Αρχική Χωρίς κατηγορία Οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου εγκαλούν τον Τατούλη για τα πρόστιμα

Οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου εγκαλούν τον Τατούλη για τα πρόστιμα

«Απαράδεκτη, άδικη, προσβλητική, προκλητική και υποκριτική τη συμπεριφορά της Περιφέρειας»

Επίθεση στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας εξαπολύουν οι δήμαρχοι, μέσω του Δ.Σ. της ΠΕΔ, για το θέμα των σκουπιδιών.
Το Συμβούλιο της Ενωσης χαρακτηρίζει «απαράδεκτη, άδικη, προσβλητική, προκλητική και υποκριτική τη συμπεριφορά της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη, με την επιβολή εξαντλητικών προστίμων σε δήμους» και πιστεύει πως «οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, εάν έπρεπε να επιβάλουν πρόστιμα σε κάποιον, το σωστό θα ήταν να τα επιβάλουν κυρίως στον περιφερειάρχη ή και τους εμπλεκόμενους υπουργούς». Μάλιστα, ζητεί «από την κυβέρνηση την αφαίρεση της αρμοδιότητας από τους περιφερειάρχες να επιβάλουν πρόστιμα στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Ειδικότερα, στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δ.Σ. η ΠΕΔ επεσήμανε ότι «οι υπηρεσίες της Περιφέρειας επιβάλλουν στους δήμους υπέρογκα πρόστιμα, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι δήμοι δεν μπορούν να ανεχθούν περαιτέρω αυτή την κατάσταση». Το Δ.Σ. της Ενωσης, αφού συζήτησε το θέμα της επιβολής προστίμων, περίπου 900.000 ευρώ, σε δήμους από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποφάσισε: «1) Θεωρεί απαράδεκτη, άδικη, προσβλητική, προκλητική και υποκριτική τη συμπεριφορά της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη, με την επιβολή εξαντλητικών προστίμων σε δήμους, χωρίς οι δήμοι να είναι υπεύθυνοι για την παράβαση που τους καταλογίζεται. 2) Πιστεύει ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, εάν έπρεπε να επιβάλουν πρόστιμα σε κάποιον, το σωστό θα ήταν να τα επιβάλουν κυρίως στον περιφερειάρχη ή και τους εμπλεκόμενους υπουργούς, για την απαράδεκτη, την προκλητική, την πρόχειρη (να μην πούμε τίποτε χειρότερο) και την ατελέσφορη πολιτική στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. 3) Ζητεί από την κυβέρνηση την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου και την αφαίρεση της αρμοδιότητας από τους περιφερειάρχες να επιβάλουν πρόστιμα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης είναι ισοδύναμοι, ισότιμοι και παράλληλοι κατά το νόμο και, επομένως, δε νοούνται πράξεις επιβολής και τιμωρίας του περιφερειάρχη προς τους δήμους. 4) Καλεί όλους τους δήμους να μην καταβάλουν τα πρόστιμα, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη και σε πολιτικό επίπεδο να αγωνισθούν για την αυτοτέλεια, την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι και οι δήμαρχοι δεν μπορεί να ΄ναι οι αποδιοπομπαίοι του συστήματος και τα υποζύγια για φορτία ευθυνών που δεν τους ανήκουν».
Οσον αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για τις εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την ΠΕΔ, «τόνισε ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις όσον αφορά στις ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ούτε και εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας, με αποτέλεσμα οι δήμοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Στο θέμα των Δήμων Τρίπολης και Ερμιονίδος, ανέφερε ότι την Τετάρτη 11/6/2014 θα παραστεί στη συνεδρίαση της Ε.Ε. του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.), προκειμένου να εισηγηθεί να ληφθεί εκ μέρους της απόφαση για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, που θα επιτρέπει την μεταφορά 4.000 και 2.000 τόνων απορριμμάτων, αντίστοιχα, από τους Δήμους Τρίπολης και Ερμιονίδος στο ΧΥΤΑ της Φυλής, σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση».

Προηγούμενο άρθροΗ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
Επόμενο άρθροΞεκινά η υποβολή αιτήσεων για τεχνίτες βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο ΚΕΚ Κορινθίας