Αρχική Ν. Αργολίδος Εμφάνιση Καταρροϊκού Πυρετού στην Αργολίδα

Εμφάνιση Καταρροϊκού Πυρετού στην Αργολίδα

Λόγω παρουσίας επιβεβαιωμένου κρούσματος καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδι αιγοπροβάτων σε περιοχή του Δ. Άργους-Μυκηνών, το Τμήμα Κτηνιατρικής Αργολίδας καλεί τους κτηνοτρόφους της Αργολίδας να προβούν στη λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας του ζωικού τους κεφαλαίου.
Στην εστία πραγματοποιήθηκε ψεκασμός του σταύλου με κατάλληλο εντομοκτόνο και ενημερώθηκαν για τα μέτρα προστασίας κτηνοτρόφοι της γύρω περιοχής.
Επί του παρόντος έχουν βεβαιωθεί εστίες της νόσου στη Λακωνία, στην Αρκαδία, στη Μεσσηνία και στην Κορινθία. Για το λόγο αυτό έχουν οριστεί Ζώνες Ελέγχου των είκοσι (20) χιλιομέτρων γύρω από τις επιβεβαιωμένες εστίες και Ζώνες Προστασίας των εκατό (100) χιλιομέτρων γύρω από τις Ζώνες Ελέγχου.
Υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται ρητά η όποια μετακίνηση προς ή από την Ζώνη Ελέγχου, παρά μόνο για άμεση σφαγή σε εντός της ζώνης σφαγείο, ενώ η μετακίνηση προς τη Ζώνης Προστασίας μόνο με την έγκριση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
Επίσης επιβάλλεται ο εβδομαδιαίος ψεκασμός των στάβλων με κατάλληλα εντομοκτόνα με ιδιαίτερη επιμονή στα υγρά σημεία (π.χ. γύρω από τις ποτίστρες) με εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα ευαίσθητα είδη ζώων (πρόβατα, αίγες και βοοειδή).
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρότατο νόσημα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο και οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου (κουνουποειδές) που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Μολύνονται πρόβατα, αίγες, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται κυρίως στα πρόβατα.
Είναι νόσημα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους που είναι:
• υψηλός πυρετός
• ερυθρότητα στο στόμα και τα ρουθούνια
• πρήξιμο στο πρόσωπο και κάτω από το σαγόνι
• σιαλόρροια
• βλεννοπυώδες έκκριμα από τη μύτη που φράζει τα ρουθούνια
• επιπεφυκίτιδα και δακρύρροια
• δυσκολία στήριξης του ζώου.
Διευκρινίζουμε ότι το νόσημα αυτό δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία γιατί προκαλεί μείωση της παραγωγής, απώλειες στα ζώα και απαγορεύσεις μετακινήσεων.
Η Δ/νση Κτηνιατρικής Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει λάβει τα προβλεπόμενα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα.
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ:
Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: 2752360282
Αγροτικό Κτηνιατρικό Γραφείο Άργους: 2751068195
Η Προϊσταμένη Τμήματος Κτηνιατρικής
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ