Αρχική Χωρίς κατηγορία Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Γιώργος Ψυχογιός

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Γιώργος Ψυχογιός

Ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιός, ως μέλος της Επιτροπής της Βουλής για τον ΟΑΣΕ, συμμετείχε στην αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για τις εθνικές εκλογές της 7ης Μαΐου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το έργο της αποστολής διήρκεσε από τις 4 έως τις 8 Μαΐου, με έδρα το Λονδίνο. Περιελάμβανε Ενημέρωση της αντιπροσωπείας και συζήτηση με Βουλευτές του Βρετανικού Κοινοβουλίου και με εκπροσώπους των μεγαλύτερων κομμάτων για την έκβαση, τη σημασία και και τη διαδικασία των εκλογών. Σε αυτά τα πλαίσια, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων κι εμπειριών με συναδέλφους Βουλευτές και μέλη του ΟΑΣΕ από άλλες χώρες τόσο για θέματα εκλογών όσο και τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ στο Η.Β. αποτελούνταν απο 44 παρατηρητές απο 17 χώρες εντός κι εκτός της Ε.Ε., εκ των οποίων άνω των 30 ήταν κοινοβουλευτικοί.
Επιπρόσθετα, έλαβαν χώρα εκτενείς παρουσιάσεις γύρω από τις βρετανικές εκλογές από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους της Βρετανίας.
Παράλληλα, την ημέρα των εκλογών πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις από τους Βουλευτές στα εκλογικά τμήματα με σκοπό την καταγραφή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων. Οι κυριότερες παρατηρήσεις, έτσι όπως προέκυψαν από την εν λόγω διαδικασία, είναι οι ακόλουθες:
Α) Οι πολίτες του Η.Β. ψηφίζουν χώρις να απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας ή άλλων εγγράφων ταυτοπροσωπείας στην εκλογική επιτροπή, αλλά αρκεί η έγκαιρη εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων. Επίσης το εκλογικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί με επιστολική ψήφο μέσω ταχυδρομείου, καθώς και με εξουσιοδότηση σε συγγενικά πρόσωπα.
Β) Το εκλογικό σύστημα της Βρετανίας επειδή είναι πλειοψηφικό, ευνοεί αποκλειστικά τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο ανά περιφέρεια.
Το έργο της αποστολής ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 8 Μαΐου, με τα συμπεράσματα και τη σύνοψη των παρατηρήσεων επί των εκλογών που θα αξιοποιηθούν από τη Συνεύλεση και τα υπόλοιπα όργανα του ΟΑΣΕ.