Αρχική Χωρίς κατηγορία “Φοροκαταιγίδα” από τις 31 Αυγούστου

“Φοροκαταιγίδα” από τις 31 Αυγούστου

Του Τάσου Δασόπουλου

Απανωτά θα είναι τα σοκ από τις φορολογικές υποχρεώσεις οι όποιες θα χτυπήσουν την πόρτα τις επόμενες μέρες όσων κατάφεραν να πάνε κάποιες μέρες διακοπές αλλά και όσων έμειναν εδώ λόγω προσωπικής οικονομικής κρίσης.

Οι συνεχείς αναβολές των φορολογικών υποχρεώσεων (υποβολή δηλώσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα) λόγω κακού σχεδιασμού και επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων στρίμωξαν για άλλη μια χρονιά τις υποχρεώσεις τα τελευταίο τρίμηνο του χρόνου.

Πάρτε λοιπόν βαθιά ανάσα και αρχίζουμε:

1. Η πρώτη υποχρέωση είναι ο φόρος εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση από τις 19 Ιουλίου ή θα την υποβάλουν μέχρι τις 28 του μήνα θα πρέπει έως να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου μέχρι και τις 31 Αυγούστου, αν και μετά την τελευταία παράταση στην προθεσμία υποβολής είναι δεδομένο ότι θα δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση στη πρώτη τουλάχιστον για την πρώτη δόση του φόρου. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Στα εκκαθαριστικά αυτά έχει υπολογιστεί και η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε., τις πισίνες και για τα σκάφη αναψυχής πάνω από 5 μέτρα στα οποία επιβάλλεται για πρώτη φορά.

2. Τον Σεπτέμβριο οι γονείς με παιδιά που πηγαίνουν ακόμη σχολείο και ο οποίοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία ή φροντιστήρια ξένων γλωσσών θα πρέπει να αντιμετωπίσουν δίδακτρα αυξημένα κατά 23% λόγω της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με ελάχιστες εξαιρέσεις.

3. ΕΝΦΙΑ: Το χρονοδιάγραμμα είσπραξης του ΕΝΦΙΑ ενδεχομένως να επηρεαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αναβολές. Ο σχεδιασμός πάντως αφορά βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Σεπτέμβριο και έναρξη είσπραξης του φόρου από τον Οκτώβριο. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου με στόχο την είσπραξη 2,65 δισ ευρώ…

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr