Αρχική Χωρίς κατηγορία 29 τα κρούσματα καταρροικού πυρετού στην Πελοπόννησο

29 τα κρούσματα καταρροικού πυρετού στην Πελοπόννησο

– Εμφάνιση Καταρροϊκού Πυρετού στη Λακωνία, Αρκαδία και Μεσσηνία
Λόγω παρουσίας νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού του προβάτου σε κοπάδια της Μεσσηνίας το Τμήμα Κτηνιατρικής Αργολίδας εφιστά και πάλι την προσοχή τους κτηνοτρόφους για λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας του ζωικού τους κεφαλαίου.
Επί του παρόντος έχουν βεβαιωθεί 24 εστίες της νόσου στην Λακωνία, 2 στην Αρκαδία και 3 στην Μεσσηνία. Για το λόγο αυτό έχει οριστεί νέα Ζώνη Προστασίας η οποία περιλαμβάνει όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου δηλ. Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Αχαϊας, Ηλείας καθώς και μέρος της Περιφέρειας του Ν. Αττικής (Δήμος Μεγάρων και όλη η Περιφέρεια Νήσων) .
Υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται ρητά η όποια μετακίνηση εκτός της Ζώνης Προστασίας ή μετακίνηση και αγοροπωλησία ζώων χωρίς την έγκριση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
Επίσης επιβάλλεται ο εβδομαδιαίος ψεκασμός των στάβλων με κατάλληλα εντομοκτόνα με ιδιαίτερη επιμονή στα υγρά σημεία (π.χ. γύρω από τις ποτίστρες) και εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα ευαίσθητα είδη ζώων (πρόβατα, αίγες και βοοειδή).
Διευκρινίζουμε ότι το νόσημα αυτό δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία γιατί προκαλεί μείωση της παραγωγής, απώλειες στα ζώα και απαγορεύσεις μετακινήσεων.
Για ενημέρωση των κτηνοτρόφων και του κοινού εφιστούμε την προσοχή και ενημερώνουμε ότι:
1.Ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρότατο νόσημα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο και οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Μολύνονται πρόβατα, αίγες, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.

2. Είναι νόσημα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους που είναι:
• υψηλός πυρετός
• ερυθρότητα στο στόμα και τα ρουθούνια
• πρήξιμο στο πρόσωπο και κάτω από το σαγόνι
• σιαλόρροια
• βλεννοπυώδες έκκριμα από τη μύτη που φράζει τα ρουθούνια
• επιπεφυκίτιδα και δακρύρροια
• δυσκολία στήριξης του ζώου.
3. Διευκρινίζουμε ότι το νόσημα αυτό δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία γιατί προκαλεί μείωση της παραγωγής, απώλειες στα ζώα και απαγορεύσεις μετακινήσεων.
4. Η Δ/νση Κτηνιατρικής Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει λάβει τα προβλεπόμενα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα.
5. Για την αποφυγή της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού θα πρέπει σε όλες τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και βοοειδών να ληφθούν ΑΜΕΣΩΣ προληπτικά μέτρα, τα οποία είναι:
• εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα ευαίσθητα είδη ζώων (πρόβατα, αίγες και βοοειδή)
• ψεκασμός των στάβλων με κατάλληλα εντομοκτόνα 1 φορά την εβδομάδα με ιδιαίτερη επιμονή στα υγρά σημεία (π.χ. γύρω από τις ποτίστρες).
6.Απαγορεύεται αυστηρά η μετακίνηση αιγοπροβάτων και βοοειδών χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την κτηνιατρική υπηρεσία.
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ:
Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: 2752360282
Αγροτικό Κτηνιατρικό Γραφείο Άργους: 2751068195
Η Προϊσταμένη Τμήματος Κτηνιατρικής
ΘΕΟΔΩΡΟΥ