τον καθένα από αυτούς, που η δύναμη που λένε ότι παίρνουν είναι μοναδική.

Ο Πανάγιος Τάφος φυλάσσεται πάντα από Ελληνορθόδοξους Αγιοταφίτες όμως κατά την διάρκεια του 24ώρου έχουν δικαίωμα να τελέσουν ακολουθίες και οι Κόπτες και οι Αρμένιοι ανάμεσα στους οποίους πάντα δημιουργούνται επεισόδια για την φύλαξη στον Πανάγιο Τάφο.

Χιλιάδες κόσμου περιμένουν υπομονετικά να μπουν στον Πανάγιο Τάφο και γι’ αυτό η Ισραηλινή αστυνομία πάντα περιφρουρεί και προστατεύει τον τόπο ώστε να μην υπάρχουν παρατυπίες και επεισόδια.

ierosolima2B

Μέσα στο μυαλό του καθενός όλες αυτές τις ώρες υπάρχει μόνο θλίψη για τα Άγια Πάθη και μια ελπίδα για το φως της Ανάστασης αυτό που περιμένουν για να λυτρωθούν από τα δικά τους καθημερινά Πάθη.