Αρχική Χωρίς κατηγορία Ήρθαν στο φως Σπουδαία ευρήματα στην Αρχαία Φενεό

Ήρθαν στο φως Σπουδαία ευρήματα στην Αρχαία Φενεό

Σημαντικές ανακαλύψεις έγιναν στην Αρχαία Φενεό από το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, που διήρκεσε πέντε χρόνια και ολοκληρώθηκε αυτό τον μήνα. Κορωνίδα, το αμφιπρόσωπο τείχος πλάτους 3,20 μ. που διατρέχει ολόκληρη τη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης σε συνολικό μήκος 230 μ. και σε μέγιστο σωζόμενο ύψος 4,50 μ. Η οχύρωση ενισχύεται με τέσσερις ημικυκλικούς πύργους, διαμέτρου 5,50 μ., όπως και έναν κάτοψης τριών τετάρτων του κύκλου, με κυμαινόμενη διαμέτρου από 5,90 έως 6,00 μ.

Τη διεύθυνση του προγράμματος στη Φενεό, που τοποθετείται στην Αρκαδία, κοντά στα νοτιοδυτικά όρια του νομού Κορινθίας, είχαν οι καθηγητές Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Karl-Franzens του Graz της Αυστρίας Κωνσταντίνος Κίσσας, προϊστάμενος της ΕΦ.Α.ΚΟΡ. και Peter Scherrer, διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχαιολόγων, το τείχος φαίνεται πως ολοκληρώνει την πορεία του στο ανατολικό πέρας της βόρειας κλιτύος, διαμορφώνοντας πυλίδα. Άλλα στοιχεία που συνιστούν ενδείξεις οχύρωσης στις υπόλοιπες πλευρές της ακρόπολης της Φενεού αποτελούν οι 150 περίπου παρασυρμένες λιθόπλινθοι, που καταγράφηκαν και χαρτογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος.

Από τη στρωματογραφική ανάλυση των ανασκαφικών τομών και η έως τώρα μελέτη των κινητών ευρημάτων, κυρίως ενός χάλκινου νομίσματος Σικυώνας, η κατασκευή του τείχους τοποθετείται μετά το 345 π.Χ. Επίσης εντοπίστηκαν οικιστικά κατάλοιπα που καλύπτουν ευρύ χρονολογικό φάσμα, από τον 21ο έως τον 16ο αι. π.Χ. Επιπλέον, στις ανασκαφικές τομές, κάτω από τα μεσοελλαδικών κατάλοιπα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Φενεό ίχνη κατοίκησης κατά τη Νεολιθική περίοδο.

Ιερό αφιερωμένο σε γυναικεία θεότητα
iero feneos2

Στο ανατολικό πλάτωμα του λόφου της Ακρόπολης ήρθε στο φως ιερό αφιερωμένο σε γυναικεία θεότητα, η οποία φαίνεται ότι είχε δύο οικοδομικές φάσεις, μια στην αρχαϊκή και μια στην κλασική εποχή.

[Ιερό γυναικείας θεότητας στην Αρχαία Φενεό] Το ιερό γυναικείας θεότητας που αποκαλύφθηκε στη Φενεό, όπου διακρίνονται η βάση αγάλματος και πήλινη εσχάρα |

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πλήθος αναθημάτων και από τις δύο περιόδους, όπως καλής ποιότητας κεραμική (κοτύλες, σκύφοι, πυξίδες, λήκυθοι, κρατήρες και μικκύλα αγγεία), πήλινα ειδώλια γυναικείων μορφών και προτομές, χάλκινες φιάλες, χάλκινες και σιδερένιες περόνες, χάλκινες και οστέινες πόρπες, χάλκινα επίρραπτα κοσμήματα ενδυμάτων, γυάλινες και οστέινες ψήφους.

Η αρκαδική πόλη Φενεός τοποθετείται στα νοτιοδυτικά όρια της σημερινής Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, σε υψόμετρο 770 μ. περίπου.

Συντάκτης: efsyn.gr

Προηγούμενο άρθροΑποδεκατίστηκε η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία!
Επόμενο άρθρο«Καθάρισε» ο Παπακυριάκος -Στέλνει τα σκουπίδια του στο Ξυλόκαστρο!!!!!!!