Αρχική Ν. Κορινθίας Πνευματικός σε Νανόπουλο «Δεν θα βάλετε ανάχωμα στο έργο μας»

Πνευματικός σε Νανόπουλο «Δεν θα βάλετε ανάχωμα στο έργο μας»

Σε περιπέτειες και καθυστερήσεις έβαλε το Δήμο Κορινθίων η ένσταση συμβούλου της μειοψηφίας για τον προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα της ένστασης ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο εκ νέου να συνεδριάσει για το συγκεκριμένο θέμα, συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν «τυπικό» ωστόσο η διαδικασία οδηγήθηκε σε επανάληψη, γεγονός που στηλιτεύθηκε και από τον Πρόεδρο του κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής Μάριο Σταματάκη όσο και από τον Χαράλαμπο Καμπούρη.
Μάριος Σταματάκης / Πρ. Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής

«Να μιλάμε αντρίκια, θεωρώ ότι η ένσταση είναι δικαιολογημένη αλλά ρωτώ τον κ. Κορδώση, πιστεύετε ότι το λάθος έγινε με δόλο και είναι πολιτικό ή είναι υπηρεσιακό; Ξέρετε πού καλά ότι όλα γίναν με τις οδηγίες των υπηρεσιακών παραγόντων και του κέντρου κοινωνικής πολιτικής. Το οτιδήποτε έγινε πιστεύω ότι είναι για να κερδίσουμε εντυπώσεις, περι ουσίας μηδέν από το μηδέν, μηδέν δια του μηδέν, ουδέν!»

Χαράλαμπος Καμπούρης – Δημοτικός Σύμβουλος Κορίνθου

«Συζητούμε 2 ώρες χωρίς ουσία. Σας θυμίζω ότι στην αυτοδιοικητική μου πορεία έχω καταθέσει 20 προυπολογισμούς και έχω ψηφίσει 24 ως σήμερα. Άκουσα για προχειρότητα και τραγικά λάθη, καλό είναι να τοποθετούμεθα χωρίς χαρακτηρισμούς. Και θυμίσω: έγινε ΔΣ με δεκάδες θέματα, υπήρχαν σύμβουλοι στον προθάλαμο και δεν μπήκαν μέσα γι α ν αναβληθεί η συνεδρίαση, γιατί οι σύμβουλοι σήμερα έρχονται να κάνουν κριτική ότι εμείς δεν λαμβάνουμε υπόψιν ότι τυχόν να καθυστερήσουν εργολάβοι , προμηθευτές για την πληρωμή από την καθυστέρηση του προυπολογισμού; Με την μη απαρτία τότε του ΔΣ ξέρετε καλά τι προβλήματα έχουν δημιουργηθεί. Οι υπαίτιοι έρχονται σήμερα να κάνουν κριτική σε άνευ ουσίας θέματα. Αυτό και μόνο καταρρίπτει ότι ακούσαμε ως τώρα. Σε όλους τους προϋπολογισμούς έλεγε ο πρόεδρος ότι τυχόν παρατηρήσεις μεταξύ των υπηρεσιών θα διορθωθούν και ουδείς το αμφισβήτησε ποτέ. Σήμερα ασχολούμεθα μ ένα θέμα που μπορούσε να είχε λυθεί τυπικά.

Την διόρθωση του λάθους υπηρεσιακά υπερασπίστηκε και ο Δήμαρχος στην τοποθέτηση του σημειώνοντας πως η έκταση του δόθηκε στο θέμα από τη μείζονα μειοψηφία αποκάλυψε την απουσία από την πλευρά της πολιτικών αλλά και προτάσεων.
Αλέξανδρος Πνευματικός / Δήμαρχος Κορινθίων

«Θα περίμενα σήμερα, όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση να καταθέσει η μείζονα μειοψηφία κάτι διαφορετικό για την πολιτική του 2015. Δεν κατατέθηκε ούτε σήμερα! Αναλώνεται κατά 99,9% σε τεχνικά ζητήματα. Όταν απουσιάζει η πολιτική από κάποιον βρίσκει διαδικαστικά για να δημιουργεί εντυπώσεις εντός και εκτός αιθούσης. Χρειάζονται προτάσεις και προτεραιότητες. Δεν έγινε ούτε σήμερα. Απουσιάζει η πρόταση από τη μείζονα μειοψηφία!
Την ώρα που δόθηκε ο λόγος στην διευθύντρια των οικονομικών κάποιοι βγήκαν απ έξω! Δεν ήθελαν να ακούσουν την υπηρεσία; Εγώ είχα κάνει τοποθέτηση και έμμεσα ζήτησα απαντήσεις από τη διευθύντρια για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, απάντησε και ανέλαβε και τις υεθύνες της.
20 χρόνια που είμαι στην αίθουσα αυτό γίνεται, μικροδιορθώσεις και μεγάλες διορθώσεις γίνονται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, εδώ όμως κάποιοι θέλουν να καθυστερήσουν το έργο της δημοτικής αρχής. Ας κάνουν κι άλλη προσφυγή! θα έχει αποτέλεσμα νέα καθυστέρηση στις προμήθειες, στην πρόνοια και σε άλλα ζητήματα.
Εγώ έχω το θάρρος και το λέω , όπως κα πολλοί από την πλειοψηφία γιατί δεν γνωρίζουμε τα πάντα, οι υπηρεσίες τις έχουν τις γνώσεις, άρα γίνονται και λάθη. θέλουν να καθυστερήσουν την έγκριση του προυπολογισμού και τίποτε άλλο οι σύμβουλοι της μειοψηφίας . Εμείς θα τα διορθώσουμε τα λάθη και θα προχωρήσουμε. Σκεφτείτε όμως τι θέλετε να προβάλετε ως παράταξη προς τα έξω και τι έργο να παράξετε μέσα στην αίθουσα»

Κοινό τόπο βρήκε η δημοτική αρχή με την παράταξη της Πρωτοβουλίας Πολιτών η οποία σημείωσε πως το πλαίσιο και η πολιτική θα πρέπει ν αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης ώστε ο προυπολογισμός να μην είναι διαχειριστικός.

Παναγιώτης Ψηλογιαννόπουλος/ Επικεφαλής πρωτοβουλίας

«Πρέπει να διασφαλίζεται το σύννομο της διαδικασίας γιατί τα ΟΠΔ μπορεί να είναι τυπικό θέμα όμως πρέπει το πλαίσιο δράσης να έχει σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας και να έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό. Οι δήμοι πρέπει να χαράσσουν πολιτική, άλλο ο έλεγχος νομιμότητας και διαφάνειας άλλο η κατάρτιση πολιτικής. Εμείς είχαμε ψηφίσει το τυπικό μέρος και όχι το πλαίσιο το οποίο έπρεπε να υπάρχει παράλληλα . ερχόμαστε σήμερα και βλέπουμε διάφορες δράσεις που μπαίνουν εκ των υστέρων , γι αυτό είχαμε διαφωνήσει.»

Η μείζονα μειοψηφία στην τοποθέτηση της επέμεινε στην προχειρότητα η οποία είχε σαν αποτέλεσμα το λάθος ενώ «δικαιωμένη» προφανώς σημείωσε πως «η επανάληψη της διαδικασίας αποδεικνύει πως δεν είχε γίνει σωστή προετοιμασία. Ή θα πρέπει να γίνεται ορθά η διαδικασία ή να παραιτηθούν όσοι δεν μπορούν να την κάνουν. «Μην μας λέτε ότι δημιουργούμε ζητήματα, εμείς περιμένουμε από εσάς να τηρήσετε τη νομιμότητα και τις βασικές αρχές της χρηστής διοίκησης. Και μας υποχρεώνετε να προσφεύγουμε!» κατέληξε ο Β.Νανόπουλος

Πνευματικός: Ο Δήμος μας είναι πανίσχυρος
«Εμείς έχουμε άποψη αποτυπωμένη με συγκεκριμένες δαπάνες για δράσεις και έργα. Αυτά τα έργα θα γίνουν το 2015, τα έχουμε υποσχεθεί στον κορινθιακό λαό , θα τα κάνουμε και θα δικαιωθούμε. Αυτός ο προϋπολογισμός θ αλλάξει πολλές φορές στη διάρκεια του χρόνου και το ξέρετε σημασία έχει να πετύχουμε τους στόχους που βάζουμε κάθε χρόνο . οι στόχοι αφορούν την βελτίωση της ποιότητας ζωής, διαμόρφωσης όρων και προϋποθέσεων για ανάπτυξη στο κέντρο και περιφερειακά , όλοι θα κριθούμε αυτοδιοικητικοί και υπηρεσιακοί από το αποτέλεσμα.
Εμείς έχουμε ένα δήμο πανίσχυρο οικονομικά και κανείς δεν έχει τη λεβεντιά να το αναγνωρίσει από την μειοψηφία, αναλωνόμαστε σε τεχνικά θέματα μόνο. Εμείς θέλουμε ισχυρό δήμο οικονομικά, με κοινωνικές δράσεις και πολλά έργα , αυτό θέλουμε από τον προυπολογισμό.»