Αρχική Χωρίς κατηγορία Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σε Υπουργική Διάσκεψη στη Μάλτα

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σε Υπουργική Διάσκεψη στη Μάλτα

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, θα συμμετάσχει στις εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης του Μεσογειακού Συνεδρίου για την ενέργεια με θέμα την ασφάλεια εφοδιασμού φυσικού αερίου και τον ρόλο της Μεσογείου, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαλέτα της Μάλτας, την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Ιουλίου.

Στο Συνέδριο που οργανώνουν η Μάλτα, η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχουν ο Επίτροπος για την Ενέργεια, Günther Oettinger, οι Υπουργοί Ενέργειας των 28 κρατών μελών της ΕΕ, ενώ έχουν προσκληθεί και οι Υπουργοί Ενέργειας των Μεσογειακών χωρών του Μαρόκο, της Αλγερίας, της Τυνησίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και της Τουρκίας.

Η Υπουργική Διάσκεψη θα εστιάσει στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαφοροποιήσει περαιτέρω τις πηγές ενέργειας, τις οδεύσεις, αλλά και την προσφορά και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η περιοχή της Μεσογείου στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια. Θα εξετάσει τον τρόπο που η Μεσόγειος μπορεί να πετύχει έναν πραγματικά ενεργό ρόλο στο θέμα, προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εταίρων της, και των πολιτών τους. Οι συζητήσεις θα τροφοδοτήσουν το διάλογο με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης ενόψει των στόχων για το 2030 – που πρόκειται να συμφωνηθούν κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου του 2014. Επίσης, θα συζητηθεί η προώθηση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, βασικό ζήτημα που θα απασχολήσει τους Υπουργούς είναι οι εξελίξεις στην έρευνα και εκμετάλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή και η ακολουθητέα διαδικασία για μια πιο ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των ευρωμεσογειακών εταίρων, στη βάση και της τελευταίας σχετικής υπουργικής διακήρυξης της Πάφου, του Δεκέμβρη 2012 αναφορικά με την ασφάλεια των υπεράκτιων γεωτρήσεων.