Αρχική Χωρίς κατηγορία Στον ΣΥΡΙΖΑ η ελπίδα των αγροτών

Στον ΣΥΡΙΖΑ η ελπίδα των αγροτών

Γράφει ο Θεοφάνης Κουρεμπές / Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας

Επί δεκαετίες η αγροτική ψήφος κατευθυνόταν στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα πελατειακά δίκτυα με κάθε είδους επιδοτήσεις, δάνεια και εξυπηρετήσεις, κάλυπταν την παντελή απουσία εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα και εξασφάλιζαν την διαιώνιση του δικομματισμού στην ύπαιθρο.
Όλα αυτά, μέχρι το Μνημόνιο. Το χάρισμα της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς, η αύξηση του κόστους παραγωγής (ΦΠΑ , πετρέλαιο, ΔΕΗ) και η υπερφορολόγηση και τα χαράτσια, οι περικοπές στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων, είναι τα πιο χαρακτηριστικά από μια αλυσίδα μέτρων εξόντωσης των μικρομεσαίων αγροτών της κυβέρνησης Σαμαρά.
Σήμερα, η αλλαγή στις συνειδήσεις και η μαζική στροφή των αγροτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαμφισβήτητη. Το ομολογεί ο πανικόβλητος κ. Σαμαράς και το επιτελείο του. Κραδαίνουν το φόβητρο της απώλειας των αγροτικών ενισχύσεων αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην κυβέρνηση, τάζουν αποζημιώσεις, προσλαμβάνουν εκτός ΑΣΕΠ, απαντούν με ψέματα, παρουσιάζουν σαν πεπραγμένα ανύπαρκτα έργα που και δράσεις.
Σε αυτή την επίθεση τρόμου και ψεύδους ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάσσει το πρόγραμμα του. Ένα πρόγραμμα που θέτει στον πυρήνα του την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα σαν μοχλό για την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας. Για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που βασίζεται στην αειφόρο ανάπτυξη, με στόχους την αύξηση της διατροφικής επάρκειας, τη στήριξη της απασχόλησης και του αγροτικού εισοδήματος, την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου σε όφελος των παραγωγών, τη διασφάλιση της πρόσβασης σε υγιεινά, ποιοτικά τρόφιμα, σε προσιτές τιμές, την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων και την ανάπτυξη της περιφέρειας.
Οι προτεραιότητες για να σταματήσει η καταστροφή του παραγωγικού ιστού και να ανακουφιστούν οι εξουθενωμένοι μικροί και μεσαίοι αγρότες, είναι : Η ανακούφιση από τα τραπεζικά δάνεια και τις οφειλές σε εφορία και ΟΓΑ, με ευνοϊκές ρυθμίσεις με βάση κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η αναστολή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, των χωραφιών και των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων. Η εφαρμογή δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, με ατομικό αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Η μείωση του κόστους παραγωγής με μείωση του ΦΠΑ και του κόστους ενέργειας. Η επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και η ενίσχυση των παροχών υγείας .
Παράλληλα, για να αναστραφεί η χρόνια αποδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα εφαρμόζεται το μακρόπνοο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας.
Η χρηματοδότηση του διασφαλίζεται με τράπεζα ειδικού σκοπού για την αγροτική πίστη και παραγωγικό αναπροσανατολισμό των εθνικών και κοινοτικών πόρων ( ΠΑΑ, ΕΣΠΑ). Η αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών, η ενίσχυση της αγροτικής έρευνας και η δημόσια καθολική ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής, επαναφέρουν το δημόσιο στο πλευρό των αγροτών. Η διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών ενισχύεται με νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και πάταξη της ασυδοσίας του συστήματος εμπορίας (υπερτιμολογήσεις, καρτέλ, παράνομες ελληνοποιήσεις, ενδοομιλικές συναλλαγές). Υλοποιούνται ειδικά σχέδια δράσης για τα στρατηγικής σημασίας και τα ποιοτικά προϊόντα, και την βιολογική γεωργία. Παύει η κατασπατάληση των κοινοτικών ενισχύσεων με αξιόπιστο και διαφανές δημόσιο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου. Αξιοποιούνται η δημόσια γη και οι ανενεργές μεταποιητικές μονάδες από συνεργατικά σχήματα.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν στοχεύει μόνο στην ανόρθωση του πρωτογενή τομέα. Αποκαθιστά την ατομική και συλλογική αξιοπρέπεια των αγροτών και αναγνωρίζει τη θέση που τους αξίζει στην ελπιδοφόρα πορεία που ξεκινάει στις 25 του Γενάρη.

Θεοφάνης Κουρεμπές
Γεωπόνος, μέλος ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Προηγούμενο άρθροΜαρία Θελερίτη: Την Κυριακή ψηφίστε χωρίς φόβο
Επόμενο άρθροΠαναγιώτης Στυλιανίδης: “Έτσι θέλουμε την Κορινθία”