Αρχική Χωρίς κατηγορία Πατσαρίνος προς Τατούλη: Ενημέρωση και διαφάνεια της περιβαλλοντικής μελέτης

Πατσαρίνος προς Τατούλη: Ενημέρωση και διαφάνεια της περιβαλλοντικής μελέτης

Ουσιαστική ενημέρωση και διαφάνεια για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) της Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020, απαιτεί από την ηγεσία της Περιφέρειας ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος.

Γι’ αυτό και καλεί τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να αποσύρει το 1ο θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη και «να προηγηθεί για όλα αυτά κοινωνικός διάλογος και συνεννόηση με τις νέες αυτοδιοικητικές δυνάμεις, προτού το εισάγετε για κανονικό θέμα σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Ο κ. Πατσαρίνος επισημαίνει ότι «γι’ αυτό το θέμα δεν μας έχει δοθεί το περιεχόμενο της ΣΜΠΕ. Μας έχει δοθεί μόνο μια γενικόλογη 9σέλιδη ανυπόγραφη εισήγηση και ένα γενικόλογο 6σέλιδο κείμενο του κ. Τατούλη, που δεν δίνουν στοιχεία για ποιες συγκεκριμένες δράσεις πρόκειται να αξιοποιηθεί το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα». Σημειώνει ότι οφείλουν να τους ενημερώσουν για: «α) Τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το 2007-2013 και συνεχίζουν στο 2014-2020. Για τα έργα αυτά στη ΣΜΠΕ περιλαμβάνεται αποτίμηση των επιπτώσεων του κάθε έργου σε σχέση με το περιβάλλον και σε σχέση με την οικονομία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. β) Τα νέα έργα όπου θα αναφέρονται οι γενικοί άξονες και ο αρχικός κατάλογος έργων που η Περιφέρεια έχει σχεδιάσει να χρηματοδοτήσει».

Επιρρίπτοντας ευθύνες στην ηγεσία της Περιφέρειας τονίζει πως «όταν είναι ανοιχτά όλα τα θέματα που καίνε την κοινωνία της Περιφέρειας και διέπονται από αυστηρό ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως νερά, λατομεία, λιγνιτωρυχεία, πώληση δημόσιων εκτάσεων, κοινωνικές ανάγκες, έλλειψη υποδομών, προστασία οικοτόπων, ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαχείριση απορριμμάτων κ.ά., είναι αδιανόητο να μην μας δίνετε όλη τη ΣΜΠΕ, στην οποία φαίνονται τα οικονομικά και περιβαλλοντικά στοιχεία των δράσεων για το επόμενο διάστημα έως το 2020. Ακόμα κρύβετε ποια έργα έρχονται «ουρά» από το προηγούμενο πρόγραμμα 2007-2013 και θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα με αποτέλεσμα, με τις υπερδεσμεύσεις που έχει κάνει η Περιφέρεια, να συνεχίζεται το παζάρι, η κοροϊδία και η πελατειακή σχέση. Συγχρόνως μ’ αυτό τον τρόπο προσπαθείτε να παρακάμψετε και να ξεπεράσετε όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως για το έργο των απορριμμάτων και για άλλα που συναντάνε σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις».

Ο Ν. Πατσαρίνος καλεί τον Π. Τατούλη: «1) Να αποσύρετε το 1ο θέμα και να σταθείτε έστω και τώρα στο ύψος μιας περιφερειακής αυτοδιοικητικής αρχής που τελειώνει η θητεία της. 2) Να μας δοθεί όλη η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). 3) Να μας ενημερώσετε για την εξέλιξη των μεγάλων έργων και να μας δώσετε κατάλογο των έργων που συνεχίζονται από το προηγούμενο πρόγραμμα. 4) Να προηγηθεί για όλα αυτά κοινωνικός διάλογος και συνεννόηση με τις νέες αυτοδιοικητικές δυνάμεις, προτού το εισάγετε για κανονικό θέμα σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Καλούμε και τις άλλες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου να συμφωνήσουν για την αναβολή αυτού του θέματος. Μην στερείτε από το νεοεκλεγμένο Περιφερειακό Συμβούλιο το δικαίωμα να έχει τον πρώτο λόγο για τις δράσεις μέχρι το 2020. Διαφορετικά παίρνετε όλη την ευθύνη για τον κίνδυνο στο επόμενο διάστημα 2014-2020 να χαθούν σημαντικές δράσεις για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μιας και δεν θα υπάρχει νομική και θεσμική υπόσταση αυτού του απαράδεκτου εγχειρήματός σας».