Αρχική Ν. Αργολίδος Νέος ενιαίος φορέας απονομής συντάξεων

Νέος ενιαίος φορέας απονομής συντάξεων

Τη θέσπιση εθνικού φορέα απονομής συντάξεων προανήγγειλε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσας. Ο φορέας θα απασχολεί εξειδικευμένους εργαζόμενους απ’ όλα τα ταμεία. Σχετική μελέτη διενεργεί το ΚΕΠΕ με την σύσταση του φορέα η υποβολή αίτησης για σύνταξη να γίνεται ηλεκτρονικά. Ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να θίγουν τα όρια συνταξιοδότησης.
Όπως είπε ο υπουργός, ο φορέας θα έχει εξειδικευμένο προσωπικό από όλα τα ταμεία και ο ασφαλισμένος δεν θα ξαναπλησιάσει τον ασφαλιστικό του φορέα και θα κάνει ηλεκτρονικά την αίτηση.
Τέλος του έτους αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για την ενοποίηση των ταμείων σε έναν ενιαίο εθνικό φορέα, ενώ μέσα στον Ιούλιο θα έχει ολοκληρωθεί από το ΚΕΠΕ η σχετική μελέτη. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα όρια συνταξιοδότησης.
Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να ισχύσει η κατάργηση της θεώρησης των βιβλιαρίων, απαλλάσσοντας από την ταλαιπωρία εκατοντάδες πολίτες.
Στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του συστήματος, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι το Νοέμβριο του 2014 όσοι εργάζονται την τελευταία 20ετία θα βλέπουν τα ένσημά τους ηλεκτρονικά, ενώ στο τέλος του 2015 ηλεκτρονικό προφίλ θα έχουν όλοι οι Έλληνες και η υποβολή των αιτήσεων για συνταξιοδότηση θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι ακόμα και ιδανικές να ήταν οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα οι δύο μεταρρυθμίσεις στο ΕΦΑΠΑΞ και τις επικουρικές συντάξεις θα γινόταν για λόγους διαφάνειας. «Για χρόνια γινόταν πλιάτσικο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.
Ο ίδιος απέδωσε σε «προφήτες της καταστροφής» που διασπύρουν τα όσα ακούγονται περί αδυναμίας καταβολής του ΕΦΑΠΑΞ και όχι μόνο, τονίζοντας ότι «από το την 1/9/2013 έως σήμερα έχουν δοθεί 25.000 ΕΦΑΠΑΞ και έως τα τέλη του έτους θα δοθούν άλλα 10.000 στους δημοσίους υπαλλήλους».
Ωστόσο, αναγνώρισε την ύπαρξη καθυστέρησης έως και 1,5 έτους στην καταβολή του.
Σε σχέση με το μαθηματικό τύπο που θα ισχύσει για τον υπολογισμό του ΕΦΑΠΑΞ και την κριτική για το γεγονός ότι μειώνει κατά πολύ το ύψος του, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι «αναδεικνύει την πραγματικότητα»
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των ταμείων διαβεβαίωσε ότι «είμαστε εντός προϋπολογισμού για τις συντάξεις» και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που εφαρμόζεται στις επικουρικές δεν θα εφαρμοστεί για τις κύριες συντάξεις. Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι εξετάζεται τρόπος ώστε να δίνεται και προσωρινή επικουρική σύνταξη.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός στο 1ο εξάμηνο του 2014 έχει απορροφηθεί το 49,6 % από την κρατική ενίσχυση των ταμείων.
Τέλος, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στην αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2013 και το πρώτο 4μηνο του 2014 εξαιτίας της βελτίωσης του εισπρακτικού συστήματος.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως είναι ένα μεμονωμένο ζήτημα του εφάπαξ των υπαλλήλων του ΙΚΑ, το οποίο θα διερευνηθεί. Όπως είπε, αφορά μόνο το ταμείο των εφάπαξ των υπαλλήλων του ΙΚΑ, περίπου 5.000 άτομα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύεται, εάν είναι σωστοί οι υπολογισμοί, ότι κάποιοι πήραν χρήματα που δεν τους ανήκαν.
«Εάν αυτό είναι αλήθεια, επειδή ο μαθηματικός τύπος καθρεφτίζει την εικόνα την προϋπάρχουσα στα ταμεία, εδώ σημαίνει ότι κάτι συνέβαινε στο ταμείο αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

ΠΗΓΗ: NAFTEMPORIKI.GR

Προηγούμενο άρθρο16ος Αγώνας δρόμου “Στα χνάρια του Αποστόλου Παύλου” (video)
Επόμενο άρθροΤο πρώτο καζίνο της χώρας λειτούργησε στο Λουτράκι εκεί που βρίσκεται το θερινό σινεμά (video)