Αρχική Χωρίς κατηγορία Βάσεις 2015: Ελεύθερη πτώση σε όλα τα πεδία

Βάσεις 2015: Ελεύθερη πτώση σε όλα τα πεδία

Έν αναμονή της ανακοίνωσης των βάσεων είναι τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι γονείς τους που περιμένουν τα αποτελέσματα που θα δώσουν τέλος στην αγωνία τους.
Η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται να γίνει στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η ανακοίνωση αναμένεται να επισφραγίσει την από καιρό αναμενόμενη μεγάλη πτώση των βάσεων κυρίως στις σχολές της περιφέρειας και λιγότερο σε αυτές των αστικών κέντρων όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Οι σχολές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο είναι αυτές που έχουν υψηλή και μεσαία ζήτηση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ιατρική Αθηνών αναμένεται να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια. Λόγω των δύσκολων θεμάτων και των χαμηλών βαθμολογιών στα μαθήματα που έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας όπως είναι η Φυσική και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αναμένεται να υποστούν τους μεγαλύτερους «κραδασμούς». Αντίστοιχα οι «κραδασμοί» στους υποψήφιους των θεωρητικών σχολών θα είναι μικρότεροι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εικόνα των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο αναμένεται να διαμορφωθεί -σύμφωνα με το δημοσίευμα- ως εξής:
1ο επιστημονικό πεδίο
Το χαμηλό ποσοστό των αριστούχων στ Αρχαία Ελληνικά, αναμένεται να επηρεάσει αρκετά την πτώση στα μόρια. Οι υψηλόβαθμες σχολές που κυμαίνονται μεταξύ 18.000 και 20.000 μόρια αναμένεται να σημειώσουν πτώση έως και 400 μόρια με τις άλλες κλίμακες να σημειώνουν μικρές αυξομειώσεις, χωρίς αξιόλογες μεταβολές.
2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο
Αυτά είναι τα δύο πεδία στα οποία αναμένεται η μεγαλύτερη καθίζηση καθώς θα υπάρξουν σχολές που θα σημειώσουν πτώση έως και 2.000 μόρια. Βασικός παράγοντας σε αυτήν την πτώση είναι οι χαμηλές βαθμολογίες στη Φυσική και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αριστούχων στα Μαθηματικά κυμαίνεται φέτος στο 4,53% ενώ πέρυσι ήταν στο 15,12%. Αντίστοιχα στην Φυσική τα ποσοστά είναι 5,18% για φέτος έναντι 18,03 με την περσινή χρονιά. Λόγω του νέου καθεστώτος στις μεταγραφές οι σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται να πληγούν λιγότερο από αυτές της περιφέρειας.
3ο επιστημονικό πεδίο
Οι αριστούχοι της Βιολογίας Κατεύθυνσης είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντίθετα στη Χημεία έχουν καλύτερες βαθμολογίες. Αν όμως συνυπολογιστούν και οι επιδράσεις των Μαθηματικών και της Φυσικής, θα σημειωθεί πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές. Τα μόρια στις Ιατρικές σχολές της περιφέρειας αναμένεται να αγγίξουν τα 18.400. Οι σχολές μεσαίας ζήτησης αναμένεται να σημειώσουν διακριτή πτώση ενώ οι χαμηλόβαθμες σχολές θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.
5ο επιστημονικό πεδίο
Το αυξημένο σε σχέση με πέρυσι ποσοστό των αριστούχων στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας εκτιμάται ότι θα ανακόψει κάπως την πίεση που ασκούν τα Μαθηματική Γενικής, τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και η Φυσική καθώς ο συντελεστής βαρύτητάς του είναι μεγαλύτερος. Οι σχολές υψηλής ζήτησης θα δυσκολέψουν αρκετά τους υποψηφίους ενώ οι σχολές μεσαίας ζήτησης θα ακολουθήσουν και εδώ πτωτική πορεία. Στα ΤΕΙ και τις σχολές της επαρχίας η πτώση θα είναι σημαντική, καθώς η ζήτηση είναι μικρότερη λόγω του νέου καθεστώτος στις μετεγγραφές.

πηγή :
Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/paideia/story/616722/vaseis-2015-eleytheri-ptosi-se-ola-ta-pedia#ixzz3jGSq50f7

Προηγούμενο άρθροΕπεισόδιο στη ΔΕΗ στην Πάτρα
Επόμενο άρθροΞυλόκαστρο: Χειριστής μηχανήματος αναζητείται ως ύποπτος για τη φωτιά – Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο