Αρχική Χωρίς κατηγορία Ανδρέας Λυκουρέντζος :Σταθερότητα και αλήθεια στον λαό

Ανδρέας Λυκουρέντζος :Σταθερότητα και αλήθεια στον λαό

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής

Τα μεγάλα ψέματα στο τέλος πληρώνονται ακριβά, προειδοποιεί στη συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Λυκουρέντζος και προβλέπει ότι ο χρόνος θα δικαιώσει την απόφαση της Ν.Δ. να πορευτεί στις εκλογές με γνώμονα την αλήθεια.

Τέσσερις κρίσιμες ερωτήσεις

1 Ποιες είναι οι διακυβεύσεις των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου;

2 Ποιο είναι το όριο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας; Οσα πρέπει να γίνουν θα επιτευχθούν μέσω συνεργασίας ή σύγκρουσης;

3 Κυβέρνηση συνεργασίας ή δεύτερες εκλογές σε αναζήτηση αυτοδυναμίας;

4 Πλην της εκλογής σας, φυσικά, ποιος είναι ο στόχος που θέτετε σε προτεραιότητα;

Απαντήσεις

1 Οι προσεχείς εκλογές είναι καθοριστικής σημασίας. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην πολιτική σταθερότητα και την αβεβαιότητα. Δεν συγκρούονται μόνον δύο ιδεολογικά ρεύματα. Συγκρούονται δύο διαφορετικές θεωρήσεις για τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την αναπτυξιακή της στρατηγική. Εμείς, της Νέας Δημοκρατίας, προτείνουμε τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροτείνει την επιστροφή στο μεγάλο κράτος και τις τεράστιες δημόσιες δαπάνες. Εμείς επικαλούμεθα τη σύνεση και τη λογική, ενώ εκείνοι με εργαλείο τον λαϊκισμό καλλιεργούν ουτοπίες και αυταπάτες στον λαό. Συνεπώς το τελικό διακύβευμα είναι η σταθερότητα για τη χώρα και η αλήθεια στον λαό ή η περιπέτεια και τα μεγάλα ψέματα. Συνήθως η αλήθεια δεν ακούγεται ευχάριστα αλλά με το πέρασμα του χρόνου δικαιώνεται, ενώ τα μεγάλα ψέματα στο τέλος πληρώνονται ακριβά.

2 Η θεσμική οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προάγει τη διαβούλευση και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών – μελών. Δεν ευνοεί τις συγκρούσεις, τις ακραίες συμπεριφορές και τις μονομερείς επιλογές. Ο ασφαλέστερος δρόμος για να επιτύχει η Ελλάδα συγκεκριμένους στόχους στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι η κατάθεση προτάσεων από την πλευρά μας, η τεκμηρίωσή τους και τελικώς η προώθηση της αποδοχής τους από τους εταίρους μας. Πιστεύω ότι πολλά μπορούμε να επιτύχουμε εάν εν τω μεταξύ παραμένουμε εντός των στόχων του προγράμματος και των δανειακών συμβάσεων.

3 Με τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα, την επομένη των εκλογών θα σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες μπορούν να συμφωνήσουν σε μια προγραμματική πρόταση διακυβέρνησης. Το πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας θα συμπεριλαμβάνει επιλογές και δεσμεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση και την ισότιμη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το θέμα των δεύτερων εκλογών δεν αφορά τη Ν.Δ., αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε περίπτωση κατά την οποία ήταν το πρώτο κόμμα δεν θα είχε τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης διότι οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι στην επόμενη Βουλή δεν θα εκπροσωπούνται άλλες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες είναι πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί του.

4 Είμαι αισιόδοξος για την εκλογή μου, την οποία τα τοπικά στελέχη του κόμματος της Ν.Δ. προεξοφλούν ως δεδομένη. Εχω εμπιστοσύνη στους Αρκάδες. Αλλά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν κλείσουν οι κάλπες με στόχο, τόσο τη διεύρυνση της δύναμης της Ν.Δ. όσο και της διεύρυνσης της προσωπικής μου δύναμης. Χρειάζομαι την ψήφο των συμπατριωτών μου, τόσο όσο και εκείνοι χρειάζονται ακέραιους εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο. Ο επόμενος στόχος μου ως βουλευτής Αρκαδίας είναι να κατασκευαστούν επιτέλους οι δύο μεγάλοι οδικοί άξονες: α) Βυτίνα – Λαγκάδια – Αρχαία Ολυμπία και β) Αργος – Ξηροπήγαδο – Αστρος – Τυρός – Λεωνίδιο. Ως βουλευτής της Ν.Δ. θα εργαστώ για την υλοποίηση του πολιτικού μας προγράμματος, το οποίο συμπεριλαμβάνει τη μείωση των φόρων, τις επενδύσεις στην καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό των τομέων Υγείας και Παιδείας.

Συνέντευξη στον ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ