Αρχική Χωρίς κατηγορία 98 ημέρες 3,62% – Του Δημήτρη Πιέτρη

98 ημέρες 3,62% – Του Δημήτρη Πιέτρη

Από την καθημερινή επαφή με τους πολίτες αναγνωρίσαμε (τουλάχιστον αρχικά) την αποστροφή τους στα παλιά κόμματα, την ουσιαστική ανάγκη για νέα πρόσωπα και το χαμηλό βαθμό ικανοποίησης από τα δημοτικά πράγματα.
Θέλοντας λοιπόν να προσφέρουμε πραγματικά κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, και μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του δήμου Κορινθίων, αποφασίσαμε να κατέλθουμε ανεξάρτητοι και αυτόνομοι.
Με μοναδική βάση την οικογενειακή στήριξη (ακολουθώντας το υγιές και πετυχημένο μοντέλο του γραφείου μας), παρουσιάσαμε μια κρύα νύχτα του Φλεβάρη, την κάθοδο μας για την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου, υποσχόμενοι τιμιότητα, διαφάνεια, υψηλό αίσθημα ευθύνης και σκληρή δουλειά.
Η εκδήλωση αυτή, αποτέλεσε για εμάς την πρώτη σφυγμομέτρηση, για την αποδοχή ή μη της υποψηφιότητας ενός αυτοδημιούργητου ελεύθερου επαγγελματία, γέννημα θρέμμα Κορίνθιου και βαθύ γνώστη των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών. Προς ευχάριστη έκπληξη όλων μας και έχοντας πραγματοποιήσει μια μικρή προεργασία 3 ημερών, μας τίμησαν με την παρουσία τους πάνω από 500 άτομα, ταράσσοντας τα ήρεμα νερά του συστήματος.
Έχοντας την ώθηση και την δυναμική από τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του υποψήφιου δημάρχου και την απουσία οποιαδήποτε αρνητικών σχολίων για το πρόσωπό του, καταστρώσαμε το πλάνο της προεκλογικής μας εκστρατείας. Ο σχεδιασμός μας έγινε βάσει ιδίων πόρων, χωρίς επαγγελματίες επικοινωνιολόγους και προηγούμενη εμπειρία εκλογών.
Αρχικά επιδιώξαμε και ήλθαμε άμεσα σε επαφή με όλα τα πρόσωπα (ήταν αρκετά μέχρι εκείνη την περίοδο) που ενδιαφέρονταν για αυτόνομη κάθοδο, με σκοπό την ένωση των δυνάμεων υπό την σκέπη μας, αλλά μάλλον τον χρόνο μας αναλώσαμε (για τους περισσότερους) μιας και τοπικοί εγωισμοί και προσυμφωνημένες συνεργασίες με τους επίσημους διεκδικητές δεν έφεραν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Οι ανωτέρω υποψηφιότητες, μετά από λίγο χρονικό διάστημα, αποσύρονταν η μια μετά την άλλη, και εφόσον το σύστημα δεν μπορούσε πλέον να μας ανακόψει, εξαπέλυσε μια διαρκή επίθεση στο πρόσωπό μας, προσπαθώντας να καλλιεργήσει στους Κορίνθιους ότι είμαστε «λαγοί» συγκεκριμένων παρατάξεων, οι οποίοι χρηματοδοτούν τον αγώνα μας. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι έχουμε ισχυρή προσωπικότητα, αναγνωρισμένο επαγγελματικό κύρος και ενθουσιασμό που δεν μας επέτρεπε να κάνουμε πίσω.
Η επιλογή μας εξ’ αρχής ήταν να μην έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανέναν συνδυασμό, ούτε να απαντούμε σε κουτσομπολίστικα και πεζοδρομιακά σχόλια. Προσπαθήσαμε να κοινοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το ορθολογικό, ρεαλιστικό και ανθρωποκεντρικό πρόγραμμά μας 21 προτεραιοτήτων. Μπορεί να είμαστε πρωτάρηδες και ανεξάρτητοι, ανακοινώσαμε όμως πρώτοι τον προγραμματισμό μας, θέτοντας την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης, αναγνωριζόμενοι και από τους αντιπάλους.
Το δυσκολότερο σημείο ήταν η κατάρτιση της δημοτικής μας ομάδας «Κόρινθος 2014 – 2019»*. Για την ιστορία να αναφέρω, ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 300 κρούσεις στις οποίες αποδέχθηκαν οι 100, δημιουργώντας έτσι για πρώτη φορά στην τοπική ιστορία, έναν ανεξάρτητο συνδυασμό με νέα, καθημερινά και άφθαρτα με την πολιτική πρόσωπα.
Τα μέλη αυτά δέχονταν ισχυρότατες πιέσεις για παραιτήσεις από την ομάδα με ανταλλάγματα, γι΄αυτό ανακοινώθηκαν δημοσίως μετά την επίσημη ανακήρυξη. Το παράξενο ήταν ότι οι πιέσεις στο σύνολο του συνδυασμού συνεχίζονταν και μετά.
Η δημοτική μας ομάδα χωρίς χορηγούς, προστάτες και υποσχέσεις μέσα σε 98 ημέρες πήρε το 3,62% του Κορινθιακού λαού εξασφαλίζοντας μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο. Η πόλωση που δημιουργήθηκε γύρω από τους 2 συστημικούς διεκδικητές και η τάση ότι η ψήφος σε εμάς είναι χαμένη, μείωσε σημαντικά το ποσοστό μας. Το αποτέλεσμα μας στεναχώρησε αρκετά, γιατί δώσαμε μια σοβαρή, υπεύθυνη, ανθρωποκεντρική επιλογή, η οποία δεν έτυχε της αποδοχής που περιμέναμε.
Σεβόμαστε απόλυτα το αποτέλεσμα και ευελπιστούμε ότι αυτά που υποσχέθηκαν στον κόσμο θα πραγματοποιηθούν. Εμείς θα τα ξαναπούμε το 2019…

Δημήτρης Πιέτρης
pietris.wordpress.com

* υποψήφιος δήμαρχος Κορινθίων Κώστας Πιέτρης (korinthos2014.wordpress.com)