Αρχική Ν. Κορινθίας Ν.Ζαχαρόπουλος: Με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος…

Ν.Ζαχαρόπουλος: Με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος…

«Το σημερινό κείμενο είναι αφιερωμένο στη Δημοτική αρχή του Δήμου Σικυωνίων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος.

Σε κείμενο που δημοσίευσα την 4-3-2014, για τη καταστροφή του περιβάλλοντος στη περιοχή, μεταξύ των άλλων ανάφερα και τα εξής:

΄΄Μετά τη παρέλευση όμως [15] περίπου χρόνων λειτουργίας του, λόγω κορεσμού, σταμάτησε να λειτουργεί ως ΧΥΤΑ και λειτουργεί ως ΧΑΔΑ [Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων].

Δυστυχώς, με τη μετατροπή, λόγω αυτής της αδιαφορίας, του ΧΥΤΑ ως ΧΑΔΑ και την εναπόθεση των αστικών κ.α. απορριμμάτων στο ΧΑΔΑ πέραν του Δήμου Σικυωνίων και του διευρυμένου Δήμου Βέλου-Βόχας, δημιουργούνται πολύ σοβαρά προβλήματα με τη προστασία του περιβάλλοντος, τη καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, τη μόλυνση των ακτών, της θάλασσας και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, πέρα από την ανεξέλεγκτη διάθεση των πάσης φύσεως απορριμμάτων, κυρίως αστικών απορριμμάτων, τα τοξικά απόβλητα που δημιουργούνται, διοχετεύονται επιφανειακά, από τον ΧΥΤΑ [ΧΑΔΑ πλέον], μέσα από τον ποταμό Ελισσώνα ,που διαπερνά τη Τοπική Κοινότητα Μουλκίου, τον οικισμό Τραγάνας και τη πόλη του Κιάτου, στη θάλασσα, στον Κορινθιακό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, μόλυνση του περιβάλλοντος και κυρίως της θάλασσας και του παραλιακού χώρου.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γιατί αφορά αυτή καθ εαυτή την υγεία μας και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Οι Εισαγγελικές αρχές άμεσα αντέδρασαν και διατάχθηκε η ενέργεια προανάκρισης για τον καταλογισμό ευθυνών.

Η επιτροπή διερεύνησης για τον ΧΥΤΑ, που ενήργησε έλεγχο μεταξύ των άλλων διαπίστωσε τα εξής ΄΄….είναι πολύ πιθανό να διαρρεύσουν από τον ΧΥΤΑ στον ποταμό Ελισσώνα αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες στραγγισμάτων, που είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη καταστροφή τόσο στον υδροφόρο ορίζοντα που αναπτύσσεται κατά μήκος της λεκάνης του ποταμού, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Διαπιστώθηκε δε ότι στη περιοχή του ποταμού όπου κατέληγαν τα στραγγίσματα επικρατούσε έντονη δυσοσμία΄΄.

Δυστυχώς για τη περιοχή μας η καταστροφή του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και εντείνεται επικίνδυνα.

Τα εγκλήματα που συντελούνται σε βάρος του περιβάλλοντος και της περιοχής, από ότι προκύπτει γίνονται είτε από την αδιαφορία των αρμοδίων αρχών είτε με την ανοχή τους [Δήμος Σικυωνίων – Περιφέρεια Πελοποννήσου -Δασαρχείο Κορίνθου κ.λ.π.].

Η Δημοτική αρχή, ανύπαρκτη σε όλα τα επίπεδα, συνεχίζει την εγκληματική της αδιαφορία και μετά την επιβεβαίωση του εκλογικού σώματος, ελλείψει ισχυρής εναλλακτικής αυτοδιοικητικής πρότασης.

Σημείωση: Δυστυχώς για τη περιοχή μας η καταστροφή του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και εντείνεται επικίνδυνα.

Τα εγκλήματα που συντελούνται σε βάρος του περιβάλλοντος και της περιοχής, από ότι προκύπτει γίνονται είτε από την αδιαφορία των αρμοδίων αρχών είτε με την ανοχή τους [Δήμος Σικυωνίων – Περιφέρεια Πελοποννήσου -Δασαρχείο Κορίνθου κ.λ.π.]

Ν. Ζαχαρόπουλος»