Αρχική Χωρίς κατηγορία «Υπερβολικό το κόστος ενεργοποίησης δικαιωμάτων για τους Έλληνες αγρότες»

«Υπερβολικό το κόστος ενεργοποίησης δικαιωμάτων για τους Έλληνες αγρότες»

Γράφει ο Κώστας Κόλλιας – Βουλευτής ΝΔ Κορινθίας

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε φέτος για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης αποδείχθηκε περίπλοκη, προβληματική και, κυρίως, πολυδάπανη για τους αγρότες. Είναι αναμενόμενο κάθε φορά που έρχεται κάτι νέο να υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής και προσαρμογής, πλην όμως η δίκαιη αγανάκτηση των αγροτών δεν οφείλεται σε αδυναμία προσαρμογής στο καινούριο. Οφείλεται στην απολύτως αντικειμενική πραγματικότητα του υψηλότατου κόστους το οποίο ήδη πλήρωσαν, αλλά και στην αβεβαιότητα για το τι μπορεί να κληθούν να πληρώσουν στο μέλλον για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.
Είναι γνωστό ότι φέτος το κόστος ενεργοποίησης ήταν πολλαπλάσιο των προηγούμενων ετών – κατά μέσο όρο περί τα 80 ευρώ, όταν πέρυσι ήταν το μισό. Το χειρότερο είναι ότι η επιβάρυνση ήταν μεγαλύτερη για τους κτηνοτρόφους και τους μικρούς παραγωγούς με τεμαχισμένο κλήρο, διότι υποτίθεται ότι αυτές οι αιτήσεις απαιτούν περισσότερη δουλειά για να διεκπεραιωθούν – ακόμα κι αν δεν υπήρχε καμία μεταβολή στις αιτήσεις και άρα η δουλειά ήταν μηδενική. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών μας.
Οι αγρότες διαμαρτύρονται ότι η προθεσμία υποβολής αίτησης στους φορείς ήταν εξαιρετικά σύντομη. Επίσης, ελάχιστοι γνώριζαν τη δυνατότητα δωρεάν ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης, αλλά και πολλοί που τη γνώριζαν δεν μπόρεσαν να την υποβάλουν λόγω τεχνικών προβλημάτων. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι κάθε φορέας είχε διαφορετικό τιμολόγιο, ενώ αγρότες που υπέβαλαν ηλεκτρονικά αίτηση ανησυχούν για το πώς θα χρεωθούν τυχόν διορθώσεις.
Όλα αυτά, εκτός από οργή, έχουν δημιουργήσει και καχυποψία και ανησυχία για το μέλλον, την οποία οφείλω να πω ότι συμμερίζομαι. Διότι όταν ακούω να γίνονται «εκπτώσεις» στα τιμολόγια ενεργοποίησης, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει περιθώριο κέρδους, το οποίο βγαίνει σε βάρος των αγροτών. Όταν ακούω για διαφορετικά τιμολόγια, αντιλαμβάνομαι ότι καλλιεργείται ανταγωνισμός, χωρίς όμως εγγύηση χαμηλού κόστους για τον παραγωγό. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το σύνολο των αγροτών θα εξυπηρετείται επί ίσοις όροις και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως εποπτεύουσα αρχή, οφείλει να λάβει ορισμένα μέτρα. Κατ’ αρχήν θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ τη διατήρηση μέσων δωρεάν υποβολής αιτήσεων (για παράδειγμα, ηλεκτρονικής υποβολής στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή σε δημόσιες υπηρεσίες που θα πιστοποιηθούν, όπως οι Δήμοι ή οι Περιφέρειες). Κατά δεύτερον, αγρότες χωρίς μεταβολές στις αιτήσεις τους που απευθύνονται σε πιστοποιημένους φορείς πλην δημοσίου, θα πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις με ελάχιστη, πάγια επιβάρυνση. Τρίτον, για δηλώσεις με μεταβολές, καθώς και για τυχόν διορθώσεις κατόπιν ενστάσεων, το Υπουργείο πρέπει να θεσπίσει ενιαίο και συγκεκριμένο τιμολόγιο.
Για όλα τα παραπάνω έχω ήδη ζητήσει συνάντηση με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριο Καρασμάνη, ο οποίος είναι άριστος γνώστης και του συγκεκριμένου θέματος και των αγροτικών ζητημάτων γενικά. Έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν, τόσο στα εσωκομματικά όργανα, όσο και στη Βουλή, και είμαι βέβαιος ότι θα δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και προσοχή, σε ένα πρόβλημα που οι αγρότες μας δεν πρέπει ποτέ ξανά να αντιμετωπίσουν.