Αρχική Ν. Κορινθίας Κοντά στους πληγέντες αγρότες της Νεμέας ο Κώστας Κόλλιας

Κοντά στους πληγέντες αγρότες της Νεμέας ο Κώστας Κόλλιας

Κοντά στους αγρότες που επλήγησαν από σφοδρή χαλαζόπτωση στις περιοχές Κούτσι, Πετρί, Στιμάγκα και Δάφνη της Νεμέας βρέθηκε τη Δευτέρα ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Οι αναφορές που άρχισαν να φθάνουν από το μεσημέρι της Κυριακής σχετικά με το χαλάζι που έπεσε στη Νεμέα μιλούσαν για ολική καταστροφή. Επισκεπτόμενος σήμερα τις πληγείσες περιοχές, διαπίστωσα δυστυχώς ότι οποιαδήποτε περιγραφή ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα. Δεν μιλούμε απλά για ζημιές, αλλά για ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής, και μάλιστα όχι μόνο σε αμπέλια, αλλά σε όλες τις καλλιέργειες που βρίσκονται αυτήν την εποχή σε κρίσιμα στάδια.
Αμπέλια με επιτραπέζια σουλτανίνα και μαύρη σταφίδα έχουν κυριολεκτικά αποψιλωθεί, βερίκοκα που σε λίγες μέρες θα ήταν έτοιμα να πουληθούν βρίσκονται στο χώμα, αλλά και ελιές, όλα έχουν καταστραφεί. Ακόμα και σε χωράφια με αντιχαλαζικά δίχτυα υπάρχουν ζημιές, καθώς δεν μπόρεσαν να αντέξουν την πρωτοφανή σε διάρκεια και σφοδρότητα χαλαζόπτωση.
Οι αγρότες, ιδιαίτερα στο Κούτσι, το Πετρί, τη Στιμάγκα και τη Δάφνη, είναι σε απόγνωση. Μέσα σε μισή ώρα έχασαν όλη τους της παραγωγή και μαζί κάθε ελπίδα να εξασφαλίσουν το εισόδημα της φετινής χρονιάς. Οι παραγωγοί βερίκοκων, έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο κόπων και φροντίδας, δεν έχουν καρπό να διαθέσουν στην αγορά. Ό,τι έμεινε από την επιτραπέζια σουλτανίνα, που έχει μεγάλο καλλιεργητικό κόστος και απαιτείται να έχει άριστη ποιότητα, έχει χάσει όλη της την αξία.
Ο ΕΛΓΑ οφείλει να επιστρατεύσει άμεσα το διαθέσιμο δυναμικό του προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί το ταχύτερο δυνατό. Επαναλαμβάνω ότι έχουν χαθεί τα εισοδήματα μιας ολόκληρης χρονιάς και, αν η διαδικασία δεν γίνει γρήγορα και δίκαια, οι αγρότες δεν έχουν καμία ελπίδα ανάκαμψης.
Ήδη σήμερα συνάντησα στη Νεμέα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που έφτασε για μία πρώτη αποτίμηση της καταστροφής, ενώ επικοινώνησα και με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ προκειμένου να τους μεταφέρω την εικόνα και να ζητήσω κεντρικά την παρέμβασή της. Επεσήμανα ότι στα πορίσματα πρέπει να ληφθούν υπόψη απώλειες όχι μόνο στην ποσότητα, αλλά και στην ποιότητα της παραγωγής, ενώ θα πρέπει να εξετασθεί και το θέμα της αποκατάστασης των διχτυών, καθώς και διευκολύνσεις στο φετινό πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας. Ζήτησα από τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Μποτό να επισκεφθεί ο ίδιος την περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσει τις ζημιές και να κινητοποιήσει άμεσα τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες.
Τίθεται θέμα επιβίωσης για εκατοντάδες οικογένειες στη Νεμέα, γεγονός που πρέπει να ευαισθητοποιήσει την πολιτεία. Θα παρακολουθώ όλο το προσεχές διάστημα την εξέλιξη της διαδικασίας, ώστε οι αρμόδιοι να ανταποκριθούν στον επείγοντα χαρακτήρα της περίστασης και σύντομα να υπάρξει δικαίωση για τους πληγέντες παραγωγούς.»