Αρχική Ν. Κορινθίας Για 4η χρονιά η Γιορτή της σαρδέλας στο Ξυλόκαστρο

Για 4η χρονιά η Γιορτή της σαρδέλας στο Ξυλόκαστρο

Το σύνθημα είναι:Ξεχάστε την Τρόικα τα Μνημόνια και το καινούριο φρούτο τον ΕΝΦΙΑ και ελάτε στη μαρίνα του Ξυλόκαστρου να φάτε να πιείτε και να γιορτάσετε το ψήσιμο της “σαρδέλας” !

Στις 06.09.2014 ο ΝΟΞ (Ναυτικός Όμιλος Ξυλόκαστρου) διοργανώνει για τέταρτη χρονιά, στη μεγάλη μαρίνα, τη γιορτή της “σαρδέλας”. Γι΄ αυτή τη γιορτή εργάστηκε και ίδρωσε, όλο τον Αύγουστο, το Δ.Σ του ομίλου, δηλαδή ο πρόεδρος κ. Αργύρης Ιωαννίτης, ο γραμματέας κ. Γιώργος Παππάς και ο επί των οικονομικών, κ. Δημ. Κασκαράς, αλλά και τα υπόλοιπα τέσσερα διοικητικά μέλη. Η γιορτή της “σαρδέλα” έχει γίνει πλέον ένα σεπτεμβριανό έθιμο για όλους τους Ξυλοκαστρίτες, μία ωραία εκδήλωση με ψητές σαρδέλες, μπόλικο κρασί τραγούδι και χορό. 230 κιλά σαρδέλα περιμένουν το Σάββατο το βράδυ να ψηθούν στις σχάρες στο λιμάνι. Οι ψήστες πίσω από τις ψησταριές θα ψήνουν και θα ψήνονται…Τα διακόσια τριάντα κιλά φτάνουν να φάει όλο το Ξυλόκαστρο, δεν θα πει κανείς “…όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε…”
Την κάψα από τις σαρδέλες θα τη σβήσει το άφθονο κρασί που θα προσφέρει δωρεάν το οινοποιείο “Κασκούτα” από τη Ρίζα. Για κέφι και χορό, θα υπάρχει ζωντανή δημοτική και λαϊκή μουσική, ανάλογα με τα γούστα. Στο τραγούδι, όπως και πέρσι, θα έχουμε τη γνωστή τραγουδίστρια “Ερμίνα” και τον “Τάκη Καραμάνη” . Λοιπόν, μη χάσετε, ελάτε να διασκεδάσετε, να ξεσκάσετε, να χορέψετε, όλα είναι, όπως κάθε χρόνο, μία προσφορά από το Ναυτικό Όμιλο Ξυλοκάστρου (ΝΟΞ).
Μόνο που αυτή τη φορά θα λείπει από το γλέντι, ο Φριτς ο Γερμανός, “η μασκότ” του λιμανιού. στο περσινό γλέντι είχε έρθει στο κέφι και μαζί με τους Ξυλοκαστρίτες χόρευε το τσάμικο πηδώντας όπως τα αυστραλιανά καγκουρό….
Το γλέντι θα αρχίσει το βράδυ του Σαββάτου (6.09.14) στις 21.00 μμ, πότε θα τελειώσει; Δε γνωρίζουμε, αλλά υποθέτουμε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Επαναλαμβάνω, ό,τι φάτε και ό,τι πιείτε τα προσφέρει ο “ Ναυτικός Όμιλος”, εσείς θα φέρετε μόνο μαζί σας “την όρεξη και το κέφι” …

Τέλος θα πρέπει να διευκρινίσω, ότι ο ΝΟΞ δεν είναι μόνο μία φορά το χρόνο για το ψήσιμο της σαρδέλας , αλλά κάθε καλοκαίρι διοργανώνει μαθήματα ιστιοπλοΐας για μικρά παιδιά και νέους. Έχει σαν στόχο, τα παιδιά του Ξυλόκαστρου να αγαπήσουν τη θάλασσα και να ασχοληθούν με τα αθλήματα της. Αυτή τη δυνατότητα τους την προσφέρει ο Όμιλος με τους δασκάλους που έχει.
Είναι θέμα των γονιών, να δώσουν στα παιδιά τους μεγαλύτερη βαρύτητα σ΄ αυτήν την κατεύθυνση.
Ο ΝΟΞ έχει ώρες λειτουργίας που μπορούν οι γονείς ν΄ αποταθούν και να ζητήσουν πληροφορίες.
Ελάτε να μεγαλώσουμε την ομάδα των “ νέων ιστιοπλόων”.

Σπύρος Γκάρος
Ξυλόκαστρο
e. mail: spiros.garos@gmx.net