Αρχική Ν. Κορινθίας Κλειστά Ξενοδοχεία και Μηχανικό στο Λουτράκι θα υποδεχτούν πρόσφυγες ; Γ.Γκιώνης: όλα...

Κλειστά Ξενοδοχεία και Μηχανικό στο Λουτράκι θα υποδεχτούν πρόσφυγες ; Γ.Γκιώνης: όλα είναι «ανοιχτά»

«Στενεύει ο κλοιός» για τους αιρετούς στο προσφυγικό


*Της Χριστίνας Τσιορωτά

Κανείς δεν μπορεί να νιώθει «Ασφαλής» στην χώρα όταν οι προσφυγικές ροές αυξάνουν μέρα με την ημέρα το ίδιο και οι πιέσεις από τις γειτονικές χώρες. Και λέγοντας «ασφαλής» εννοούμε την μη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας ή την δημιουργία Hotspot για την παραμονή μεταναστών και προσφύγων – άγνωστο έως πότε-.

Το σκηνικό είναι ρευστό και οι δηλώσεις πολλές η μια αναιρεί την άλλη σε ένα θέατρο παραλόγου που έχει στηθεί επάνω σε ένα ανθρώπινο δράμα.
Οι διαψεύσεις από τη μια του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άυμνας κ.Βίτσα την Κυριακή από την Μεγαλόπολη για Hotspot στην Πελοπόννησο, οι υπόνοιες του Συντονιστή των ΑΝ.ΕΛ Κορινθίας Χ.Μαρίνη πως τα Hotspot θα αναιρέσουν την λειτουργία κέντρων όπως είναι αυτό της Κορίνθου, και από την άλλη η κυβερνητική έκκληση σε δήμους και Περιφέρειας για υπόδειξη χώρων όπου μπορούν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες…

Επισήμως στην Πελοπόννησο ενημέρωση δεν έχει γίνει. Το δήλωσε το Γ.Ε.Σ στο Δήμαρχο Κωστούρο για το στρατόπεδο του Μηχανικού ( είχε κινδυνεύσει και το 2013), το είπε και ο Παναγιώτης Νίκας από την Καλαμάτα αλλά και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

gkionis kedeΜόνος συνειδητοποιημένος – ενδεχομένως- της όλης κατάστασης; Ο Δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης ο οποίος ευθαρσώς δηλώνει πως «τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί! Επειδή πλέον στην διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος τις αποφάσεις δεν την παίρνει η χώρα μας μόνη της , μπορεί να δοθούν και λύσεις που θα προταθούν από την Ε.Ε και τον ΟΗΕ.Έχω και εγώ πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση θέλει να μοιράσει τους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα ώστε να μην πέσει το βάρος μόνο σε λίγες περιοχές.»

Η περίπτωση του Λουτρακίου είναι ιδιάζουσα γιατί «μπήκε στο τραπέζι και στην σεναριολογία» με δύο τρόπους. Από την μια με τα κλειστά ξενοδοχεία της (η πληροφορία δημοσιεύτηκε προ 2 εβδομάδων και μιλούσε για φιλοξενία προσφύγων σε κλειστά ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής του Λουτρακίου) και από την άλλη με τον χώρο που διαθέτει στην Σχολή Μηχανικού, το χώρο που χρησιμοποιείται στους αγώνες αυτοκινήτων ως service park.

Τι από όλα αυτά αληθεύει;

“Τίποτα δεν είναι οριστικό αλλά και τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί.Αυτό για το οποίο ακούγεται το πρωί «όχι» το απόγευμα μπορεί να ακουσθεί «ναι». Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης όλα είναι ρευστά» η δήλωση του Δημάρχου ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο και διόλου σίγουρος πως η περιοχή του Δήμου του δεν θα είναι ανάμεσα σ εκείνες που θα κληθούν να φιλοξενήσουν δομές. «Όλα πιθανά λοιπόν και οι εξελίξεις πλέον τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα» κατέληξε ο Δήμαρχος

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί εδώ πως κλειστά ξενοδοχεία υπάρχουν πολλά και στην Δυτική Κορινθία, περιοχή που επίσης συγκαταλέγεται στο σενάριο της φιλοξενίας.


Η διάψευση κόντρα στην έκκληση της Κυβέρνησης

marinis xaris
Ο Συντονιστής των ΑΝ.ΕΛ Κορινθίας Χάρης Μαρίνης μετά τα σενάρια που πυροδοτήθηκαν και τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν ενημερώθηκε από το Υπουργείο και προχώρησε στην κάτωθι ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

“Μετά από επίσημη ενημέρωση που είχα από Συνεργάτη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είμαι σε θέση να ενημερώσω τους συνδημότες Λουτρακιώτες αλλά και τους Κορινθίους ότι έως και σήμερα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση -σκέψη για την δημιουργία Hot Spot στην περιοχή της Σχολής Μηχανικού αλλά και καμία μεταφορά μεταναστών και προσφύγων γενικότερα στο Λουτράκι και στην Κόρινθο γενικότερα . .Συνεπώς οι δηλώσεις από την Δημοτική Αρχή Λουτρακίου , αλλά και τα δημοσιεύματα από τα Κορινθιακά ΜΜΕ δεν έχουν καμία βάση αλήθειας .»

Βέβαια το κατά πόσον ένας Συνεργάτης μπορεί να διαβεβαιώσει δεν το γνωρίζουμε, από τη στιγμή που η πράξη έχει αποδείξει πως ακόμα και υπουργικές δηλώσεις αναιρούνται. Όταν ανάλογες διαβεβαιώσεις υπήρχαν το 2013 και εν μια νυκτί η Κόρινθος απέκτησε κέντρο φιλοξενίας.
Τις κρίσιμες ώρες και ημέρες που η πατρίδα μας περνά, καλό θα είναι να μην διαβεβαιώνει κανείς…Οι εξελίξεις οδηγούν, όπως οδήγησαν στην επαναλειτουργία του ΥΦΕΚΑ Κορίνθου παρα τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αναστολή λειτουργίας οριστικά. «Οι συνθήκες είναι τέτοιες που μας αναγκάζουν» δήλωσε όταν το κέντρο κράτησης ξαναάνοιξε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός.
Άλλωστε η ίδια η Κυβέρνηση έχει αναφέρει πως αν οι ροές συνεχίζουν αυξητικά τότε το βάρος θα το σηκώσουν και άλλες περιοχές της χώρας. Και εδώ να υπενθυμίσω πως ήδη έχει ζητηθεί από τους αιρετούς να υποδείξουν πιθανούς χώρους φιλοξενίας στις περιοχές τους , στην πρόσφατη σύσκεψη της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ με τους Υπουργούς Κουρουπλή και Μουζάλα ( βλέπε σελ 5) . Πόσο δε μάλλον όλα τα παραπάνω όταν ο ίδιος ο Δήμαρχος της περιοχής δηλώνει πως είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα!


Τι είπε η ΚΕΔΕ στον Υπουργό

moyzalas kede1
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε ότι οι Δήμοι δεν θα ανεχθούν ξανά αιφνιδιασμούς, αλλά είναι έτοιμοι να βοηθήσουν γιατί το πρόβλημα είναι πάνω από όλα ανθρωπιστικό.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε από την κυβέρνηση:

• Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχει πέραν της κυβέρνησης, η Αυτοδιοίκηση και όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.
• Γραπτές δεσμεύσεις για τον αριθμό προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η φιλοξενία, πόσο θα κοστίσει αυτό το εγχείρημα και ποιος θα αναλάβει να πληρώσει το κόστος αυτό.
• Εφόσον οι Δήμοι είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας, πρέπει να είναι αυτοί που θα διαχειριστούν και τα χρήματα, απευθείας, χωρίς μεσάζοντες.
• Προστασία των τοπικών κοινωνιών από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των παράνομων μεταναστών.

Επι του Πιεστηρίου
Λεπτά πριν κλείσει η ύλη της εφημερίδας μεταδόθηκαν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές για δημιουργία hotspot στο Λουτράκι σε ποσοστό 99% και στη θέση που αναφέρει το ΣΗΜΕΡΑ.