Αρχική Ν. Αργολίδος Οι ΗΠΑ πιέζουν για συμβιβασμό με την Αθήνα

Οι ΗΠΑ πιέζουν για συμβιβασμό με την Αθήνα

Πιέσεις ασκούν αμερικανοί αξιωματούχοι προς ηγέτες της ευρωζώνης ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

«Αυτή είναι μια συζήτηση που έχουμε με ορισμένους ανθρώπους. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πρωτοβουλία, δεν νομίζω πως η στάση μας έχει αλλάξει, όμως αυτό που έχει αλλάξει είναι πως ξαφνικά η κατάσταση στην Ελλάδα φαντάζει πολύ πιο προβληματική», δήλωσε στους FT ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

«Δεν προσπαθούμε να μεσολαβήσουμε […] έχουμε συμβουλεύσει όλες τις πλευρές πως πρέπει να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός από όλους […] Υπάρχουν όρια στο πόση λιτότητα μπορεί να αντέξει μια κοινωνία», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, τη στιγμή που η Ευρώπη –και ιδιαίτερα η Γερμανία– μοιάζουν αποφασισμένες να τηρήσουν σκληρή διαπραγματευτική γραμμή έναντι της Αθήνας.

Η ίδια πηγή τόνισε μάλιστα πως, μολονότι η Ουάσιγκτον δεν προωθεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, η συνεχιζόμενη έμφαση στην επιβολή μέτρων λιτότητας μοιάζει πλέον αχρείαστη, ενώ αντίθετα αυτό που πρέπει να προέχει είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η πίεση από την πλευρά της Ουάσιγκτον έρχεται ενόψει της συνάντησης της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ με τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, αλλά και εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πως μια παρατεταμένη αντιπαράθεση θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Προηγούμενο άρθροΒαρουφάκης: Δεν σκίζουμε το Μνημόνιο, αλλά μη μας ζητάτε τυφλή εφαρμογή
Επόμενο άρθροΑύριο στα περίπτερα της Πελοποννήσου ΣΗΜΕΡΑ και ΣΗΜΕΡΑ SPORT