Αρχική Ν. Κορινθίας «Καθάρισε» ο Παπακυριάκος -Στέλνει τα σκουπίδια του στο Ξυλόκαστρο!!!!!!!

«Καθάρισε» ο Παπακυριάκος -Στέλνει τα σκουπίδια του στο Ξυλόκαστρο!!!!!!!

Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και φόβοι για «σκουπιδότοπο της Κορινθίας» στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου
• «Για αλληλεγγύη ανθρώπων» κάνει λόγο ο Δήμαρχος Ηλ. Ανδρικόπουλος

Είχε δεν είχε την.. βρήκε την προσωρινή ανάσα ο Δήμαρχος Βέλου – Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος. «Πατώντας» επάνω στο αίσθημα αλληλεγγύης «στέλνει» στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου 500 τόνους απορριμμάτων, απορρίμματα που δεν είχαν τόπο προορισμού δεδομένου ότι ο ΧΥΤΑ Κιάτου αποτελεί εδώ και μήνες παρελθόν.

Η κατάσταση στην περιοχή του δήμου είχε γίνει ανυπόφορη , ειδικά τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο, ένεκα και της αύξησης του πληθυσμού. Οι ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής και οι παρακλήσεις οι πολίτες να κρατούν τα απορρίμματα σπίτι, οδήγησαν πολλά από αυτά σε κάδους του όμορου δήμου Κορινθίων, το μεγαλύτερο μέρος ωστόσο σε μπαλκόνια αλλά και δρόμους. Πολλάκις έγινε αναφορά και λόγος για τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας, χωρίς ωστοσο επι της ουσίας να δίνεται λύση!

Το αίτημα για αποστολή απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου έγινε προς τον οικείο δήμο ο οποίος και στις 10 Αυγούστου έλαβε απόφαση να δεχτεί ποσότητα συγκεκριμένη, της τάξεως των 500 τόνων. «Η απόφαση αυτή έχει να κάνει με την αλληλεγγύη της Δημοτικής Αρχής Ξυλοκάστρου προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους του Δήμου Βέλου-Βόχας, από τη συσσώρευση σκουπιδιών, η οποία δημιουργεί κινδύνους στην υγεία των πολιτών, στο περιβάλλον και στην αισθητική, δίνοντας έτσι και το χρόνο στην Δημοτική Αρχή Βέλου-Βόχας, να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών δηλώνοντας ωστόσο ότι, δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανένα αίτημα στο μέλλον, από τον όμορο Δήμο, για μεταφορά απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου” σημειώνει ο Δήμαρχος Ηλίας Ανδρικόπουλος σε δημόσια επιστολή του απαντώντας ουσιαστικά στις αναφορές και τους φόβους περι δημιουργίας «σκουπιδότοπου της Κορινθίας» που ελέχθησαν έντονα αμα τη απόφαση. «Σε μια εποχή που η τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού αλλά και η πατρίδα μας διανύει περίοδο δύσκολη, κρίσιμη, αλλά και ιστορικά πρωτοφανή, καλούμε όλους τους συνδημότες μας, να υποστηρίξουν την αλληλεγγύη «των ανθρώπων» και όχι την αλληλεγγύη «των σκουπιδιών».

Ο Δήμος Βέλου – Βόχας κατόρθωσε να πάρει μια ανάσα στέλνοντας τους 500 τόνους στο Ξυλόκαστρο, τούτο όμως δεν πρόκειται να επαναληφθεί, είναι ξεκάθαρο. Η δημοτική αρχή θα πρέπει να σκύψει ουσιαστικά επάνω στο ζήτημα και να δώσει λύση αφού… η αλληλεγγύη των ανθρώπων ως σημειώνει ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης υπερίσχυσε στην παρούσα φάση, στο μέλλον ωστόσο δεν θα είναι δυνατόν να υπερισχύσει αφού οι οικείες ανάγκες θα έχουν προτεραιότητα. «Η συγκεκριμένη απόφαση επάρθη από τη στιγμή που η έλευση των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ, δεν δημιουργεί κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σ’ αυτόν, γεγονός που αποδεικνύεται από τους όρους της άδειας λειτουργίας του, που μας επιτρέπει να διαχειριστούμε έως 12.500 τόνους απορριμμάτων το χρόνο, κι εμείς έως σήμερα, έχουμε εναποθέσει συνολικά 5.800 τόνους περίπου. Συνεπώς μας δίνεται η δυνατότητα να ανταποκριθούμε στο αγωνιώδες κάλεσμα των συνανθρώπων μας, ενέργεια που συνάδει και με το μήνυμα του Προέδρου της ΚΕΔΕ (10.08.2015) για ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των Δήμων καθώς και με την προστασία της δημόσιας υγείας.»