Αρχική Ν. Αρκαδίας Ενημέρωση της ΠΕ Αρκαδίας στους κτηνοτρόφους της Γορτυνίας για τον Καταρροϊκό πυρετό

Ενημέρωση της ΠΕ Αρκαδίας στους κτηνοτρόφους της Γορτυνίας για τον Καταρροϊκό πυρετό

Γιαννακούρας: Για εμάς η στήριξη της αγροτικής παραγωγής είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των κτηνοτρόφων της Γορτυνίας στο κάλεσμα της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και του δήμου Γορτυνίας για ενημέρωση σχετικά με την νόσο του καταρροϊκού πυρετού που έχει παρουσιαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε κοπάδια της Αρκαδίας.
Η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό κέντρο των Τροπαίων την Τετάρτη 18 Ιουνίου στις 10 το βράδυ α από την προϊσταμένη της διεύθυνσης κτηνιατρικής της ΠΕ Αρκαδίας Σοφία Σταματοπούλου. Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, ο νέος περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρης, ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων Αρκαδίας Μάκης Μπαρουξής και ο πρόεδρος των κρεοπωλών Τρίπολης Χρήστος Τσαντήλας.
Ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος στο καλωσόρισμά του ευχαρίστησε την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας και προσωπικά τον Αντιπεριφερειάρχη Βαγγέλη Γιαννακούρα για την άμεση ανταπόκριση ώστε να ενημερωθούν για τον καταρροϊκό πυρετό οι κτηνοτρόφοι της Γορτυνίας ώστε να δράσουν έγκαιρα για να μην παρουσιαστούν κρούσματα της νόσου σε κοπάδια της περιοχής.
Στην περιοχή της Γορτυνίας δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού και η ΠΕ Αρκαδίας έκρινε σκόπιμο να ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι για τα μέτρα πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων. Οι κτηνοτρόφοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημέρωση από την κα. Σταματοπούλου και έθεσαν τα ερωτήματά τους και τις απορίες τους, ενώ ευχαρίστησαν την ΠΕ Αρκαδίας για την εκδήλωση αυτή, αν και θα ήθελαν όπως τόνισαν και οικονομική στήριξη, αφού υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι που τα βγάζουν δύσκολα πέρα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας μιλώντας στους κτηνοτρόφους τόνισε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή ευαισθητοποιήθηκε και ενήργησε ώστε να δουν τι μπορούν να κάνουν για τη νόσο και βασικός στόχος τους είναι να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι αλλά προς το παρόν θα πρέπει να πληρώσουν τα φάρμακα και να κρατήσουν τις αποδείξεις και τα κουτιά των φαρμάκων, για να πάρουν στην πορεία τα χρήματα, κάτι που όπως ανέφερε, είναι το πιο πιθανό. Αυτή τη στιγμή όμως δεν μπορούν να δώσουν χρήματα, γιατί δεν το επιτρέπει ο νόμος και δεν εγκρίνονται εντάλματα πληρωμών από τον επίτροπο.
Διευκρινίστηκε επίσης τόσο από τον εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων Μάκη Μπαρουξή όσο και από τον πρόεδρο των κρεοπωλών Χρήστο Τσαντήλα πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με την κατανάλωση του κρέατος, αφού άλλωστε τα ζώα που νοσούν δεν σφάζονται, αλλά ούτε υπάρχει πρόβλημα και με το γάλα και τα παραγόμενα προϊόντα.
Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Αρκαδίας θα συνεχιστούν την Παρασκευή στο Άστρος και την Τρίτη στο Λεβίδι, αφού κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό οι κτηνοτρόφοι να είναι ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι για το πρόβλημα που έχει προκύψει για να μπορούν να το αντιμετωπίσουν αλλά και για να μην προκαλείται πανικό