Αρχική Ν. Αργολίδος Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά κλοπές στην Αργολίδα, την Αρκαδία, την...

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά κλοπές στην Αργολίδα, την Αρκαδία, την Κορινθία και την Αττική

Εξαρθρώθηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Ναυπλίου, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές στις ευρύτερες περιοχές των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Αττικής, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί συνολικά τριάντα εννέα (39) διαρρήξεις – κλοπές και απόπειρες σε οικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα, καθώς και κλοπές οχημάτων.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης , πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 20.6.2014, στην Κόρινθο Κορινθίας, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας Ναυπλίου, Τρίπολης και Άργους, του Αστυνομικού Τμήματος Κρανιδίου καθώς και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Αργολίδας και Κορινθίας

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά εννέα (9) άτομα, εκ των οποίων επτά (7) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας από 19 έως 46 ετών, καθώς και δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 35 και 45 ετών, αντίστοιχα. Από τους συλληφθέντες οι επτά (7) αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. .

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαραχτήρα, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και φθορών, της παράβασης των νομοθεσιών για τα όπλα και τους αλλοδαπούς, της ψευδής ανωμοτί κατάθεσης, της αντίστασης καθώς και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Η δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον ακόμη δύο (2) άτομα, εκ των οποίων ο ένας είναι μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και βρίσκεται ήδη έγκλειστός στις Δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου, για διακεκριμένες κλοπές.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης προηγήθηκε συστηματική διερεύνηση, στο πλαίσιο της οποίας υπήρχε κατάλληλη αξιοποίηση όλων των φυσικών, τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων αστυνομικής έρευνας και προανάκρισης.

Όπως προέκυψε τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, τουλάχιστον από τα τέλη Μαρτίου τρέχοντος έτους μέχρι και την σύλληψη τους και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, είχαν διαπράξει τουλάχιστον τριάντα εννέα (39) περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών και απόπειρες κλοπών σε οικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα, καθώς και κλοπές οχημάτων.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί :

δεκαεννέα (19) διαρρήξεις-κλοπές, επτά (7) απόπειρες κλοπών και μία (1) κλοπή οχήματος στην Αργολίδα,
έξι (6) διαρρήξεις-κλοπές και δύο (2) απόπειρες κλοπών στην Αρκαδία,
μία (1) κλοπή οχήματος στην Κορινθία,
δύο (2) κλοπές και μία (1) κλοπή οχήματος στην Αττική.
Όσον αφορά στον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αφού εντόπιζαν οικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα, είτε έσπαζαν τους ομφαλούς των εισόδων ή τους εξωτερικούς υαλοπίνακες, είτε διερρήγνυαν με διαρρηκτικά εργαλεία παράθυρα, μπαλκονόπορτες ή άλλες εισόδους.

Στη συνέχεια από το εσωτερικό των χώρων αφαιρούσαν κυρίως χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, είδη ένδυσης, εργαλεία, μηχανήματα, καθώς και διάφορα προϊόντα και αντικείμενα. Επιπλέον, σε μερικές περιπτώσεις κατά την διάπραξη των κλοπών χρησιμοποιούσαν οπλισμό, κουκούλες τύπου « full face » και γάντια, ώστε να μην αναγνωρίζονται και να μην αφήνουν αποτυπώματα και βιολογικό υλικό.

Συνολικά, από την παραπάνω εγκληματική τους δράση, είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ξεπερνά τις -28.000- ευρώ.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν, μεγάλο αριθμό χρυσαφικών, διάφορα αντικείμενα, καθώς και ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, όλα προϊόντα κλοπής, τα οποία θα αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους.

Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, το χρηματικό ποσό των -22.045- ευρώ και των -4.010- δολλαρίων Η.Π.Α., καθώς και ένα (1) όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες που ανήκουν στην εγκληματική οργάνωση οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ο οποίος τους παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή Κορίνθου.

Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου, για να διακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας, η τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων, καθώς και η τυχόν εμπλοκή ή/και συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων στην εγκληματική οργάνωση.

Παρακαλούνται οι πολίτες που έχουν υποστεί κλοπές και διαρρήξεις ή δεν έχουν ακόμα καταγγείλει ανάλογα περιστατικά να προσέλθουν στο Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου, ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 27520-98742 της ιδίας Υπηρεσίας, για τυχόν αναγνώριση κλοπιμαίων – κατασχεθέντων αντικειμένων ή την παροχή οποιασδήποτε σχετικής συνδρομής.