Αρχική Χωρίς κατηγορία Αποκαλύφθηκε η πραγματική τιμή για τα απορρίμματα : «ΦΟΥΣΚΑ» το 61,7!!!

Αποκαλύφθηκε η πραγματική τιμή για τα απορρίμματα : «ΦΟΥΣΚΑ» το 61,7!!!

 

  • Η μεσοσταθμική τιμή θα ισχύσει μόνο εάν ξεπεράσουμε τους 280.000 τόνους ετησίως (!) πράγμα το οποίο ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ στην σύμβαση της ΤΕΡΝΑ

Με το.. μαρτύριο της σταγόνας κατόρθωσε το ΣΗΜΕΡΑ να εκμαιεύσει από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου την αλήθεια για το κόστος των απορριμμάτων και την ολοκληρωμένη τους διαχείριση στην Πελοπόννησο. Η περιφερειακή αρχή, τόσο δια στόματος Πέτρου Τατούλη όσο και Ντίνας Νικολάκου, έκανε λόγο για την «χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη», τιμή η οποία άγγιζε και δεν ξεπερνούσε τα 61,7 ευρώ ανά τόνο ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΑ!

Όλη η αλήθεια ωστόσο είναι σε αυτήν την «μαγική λέξη» η οποία μπήκε στην καθημερινότητά μας μετά το διεθνή διαγωνισμό για τα απορρίμματα. Τι σημαίνει «μεσοσταθμικά» λοιπόν και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ισχύσει;

Οι προϋποθέσεις αφορούν καθαρά τις ποσότητες των απορριμμάτων σε ετήσια βάση. Έτσι λοιπόν , μιλούμε για 61,7 ευρώ ανα τόνο στην περίπτωση που ο όγκος των απορριμμάτων μας στην Περιφέρεια ξεπεράσει τους 280.000 τόνους ετησίως!!!! Η σύμβαση βέβαια που αναμένει υπογραφεί μιλά για ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα στους 150.000 τόνους ( αντιδρούν με ζέση οι Δήμαρχοι) και πουθενά δεν προβλέπει 280.000 τόνους!

Πότε λοιπόν θα ισχύσει η μεσοσταθμική τιμή; ΠΟΤΕ!

Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε οι αιρετοί, το λένε οι αριθμοί, τόσα απορρίμματα η Περιφέρεια δεν παράγει, πόσο δε μάλλον όταν γίνεται και προσπάθεια αύξησης των ποσοστών ανακύκλωσης , ήτοι μείωσης του όγκου των απορριμμάτων.

Ούτε τις 150.000 τόνους σε ετήσια βάση δεν μπορούν να εγγυηθούν οι Δήμαρχοι και αντιδρούν, θα οραματιστούν 280.000 και άνω για να «πιάσουν» τη μεσοσταθμική τιμή των 61,7;

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ένα και έχει συγκεκριμένη τιμή: 80,5 + μεταφορικά+ Φ.Π.Α .

«61,73 μεσοσταθμικά είχε πει ο Περιφερειάρχης. Εγώ είχα πει στο μεσοσταθμικά προσθέτουμε 2 δεδομένα , ως τους 150 χιλιάδες τόνους 80,5 συν μεταφορικά συν το ΦΠΑ και είπε ότι εδώ όταν λέμε μεσοσταθμικά θα υπολογίζουμε 300.000 τόνους το χρόνο! Συνεπώς οι πρώτοι 150 είναι 80,5 συν μεταφορικά συν ΦΠΑ άρα 130 ευρώ τον τόνο. Αν όμως περάσουμε από τους 150 και πάμε στους 300 , όταν η σύμβαση δεν προβλέπει πάνω από τους 150.000 τόνους ΤΙΠΟΤΑ!  Μόνο  τότε θα πάμε στο 61,73 ανά τόνο! Άμα πάμε στους 500.000 τόνους θα πάμε σε ακόμα χαμηλότερη τιμή!!!!!

Ποιος κοροϊδεύει ποιόν; Θα μας βρει τρόπο ο κ.Τατούλης όταν δεν προβλέπεται από το διαγωνισμό;» διερωτήθη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του super το βράδυ της Τρίτης ο Εκδότης του ΣΗΜΕΡΑ Ευθύμιος Κάππος.

sel 13 simera 8-4-16

Οι παραδοχές Τατούλη ήρθαν μετά το επίμονο ερώτημα του Εκδότη μας Ευθύμιου Κάππου στην συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη την Τρίτη το μεσημέρι. Παρατίθεται απομαγνητοφωνημένη η απάντηση του:

«Δεν καταλαβαίνω που εστιάζεται η αντίφαση σε αυτό το αποτέλεσμα; Που έχει δώσει ο διαγωνισμός. Αυτό που έχω επίσημα ανακοινώσει εγώ μαζί με 4 υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης είναι το τελικό αποτέλεσμα. Και το τελικό αποτέλεσμα είναι 61,73 ευρώ μεσοσταθμιστική τιμή. Επειδή δεν θέλω να κάνετε τον επαΐοντα και αν γνωρίζετε τα πάντα γιατί δεν μπορείτε να τα γνωρίζετε, σας λέω ότι επισήμως το υπουργείο μετά από τη συνεννόηση και των στοιχείων των δήμων για τα τοπικά σχέδια υπολογίζουν σε ετήσια βάση χωρίς να υπολογίζουν τα επιπλέον απόβλητα λόγω της τουριστικής  κίνησης, σε 270-280.000 τόνους το χρόνο. Λύθηκε λοιπόν το θέμα που πολλές φορές το είχα ακούσει και από τον αναπληρωτή υπουργό για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα. Η οποιαδήποτε αναφορά η οποία λέει για τιμές πέραν του 61,70 της μεσοσταθμιστικής τιμής δεν ισχύει απολύτως. Ας παραμείνουμε λοιπόν αυστηρά σε αυτό που αναγνωρίζει και η κυβέρνηση σήμερα ως δεδομένο, τα 61 ευρώ. Διότι αν είσαστε στις  συναντήσεις στις οποίες  εγώ δεν μετείχα των κλιμακίων της κυβέρνησης με τους κυρίους δημάρχους , το ερώτημα και το κρίσιμο θέμα που ετέθη ήταν η τιμή να είναι κάτω από 61 ευρώ στην επαναδιαπραγμάτευση που κάναν και σας έχω πει αν έχουν δικαίωμα να κάνουν. Που σημαίνει ότι όλοι αποδεχόμαστε ότι η τιμή που έδωσε ο διαγωνισμός είναι 61,70 ευρώ!»

 

Από το “ΣΗΜΕΡΑ” του Σαββατοκύριακου 9-10/4/16