Αρχική Χωρίς κατηγορία Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου...

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου (video)

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή των βουλευτών Βασιλικής Κατριβάνου και Κώστα Ζαχαριά, του συντονιστή της ΟΜ Κορίνθου Γιώργου Παπασταμόπουλου, του μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής Κορίνθου Θοδωρή Βασιλακόπουλου, του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Φάνη Κουρεμπέ και μελών του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος, καθώς και της Ιωάννας Κούρτοβικ από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, επισκέφθηκε την Τετάρτη, 11 Ιουνίου, το κέντρο κράτησης μεταναστών της Κορίνθου, με αφορμή την απεργία πείνας των κρατούμενων που ξεκίνησε τη Δευτέρα. Με την κινητοποίηση αυτή, οι μετανάστες διαμαρτύρονται για την επ’ αόριστον παράταση της διοικητικής κράτησής τους και πέραν του 18μηνου, σύμφωνα με την απαράδεκτη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που υιοθέτησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Υπενθυμίζουμε ότι η παράνομη αυτή πρακτική έχει ήδη προσβληθεί σε πρόσφατες αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων που δικαίωσαν όσους προσέφυγαν εναντίον της, ενώ ενώσεις αστυνομικών έχουν επίσης επικρίνει το μέτρο, δεδομένων των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στα κέντρα κράτησης, και απειλούν την υγεία κρατουμένων και αστυνομικών.

Από τους 670 μετανάστες που βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι στο πρώην στρατόπεδο Καλογερογιάννη, σε θαλάμους των 12 ατόμων, οι 140 κρατούνται για περισσότερους από 18 μήνες, ενώ τις επόμενες μέρες ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί. Ανάμεσά τους βρίσκονται δεκάδες πρόσφυγες που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, καθώς και ένας ιρανός δημοσιογράφος. Την ίδια στιγμή, οι κρατούμενοι στερούνται βασικά είδη προσωπικής υγιεινής, έχουν δυσχερή πρόσβαση σε γιατρό, δεδομένου ότι στο κέντρο βρίσκονται μόλις ένας παθολόγος, ένας χειρουργός και ένας γυναικολόγος, η σύμβαση του προσωπικού που έχει αναλάβει την ψυχοκοινωνική υποστήριξη λήγει στο τέλος του μήνα, ενώ σοβαρές είναι και οι ελλείψεις σε φάρμακα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, το μέτρο της διοικητικής κράτησης, και μάλιστα επ’ αόριστον, σε συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πρέπει να καταργηθεί. Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να νομιμοποιήσει την παράνομη πρακτική της μαζικής κράτησης, αλλά αντίθετα, να αναζητήσει ευθύνες για την γενίκευσή της. Η επέκταση του κέντρου κράτησης της Κορίνθου, έργο κόστους 5.4 εκ. ευρώ, που εκτελεί γνωστή εργολαβική εταιρεία, μαρτυρά ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρεί ότι μπορεί να παρανομεί χωρίς να λογοδοτεί πουθενά, προβάλλοντας ως μεταναστευτική πολιτική αυτό που για τον κοινό δημοκρατικό νου αποτελεί ντροπή.
Τέλος, για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε το έγκλημα που γίνεται σε βάρος της πόλης της Κορίνθου και της Κορινθίας γενικότερα, με τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε κέντρο κράτησης μεταναστών. Η τεράστια αυτή έκταση, που δικαιωματικά έπρεπε να ανήκει στους πολίτες της Κορινθίας, για να καλυφθούν οι ποικίλες διοικητικές και άλλες ανάγκες της περιοχής, δεσμεύεται για χρόνια με την ανακατασκευή του κέντρου και τη μετατροπή του σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αντί για στολίδι για την περιοχή μας, μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο «άγος», που εκτός των άλλων βαραίνει και τη συνείδηση όλων μας.

Δείτε το ρεπορτάζ απο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του super