Αρχική Ρεπορτάζ «Έκπτωτη η εταιρία από το Φράγμα Ασωπού» Σε επίσχεση εργασίας οι...

«Έκπτωτη η εταιρία από το Φράγμα Ασωπού» Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι – Δέσμευση Κασσίμη πως το έργο θα γίνει!

«Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν την Δευτέρα 21 Δεκέμβρη το πρωί οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής καλωδίων «Γενική Καλωδίων ΑΦΟΙ Ορφανίδη ΑΒΕΤΕ» που εδρεύει στα Ίσθμια Κορινθίας και οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, καθώς και οι εργαζόμενοι στην κοινοπραξία «ΙΟΝΙΟΣ» – «ΑΚΤΟΡ» που κατασκευάζει το φράγμα του Ασωπού στην Κορινθία που επίσης βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας καθώς παραμένουν εδώ και 20 μήνες απλήρωτοι.
Σε αυτά τα πλαίσια συναντήθηκαν με σύμβουλο του γγ του υπουργείου Ανδρέα Νεφελούδη διεκδικώντας έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Στη συνάντηση έλαβαν μέροςτο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Κορινθίας ο «Ήφαιστος», ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ν. Ατττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωτήρης Πουλικόγιαννης και ο Κώστας Χαντζιάρας, γγ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Στη συνάντηση ο εκπρόσωπος του υπουργείου τόνισε ότι δεν μπορεί να εξεταστεί τώρα το αίτημα των εργαζομένων καθώς ο φετινός προϋπολογισμός του Οργανισμού έχει κλείσει και ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ την Τρίτη 22 Δεκέμβρη θα τεθεί το αίτημα προκειμένου να εξεταστεί σε νέα συνεδρίαση του ΔΣ από το νέο έτος.
Σημειώνεται ότι επίσχεση οι πρώτοι 20 εργαζόμενοι της επιχείρησης της «Γενικής Καλωδίων» ξεκίνησαν από το Νοέμβρη του 2014, στη συνέχεια έκαναν και άλλοι 10 περίπου εργαζόμενοι. Για τον ένα χρόνο έλαβαν το επίδομα από τον ΟΑΕΔ, το οποίο τελείωσε τον περασμένο Νοέμβρη για τους 20 πρώτους και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.
Οι εργαζόμενοι από το τέλος του 2013 έως και σήμερα βρίσκονται σε συνεχή δοκιμασία. Η εργοδοσία έδωσε αναγκαστικές άδειες, στη συνέχεια άδειες άνευ αποδοχών και τον Απρίλη του 2014 σταμάτησε να καταβάλει τα δεδουλευμένα.
Η εργοδοσία έχει αφήσει συνολικά 60 οικογένειες στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα χωρίς να ενημερώνει για το τι προτίθεται να κάνει για το μέλλον της εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, γιατί δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες και η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί αν στερηθούν και αυτό το μικρό επίδομα.
Από την πλευρά τους οι 70 περίπου εργαζόμενοι στην κατασκευή του φράγματος του Ασωπού στην Κορινθία παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 20 μήνες από την κατασκευάστρια κοινοπραξία «ΙΟΝΙΟΣ» – «ΑΚΤΟΡ», έχοντας προχωρήσει και αυτοί σε επίσχεση εργασίας. Διεκδικούν και αυτοί την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ…».

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Χαράλαμπος Κασσίμης από την Κόρινθο όπου βρέθηκε το Σάββατο ενημέρωσε πως η εταιρία στο Φράγμα Ασωπού έχει ήδη κυρηχθεί έκπτωτη ένεκα της μη συμμόρφωσής της στην πληρωμή των εργαζομένων – μεταξύ άλλων-. Αφού παρέλθει η χρονική περίοδος στην οποίαν έχει το δικαίωμα να καταθέσει ένσταση, το Υπουργείο – είπε ο κ.Κασσίμης- θα προχωρήσει σε διαδικασίες ανάδειξης νέου αναδόχου. Σε κάθε περίπτωση ο Γενικός διαβεβαίωσε πως « το έργο θα γίνει».