Αρχική Χωρίς κατηγορία Πολυήμερο οινικού πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στη Νεμέα: Το Σχέδιο “Νήσος Πελοπόννησος”… Εν δράσει!

Πολυήμερο οινικού πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στη Νεμέα: Το Σχέδιο “Νήσος Πελοπόννησος”… Εν δράσει!

Τριήμερη εκδήλωση οινικού πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στη Νεμέα (από τις 5 έως τις 7 Σεπτεμβρίου) στο πλαίσιο της διατοπικής συνεργασίας “Νήσος Πελοπόννησος”, της δράσης 421α Διατοπική Συνεργασία, του Τοπικού Προγράμματος προσέγγισης LEADER Άξονας 4 ΠΑΑ 2007-2013.

Κεντρικός στόχος αυτού του αξιόλογου διατοπικού Σχεδίου είναι η ανάδειξη της ενιαίας γεωγραφικής ταυτότητας της Πελοποννήσου ως Ευρωπαϊκής Περιφέρειας που ενδιαφέρεται για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Βασικοί εταίροι αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι πέντε Αναπτυξιακές Εταιρείες της Πελοποννήσου που βάζουν τη σφραγίδα τους σε όλες τις δράσεις που υλοποιούνται μέσα στο πλαίσιο του Σχεδίου “Νήσος Πελοπόννησος”. Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι: η Αναπτυξιακή Πάρνωνα, η Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου, η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, η Αχαΐα Αναπτυξιακή και η Αναπτυξιακή Ολυμπίας.
Στο πλαίσιο δράσης που αφορούσε στην καλλιέργεια οινικής κουλτούρας, η Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου σε συνεργασία με τους εταίρους του σχεδίου “Νήσος Πελοπόννησος” συμμετείχε στο τριήμερο των εκδηλώσεων της Νεμέας και συνεργάστηκε άψογα με το Δήμο Νεμέας και το Σύνδεσμο Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας προκειμένου να υλοποιηθούν με επιτυχία οι εκδηλώσεις που φέτος είχαν το γενικό τίτλο “Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας 2014 – Πολυήμερο Οινικού Πολιτισμού”.

Σκοπός των εκδηλώσεων ήταν η ανάδειξη του οινικού πλούτου της Πελοποννήσου με την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση της οινικής κουλτούρας και την ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού έχοντας απώτερο στόχο την τόνωση του οινικού τουρισμού.

Το Πολυήμερο Οινικού Πολιτισμού πραγματικά είχε απ΄όλα αφού τα Οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής άνοιξαν τις πόρτες τους και φιλοξένησαν εκατοντάδες επισκέπτες που έσπευσαν να γευτούν το μοναδικό “οινικό θησαυρό” που έχει σε αφθονία η ευλογημένη γη της Νεμέας.

Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, ειδικές ομιλίες για τον οίνο της Πελοποννήσου αλλά και μουσικές εκδηλώσεις στους δρόμους της Νεμέας ήταν μερικές από τις εκπλήξεις των διοργανωτών. Παράλληλα ντόπιοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με λαϊκή, ξένη και δημοτική μουσική, ενώ κάποιοι άλλοι προτίμησαν να απολαύσουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις για την Αρχαία Νεμέα αλλά και την πλούσια μυθολογία που συνοδεύει την ιστορία της περιοχής. Φυσικά το κρασί έρρεε άφθονο σε κάθε γειτονιά αποζημιώνοντας και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εκδηλώσεις του τριημέρου στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και ότι στο Πολυήμερο Οινικού Πολιτισμού της Νεμέας αναδείχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο οινικός πολιτισμός της Πελοποννήσου.