Αρχική Χωρίς κατηγορία Γιορτή κάστανου στην Καστάνιτσα

Γιορτή κάστανου στην Καστάνιτσα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου διοργανώνονται το Φθινόπωρο Γιορτή Κάστανου στην Καστάνιτσα, Τσίπουρου στο Παλαιοχώρι και Ντομάτας στο Παλαιοχώρι

Κάθε Οκτώβριο, ο Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών, με τη συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, διοργανώνουν την περίφημη Γιορτή του Κάστανου, η οποία σκοπό έχει να αναδείξει τη σημασία του αγαπημένου αυτού καρπού στην αγροτική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης να προβάλει το όμορφο αυτό τσακωνοχώρι, καλώντας περισσότερους ανθρώπους να το επισκεφτούν.

Η Γιορτή του Κάστανου διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1983 από το Σύλλογο της Καστάνιτσας και έκτοτε πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο. Εδώ οι επισκέπτες θα γευτούν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά –τόσο από τα χέρια επαγγελματιών σεφ, όσο και από τις νοικοκυρές του χωριού– με βάση το κάστανο και όχι μόνο, συνοδεία ποτού και παραδοσιακής μουσικής. Παράλληλα πραγματοποιούνται και διαγωνισμοί ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής, πάλι με κύριο συστατικό το κάστανο, ενώ παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί και εκθέσεις ποικίλης θεματολογίας, όπως ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Η γιορτή αυτή αποτελεί επίσης μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες καλύτερα τον Πάρνωνα και το οικοσύστημά του, μέσω ενημερωτικών ομιλιών και εξορμήσεων, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Τσακωνιάς, με τα ιδιαίτερα έθιμά της. Υπολογίζεται ότι την περίοδο της Γιορτής του Καστάνου στην περιοχή συρρέουν πολλές χιλιάδες επισκεπτών, παρέχοντας ταυτόχρονα σημαντική στήριξη και στην οικονομία του τόπου.

Στο Παλαιοχώρι της Γορτυνίας, κάτω από τη Δημητσάνα, μέσα στην κοιλάδα του Λούσιου, γίνεται τον Οκτώβριο η γιορτή του τσίπουρου. Η εκδήλωση αυτή έχει θεσπιστεί από το 2000 και γίνεται για την ανάδειξη της τοπικής παραγωγής του Τσίπουρου και την ενθάρρυνση για την συνέχιση της από τους τοπικούς παραγωγούς Τη γιορτή αναλαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου του χωριού.

Για 5η συνεχή χρονιά προγραμματίζεται το Σεπτέμβριο, η διοργάνωση της Γιορτής Ντομάτας στη Κανδήλα που διοργανώνουν οι ντοματοπαραγωγοί της περιοχής, μετά από 4 χρόνια συνεχής επιτυχίας. Το χωριό φημίζεται για την εξαιρετικής ποιότητας ντομάτας που παράγει και εξάγει, καλλιεργώντας 300 στρέμματα βιολογικής παραγωγής ντομάτας σε ετήσια βάση.