Αρχική Χωρίς κατηγορία Ο Αλευράς “αδειάζει” τον Τατούλη για τον καταρροικό πυρετό

Ο Αλευράς “αδειάζει” τον Τατούλη για τον καταρροικό πυρετό

Τα 5 εκατομμύρια που υποσχέθηκε ο Πέτρος Τατούλης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού θα διατεθούν σε όλη την Ελλάδα για όλες τις ασθένειες των ζώων. Αυτό αναφέρει ο τέως αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς διαψεύδοντας τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.

Αναλυτικά η δήλωση Αλευρά για τον καταρροϊκό πυρετό έχει ως εξής:

“Μετά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου ετέθη το θέμα του καταρροϊκού πυρετού και αρνήθηκε να συζητηθεί ο περιφερειάρχης, αναγκάσθηκε να συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, τις υπηρεσίες και εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, για το σοβαρό και κρίσιμο αυτό πρόβλημα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους μετά και την πίεση της ταχείας εξάπλωσης του ιού. Μάλιστα ο κ. Τατούλης με περισσό θράσος ανακοίνωσε ότι μετά από προσωπικές παρεμβάσεις του, εξασφαλίστηκαν 5 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω ΚΥΑ που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών. Το γεγονός δε αυτό το χαρακτήρισε “ως μεγάλη επιτυχία για την Περιφέρεια, αν αναλογιστούμε ότι ακόμα δεν έχουν κατανεμηθεί οι αρμοδιότητες στους νέους υπουργούς”.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική και δυστυχώς τέτοια σοβαρά θέματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακό τρόπο και βαρύγδουπες δηλώσεις.

Συγκεκριμένα:

• Η ΚΥΑ επεξεργαζόταν από αρχές Μαΐου και αναφέρεται σχετικά στο πρόγραμμα εξυγίανσης ζωικού πληθυσμού.

• Εχει υπογραφεί μέχρι σήμερα μόνο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχει σταλεί προς υπογραφή στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.

• Δεν αφορά μόνο το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού, αλλά καλύπτει και άλλες ασθένειες.

• Η χρηματοδότηση των 5.000.000 ευρώ δεν αφορά μόνο την Πελοπόννησο, αλλά καλύπτει οικονομικά όλη την Ελλάδα.

• Δεν περιλαμβάνει την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών.

• Περιλαμβάνει όμως την αγορά παγίδων, εντομοαπωθητικών ουσιών, εντομοκτόνων καθώς και την αποζημίωση θανόντων ζώων.

Είναι κρίμα που ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απειλεί με γενικευμένη εξάπλωση, αντιμετωπίσθηκε από τον περιφερειάρχη τόσο επιπόλαια. Χρειάζεται πράγματι υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των κτηνοτρόφων, αλλά αυτό πρέπει να τηρείται απ’ όλους και ιδιαίτερα από αυτούς που είναι πολιτικά υπεύθυνοι, για την ορθή προσέγγιση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, που έχει αναστατώσει τους κτηνοτρόφους της Πελοποννήσου.

ΥΓ. Επειδή το κουνούπι Culicoides που προκαλεί τον καταρροϊκό πυρετό καταπολεμείται (η προνύμφη του) στα στάσιμα νερά, με τα ίδια υλικά ψεκασμού και την ίδια χρονική περίοδο με τα συνηθισμένα κουνούπια, απαιτείται εντατικοποίηση των επεμβάσεων, ενίσχυση του εξοπλισμού με μέσα και προσωπικό των εταιρειών που έχουν αναλάβει την ευθύνη της κουνουποκτονίας για 3 χρόνια σ’ όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου”.

Πηγή: http://www.parakato.gr/2014/06/5.html#ixzz350KsfdhZ