Αρχική Ν. Αργολίδος Γιάννης Μανιάτης: «Το Εθνικό Κτηματολόγιο, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης της...

Γιάννης Μανιάτης: «Το Εθνικό Κτηματολόγιο, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας τα τελευταία 150 χρόνια»

Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Μόνιμης Επιτροπής Κτηματολογίου κήρυξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σήμερα Δευτέρα 23 Ιουνίου. Η Σύνοδος της Ολομέλειας διεξάγεται υπό την Προεδρία της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ» στο Ζάππειο Μέγαρο στην ΑΘήνα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 25 Ιουνίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Σήμερα, η Ελληνική Προεδρία ολοκληρώνει την προετοιμασία που έχει γίνει κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στους 28 δημόσιους Οργανισμούς Κτηματολογίου των κρατών – μελών της ΕΕ.

Εμείς παρουσιάσαμε το μεγάλο εθνικό πρόγραμμα του Κτηματολογίου, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 560 εκ. ευρώ, μέσα από το οποίο θα καταγραφεί, θα αξιοποιηθεί και θα διασφαλιστεί το περίπου 65% της έκτασης της χώρας, ώστε να έρθει να προστεθεί στο άλλο 35%, που είναι υπό κτηματογράφηση. Μιλάμε για ένα συνολικό προϋπολογισμό όλων των έργων πάνω από 800 εκ ευρώ, μέχρι το 2020, που θα ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο, ένα έργο που θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίες. Τις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσουμε στις πρώτες κατακυρώσεις των διαγωνισμών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Καταθέτουμε άμεσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο μια ουσιαστική αλλά και συμβολική ρύθμιση μέσα από την οποία δημιουργούμε τα δύο πρώτα μόνιμα, Οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα στον Πειραιά.

Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια όλης αυτής που έχει γίνει όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Υλοποιούμε την πιο δύσκολη, την πιο μεγάλη μεταρρύθμιση της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης τα τελευταία 150 χρόνια. Ενοποιούμε τα πληροφοριακά συστήματα όλης της Δημόσιας Διοίκησης, από το Κτηματολόγιο, την Πολεοδομία και τα δάση, μέχρι τα Σχέδια Πόλης και τον ορυκτό πλούτο.

Επιτέλους, ο Έλληνας πολίτης, ο ενδιαφερόμενος επενδυτής και όλη η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση, θα μπορούν με ασφάλεια να απαντήσουν στο κορυφαίο ερώτημα: “πού μπορώ να κάνω τι, πού μπορώ και πού πρέπει να κάνω τι”.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την μεταρρύθμιση μέσα από την οποία θα μπορεί κάθε Έλληνας πολίτης μέσω του διαδικτύου, από το σπίτι του, να έχει πλήρη εικόνα για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία του.

Δύο μόνο αριθμοί φτάνουν για να περιγράψουν αυτό που πράγματι αποτελεί τη μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας: Σήμερα, όλα τα ακίνητα των ιδιωτών και του δημοσίου καταγράφονται στα περίπου 400 Υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και πολύ πριν το 2020, από τα 400 αυτά υποθηκοφυλακεία θα οδεύσουμε σε μόλις 16 Περιφερειακά Κτηματολογικά Γραφεία, μέσα από τα οποία θα δίνονται όλες οι απαντήσεις, και για τη διασφάλιση της περιουσίας του δημοσίου αλλά και για το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα της χώρας”.