Αρχική Ν. Κορινθίας 2 μεγάλες οικονομικές απάτες στην Κόρινθο (video)

2 μεγάλες οικονομικές απάτες στην Κόρινθο (video)

Δύο Κορινθιακές υποθέσεις μεγάλης απάτης από την απόρρητη έκθεση της Οικονομικής Αστυνομίας.
Πρόκειται για την έκθεση στην οποία περιγράφονται δέκα μεγάλες υποθέσεις που διερευνήθηκαν το τελευταίο διάστημα και που απασχόλησαν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τη κοινή γνώμη.
Οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις υποθέσεις πρόκειται να αντιμετωπίσουν κακουργηματικές διώξεις και κατηγορίες.

Υπόθεση «ΔΙΑΘΗΚΕΣ»

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εμπλέκονται σε υποθέσεις σύνταξης πλαστών διαθηκών και παράνομης ιδιοποίησης ακινήτων μεγάλης αξίας.
Η εν λόγω οργάνωση αποτελείτο από δέκα (10) συνολικά άτομα και συγκροτήθηκε πριν από πέντε (5) έτη τουλάχιστον, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό εισοδήματος, διαπράττοντας απάτες κακουργήματος μορφής.
Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, κατόπιν πληροφόρησης για το θάνατο εύπορων ατόμων, τα οποία συνήθως δεν είχαν σύζυγο ή παιδιά, προέβαιναν στη σύνταξη πλαστών ιδιόγραφων διαθηκών.
Έπειτα, τις προσκόμιζαν στα αρμόδια Πρωτοδικεία / Τμήματα Διαθηκών, όπου μέλη της οργάνωσης εμφανίζονταν ως μάρτυρες και βεβαίωναν ψευδώς ότι γνώριζαν τους θανόντες και βεβαίωναν το γραφικό τους χαρακτήρα σας διαθήκες.
Με τον τρόπο αυτό, οι διαθήκες αναγνωρίζονταν ως κύριες και γνήσιες και τα μέλη της οργάνωσης αποκτούσαν κληρονομικό δικαίωμα στην περιουσία των θανόντων.
Στη συνέχεια, προέβαιναν σε αποδοχή κληρονομιάς με συμβολαιογραφικές πράξεις των ακινήτων και τα μετέγραφαν στο όνομα τους, στα κατά τόπους αρμόδια Υποθηκοφυλάκεια. Τέλος, πωλούσαν τα ακίνητα ή τα εκμεταλλεύονταν (δια μένοντας oι ίδιοι ή ενοικιάζοντάς τα), αποκομίζοντας έτσι μεγάλα παράνομα οικονομικά οφέλη.
Από τη μέχρι τώρα εξειδικευμένη έρευνα, προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα ιδιοποιήθηκε δώδεκα συνολικά (12) ακίνητα (διαμερίσματα, καταστήματα και εξοχικές κατοικίες), τα όποια ανήκαν σε δυο αδέρφια που είχαν αποβιώσει αιφνίδια το 2006 και το 2008, αντίστοιχα, στην Αθήνα.
Η συνολική αξία της εν λόγω ακίνητης περιουσίας εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ποσό των -1.300.000- ευρώ. Στη συνέχεια δύο τουλάχιστον εκ των ακινήτων πωλήθηκαν από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σε ανυποψίαστους αγοραστές.
Επιπλέον, οι δράστες αποπειράθηκαν να ιδιοποιηθούν τραπεζικές καταθέσεις των δυο παραπάνω θανόντων, ύψους -480.000- ευρώ περίπου.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης σε Αθήνα, Πειραιά, Παιανία, Κόρινθο και Άργος, επτά (7) συνολικά ημεδαποί,, ενώ αναζητούνται ακόμα τρεις (3) ημεδαποί.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε εκτέλεση σχετικών ενταλμάτων, μετά την εξέλιξη ποινικής δικογραφίας κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένης απάτης και πλαστογραφίας με χρήση κατ’ εξακολούθηση και παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Υπόθεση «RED LOANS»

Εξάρθρωση πολυπληθούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε απάτες σε βάρος Τραπεζικού Ιδρύματος, μέσω υπερτιμολόγησης ακινήτων και παράνομων δανειοδοτήσεων, με δράση την τελευταία πενταετία τουλάχιστον.
Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά ογδόντα ένα (81) άτομα, μεταξύ των οποίων υπάλληλοι τραπεζικού υποκαταστήματος επαρχιακής πόλης της Πελοποννήσου, πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόρος μεσάζοντες κ.α., σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διακεκριμένης απάτης και πλαστογραφίας με χρήση, κατ’ εξακολούθηση και της παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Όπως προέκυψε από την εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα, οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει, πριν από πέντε (5) τουλάχιστον έτη, εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους και εφάρμοζαν συγκεκριμένη μεθοδολογία.
Ηγετικό ρόλο διαδραμάτιζε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας χορήγησης στεγαστικών δανείων, Τμηματάρχης σε τραπεζικό υποκατάστημα επαρχιακής πόλης της Πελοποννήσου, έχοντας ως άμεσους συνεργούς τη βοηθό του, επίσης τραπεζικό στέλεχος, το νομικό σύμβουλο του υποκαταστήματος, πέντε (5) συνεργαζόμενους μηχανικούς και τρεις (3) μεσάζοντες – διαμεσολαβητές των αγοραπωλησιών, άπαντες ημεδαποί.
Συγκεκριμένα, ο Τμηματάρχης του τραπεζικού υποκαταστήματος, σε συνεργασία με άλλα μέλη της οργάνωσης, εντόπιζαν πρόθυμους δανειολήπτες, κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς υπηκόους και στη συνέχεια τους χορηγούσαν παράτυπα στεγαστικά δάνεια.
Αρχικά, ενέκριναν τα δικαιολογητικά που προσκόμιζαν οι υποψήφιοι αγοραστές – δανειολήπτες, παραποιώντας και πλαστογραφώντας έγγραφα, όποτε αυτό κρινόταν απαραίτητο.
Στη συνέχεια, μέσω ενός στενού δικτύου συνεργασίας, το οποίο διαχειριζόταν ο Τμηματάρχης του υποκαταστήματος, οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί έρχονταν σε συμφωνία με τους πωλητές των ακινήτων και υπερεκτιμούσαν την αξία τους, με αποτέλεσμα τα ακίνητα αυτά να πωλούνται ακόμη και σε τιμές τριπλάσιες από την πραγματική.
Οι εκταμιεύσεις των δανείων, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν κατέληγαν στους λογαριασμούς δανειοληπτών και πωλητών, αλλά, όπως προέκυψε, είχαν αναληφθεί από το ταμείο της τράπεζας, με πλαστογραφημένα παραστατικά ταμειακών συναλλαγών, καταλήγοντας σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Από την παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, εκτιμάται ότι η συνολική ζημία σε βάρος του Τραπεζικού Ιδρύματος ανέρχεται στο ποσό των -5.000.000- ευρώ τουλάχιστον.