Αρχική Χωρίς κατηγορία Χρ. Δήμας: Το “Πράσινο Ταμείο” να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Χρ. Δήμας: Το “Πράσινο Ταμείο” να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την άμεση αποδέσμευση περισσότερων πόρων από το «Πράσινο Ταμείο» προκειμένου να στηριχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητάνε με ερώτησή τους ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας και 19 ακόμη βουλευτές. Απευθυνόμενοι προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, οι βουλευτές, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Τρικάλων κ. Μιχάλη Ταμήλο, υπογραμμίζουν πως η διάθεση των πόρων του Ταμείου θα πρέπει να επανέλθει στο 5% κατ’ έτος επί του συνόλου των διαθεσίμων του αντί 2,5% που ισχύει από το 2013. Σύμφωνα με τους ίδιους, η εντυπωσιακή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου κατά το προηγούμενο έτος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ανοίγοντας το δρόμο για γενναιότερες χρηματοδοτήσεις σε υποδομές που αφορούν περιβαλλοντικά έργα.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Αύξηση των πόρων στο «Πράσινο Ταμείο»

Επανερχόμενος στην αριθμ. Πρωτ.: 12326/27-6-2013 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με τη διάθεση των πόρων του Πράσινου Ταμείου στους Δήμους, σας γνωρίζω ότι στο έτος που μεσολάβησε δεν εκταμιεύθηκαν αξιόλογα ποσά για να ικανοποιηθούν οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους Δήμους, στην Προκήρυξη των προγραμμάτων από το ΥΠΕΚΑ, το έτος 2013.

Συγκεκριμένα προκηρύχθηκαν τα παρακάτω προγράμματα και υποβλήθηκαν προτάσεις από τους Δήμους :

1. Ολοκλήρωση Πολεοδομικού Σχεδιασμού με πιστώσεις 2,3 εκατ. € / 40 εκατ. € (230 προτάσεις).
2. Απόκτηση και διαμόρφωση ελευθέρων χώρων και διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις με πιστώσεις 12,07 € / 85 εκατ. € ( 120 προτάσεις).
3. Αστική Αναζωογόνηση 2012 – 2015 με πιστώσεις 15,4 εκατ. € / 185 εκατ. € (744 προτάσεις)

Συνολικά έχουν διατεθεί περίπου 30 εκατ. € από το Πράσινο Ταμείο, ενώ όπως ανακοινώθηκε έχουν υποβληθεί προτάσεις που ο συνολικός προϋπολογισμός τους, φθάνει το ποσό των 310 εκατ. € !

Η εντυπωσιακή αυτή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί με κάθε τρόπο, προκειμένου να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αξιοποίηση των πόρων στους Δήμους μας.

Παράλληλα από το 2013 έχουμε την απαράδεκτη περικοπή κατά 50% των πόρων, από 5% σε 2,5% επί των διαθεσίμων, όταν τα αποθεματικά του Ταμείου, υπερβαίνουν το 1 δις !

Στην απάντησή σας, με αρ. πρωτ.: 2/70347/ΔΠΓΚ/6-8-2013, μας γνωρίσατε ότι με την παρ. 16 του άρθρου 9 της αΠράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν. 4046/2011 και του ν. 4093/2012», τροποποιήθηκε το άρθρο 39 (παρ. 6) του ν. 4024/2011 και ορίσθηκε ότι η διάθεση των πόρων του Πράσινου Ταμείου κατ’ έτος, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 2,5% επί του συνόλου των διαθεσίμων του, στο τέλος του προηγούμενου έτους και κατά τη διάρκεια εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Θα επανέλθει το ποσοστό στο 5%, προκειμένου να εξασφαλιστούν πιστώσεις ισοδύναμες με αυτές των προηγούμενων ετών

2. Τι θα γίνει με τις εκατοντάδες προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τους Δήμους και απεικονίζουν τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Ταμήλος Μιχαήλ, Ν. Τρικάλων
Κασσής Μιχαήλ, Ν. Ιωαννίνων
Δήμας Χρίστος, Ν. Κορινθίας
Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, Ν. Πιερίας
Κοντογιάννης Γεώργιος, Ν. Ηλείας
Χριστογιάννης Δημήτριος, Ν. Πιερίας
Λυκουρέντζος Ανδρέας, Ν. Αρκαδίας
Ταλιαδούρος Σπυρίδων, Ν. Καρδίτσας
Μακρή Ελένη, Ν. Φθιώτιδας
Κέλλας Χρήστος, Ν. Λάρισας
Κοψαχείλης Τιμολέων, Ν. Γρεβενών
Σταμενίτης Διονύσιος, Ν. Πέλλας
Πασχαλίδης Ιωάννης, Ν. Καβάλας
Σενετάκης Μάξιμος, Ν. Ηρακλείου
Σκόνδρα Ασημίνα, Ν. Καρδίτσας
Καράμπελας Ιωάννης, Ν. Βοιωτίας
Κόνσολας Εμμανουήλ , Ν. Δωδεκανήσου
Τσιάρας Κωνσταντίνος, Ν. Καρδίτσας
Τζαμτζής Ιορδάνης, Ν. Πέλλας
Καρανάσιος Ευθύμιος, Ν. Χαλκιδικής

Προηγούμενο άρθροΔημοτικό συμβούλιο στο Λουτράκι την Παρασκευή με… 2 θέματα!
Επόμενο άρθρο25 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν…