Αρχική Χωρίς κατηγορία Νέα ανατροπή: Εκλογές 27 Σεπτεμβρίου ή 4 Οκτωβρίου το πιθανότερο Πηγή:...

Νέα ανατροπή: Εκλογές 27 Σεπτεμβρίου ή 4 Οκτωβρίου το πιθανότερο Πηγή: Νέα ανατροπή: Εκλογές 27 Σεπτεμβρίου ή 4 Οκτωβρίου το πιθανότερο

Ανατροπή των δεδομένων στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου προκαλεί η στάση των πολιτικών δυνάμεων με αποτέλεσμα οι νέες – εφικτές χρονικά – ημερομηνίες που συζητούνται να είναι η 27η Σεπτεμβρίου ή η Κυριακή 4 Οκτωβρίου.

Στόχος του παραιτηθέντος πλέον Πρωθυπουργού ήταν να οδεύσουμε σε εκλογές εξπρές με μια μικρή προεκλογική περίοδο. Προς τούτο ήλπιζε, δεδομένων των υπαρχόντων κοινοβουλευτικών συσχετισμών, ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που θα λάβουν τις διερευνητικές εντολές από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να τις καταθέσουν αμέσως ώστε να διαλυθεί η Βουλή άμεσα και μέχρι την Δευτέρα να έχει ορισθεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν. Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης διεμήνυσαν ότι προτίθενται να αξιοποιήσουν πλήρως τον χρόνο των διερευνητικών εντολών. Το ίδιο έπραξε και η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη η οποία θα σχηματίσει ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα και θα είναι πλέον η τρίτη δύναμη στη Βουλή.

Τούτων δοθέντων, εκλογές δεν προλαβαίνουν να γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε την Πέμπτη 20/8 την παραίτησή του και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την Παρασκευή 21/8 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τις διερευνητικές εντολές. Αν υπολογίσει κανείς ότι απαιτούνται τρεις ημέρες για κάθε διερευνητική και εξαντληθεί ο χρόνος για κάθε μία, φτάνουμε στις 29/8. Αν δεν υπάρξει λύση, ο κ. Παυλόπουλος θα συγκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς στο προεδρικό μέγαρο διερευνώντας τα περιθώρια οικουμενικής κυβέρνησης. Δεν είναι σαφές πόσο χρόνο θα διαρκέσει αυτή η προσπάθεια. Εφόσον δεν επιτευχθεί λύση θα πρέπει να ορκιστεί υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, να σχηματίσει κυβέρνηση και να ορκιστεί και κατόπιν να υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών οι οποίες μπορούν να γίνουν – το νωρίτερο – σε 23 ημέρες από την θυροκόλλησή του στη Βουλή.

Ετσι, πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι πλέον αναθεωρούνται κατά μια ή και δύο εβδομάδες οι σχεδιασμοί με πιθανότερες πλέον ημερομηνίες για διεξαγωγή των εκλογών να είναι οι 27 Σεπτεμβρίου ή 2 Οκτωβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικά το απόγευμα της Πέμπτης, πριν το διάγγελμά του ότι στοχεύει για εκλογές στις 20/9. Επιχειρηματολόγησε μάλιστα πως «έχω εξασφαλίσει να γίνουν σε περιβάλλον σταθερότητας, εκτός αν υπάρξουν κωλυσιεργίες». Τόνισε δε πως πρέπει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου καθώς η χώρα έχει να αντιμετωπίσει εκείνο το διάστημα πολλές υποχρεώσεις – μεταξύ των οποίων και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr οι κ.κ. Μεϊμαράκης, Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά, τόνισαν την ανάγκη να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι θεσμικές διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρξουν κωλυσιεργίες.

Πηγή: Νέα ανατροπή: Εκλογές 27 Σεπτεμβρίου ή 4 Οκτωβρίου το πιθανότερο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/222272/nea-anatropi-ekloges-27-septemvrioy-i-4-oktovrioy-pithanotero#ixzz3jSQuSrGY