Αρχική Ν. Αργολίδος Νίκος Πατσαρίνος : “Μπορούμε ν΄αλλάξουμε την Πελοπόννησο”

Νίκος Πατσαρίνος : “Μπορούμε ν΄αλλάξουμε την Πελοπόννησο”

Σε λίγες ημέρες θα οδηγηθούμε στις κάλπες για τριπλές εκλογές. Κατά την διάρκεια των περιοδειών μας σε όλο το Νομό, αυτό που εισπράττουμε είναι ότι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την κομματική αναφορά τους, αισθάνονται την ανάγκη σ’ αυτές εδώ τις εκλογές να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα ανατροπής αυτής της κατάστασης. Δεν πάει άλλο η ανεργία, η φτώχεια, η φοροεπιδρομή, η συρρίκνωση του εισοδήματος, η φτωχοποίηση και διάλυση της μεσαίας τάξης.
Όσον αφορά τις περιφερειακές εκλογές, το γεγονός ότι η αρχή της λειτουργίας της Περιφέρειας ως αιρετής συνέπεσε με τη διοίκηση Τατούλη, είχε αρνητικές συνέπειες στην αποδοχή του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης από την κοινωνία.
Το καθεστώς Τατούλη με την αντιδημοκρατική λειτουργία του και τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα του, την αδιαφανή λειτουργία του και την έλλειψη δημόσιας λογοδοσίας, ιδιαιτέρως δε με την απουσία οποιασδήποτε κοινωνικής συμμετοχής, επέδρασε καταλυτικά ώστε η αιρετή Περιφέρεια, να μην αγκαλιαστεί από τους πολίτες και την κοινωνία. Επί πλέον η κοινωνία δεν ένοιωσε κοντά της την Περιφέρεια, στα μικρά και μεγάλα προβλήματά της ιδιαίτερα αυτή την εποχή που μαστίζεται από βαθιά ανθρωπιστική κρίση και πρωτοφανή ανεργία.
Όχι μόνο δεν αντέδρασε στο νεοφιλελεύθερο ασφυκτικό πλαίσιο του Καλλικράτη, στις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων, αλλά αντίθετα υπήρξε ο προνομιακός συνομιλητής του Φούχτελ και ο υμνητής των πολιτικών του.
Έτσι η κοινωνία μέσα από το καθεστώς Τατούλη αντελήφθη την Περιφέρεια σαν μια γραφειοκρατική δομή κατανομής των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στους Δήμους με προσωπικά κομματικά κριτήρια και μια διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ με κριτήρια ιδιωτικής επιχείρησης και απουσία στοιχειώδους δημοκρατικού αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Εμείς αυτό δεν το θέλουμε και μπορούμε να το αλλάξουμε. Με μια Περιφέρεια αγωνιστική, διεκδικητική, μαχητική θέλουμε και μπορούμε να ασκήσουμε μια πραγματική περιφερειακή πολιτική και να αλλάξουμε ρότα, στην ίδια τη θεσμική πορεία και στην ιστορική διαδρομή της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
Θέλουμε και μπορούμε να ασκήσουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο με δημοκρατία, διαφάνεια και συμμετοχή των πολιτών. Μόνο με την ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής, με τη θέσπιση του θεσμού του τοπικού δημοψηφίσματος, με την καλλιέργεια ενιαίας περιφερειακής συνείδησης, με τους πολίτες παρόντες μπορούμε να ενισχύσουμε τον προγραμματικό και αναπτυξιακό ρόλο της Περιφέρειας.
Έναν αναπτυξιακό προγραμματισμό που θα επικεντρωθεί στην έξοδο της Πελοποννήσου από την κρίση και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την παραγωγική της ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη.
Εμείς διεκδικούμε μια ανάπτυξη με την κοινωνία, για την κοινωνία. Μια ανάπτυξη για όλους.
Γιατί ανάπτυξη με μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας στο περιθώριο, με χιλιάδες άνεργους, με μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων δεν μπορεί να υπάρξει.
Εμείς θα παλέψουμε για μια ανάπτυξη που θα έχει αποδέκτη τον άνθρωπο και τελικό στόχο την τοπική ευημερία του και όχι το κεφάλαιο και τις περιβόητες αγορές.
Γι’ αυτό θα αγωνιστούμε, για μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, με αλληλεγγύη και δίχτυ προστασίας για όλους. Με αξιοποίηση των δεξιοτήτων όλων των εργαζόμενων, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με σταθερή εργασία και αξιοπρεπή μισθό.
Μια ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση, στην καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία, την τοπική εξειδίκευση, αλλά και στους παραδοσιακούς μας πυλώνες, τον τουρισμό και τη γεωργία, μέσα από μια παραγωγική στρατηγική για την ύπαιθρο χώρα και μια στρατηγική ανάπτυξη του εναλλακτικού πολυθεματικού τουρισμού. Μια ανάπτυξη φιλική στο περιβάλλον που θα προωθεί μια οικονομία πιο αποδοτική στη χρήση των πόρων.
Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη που εμείς θέλουμε είναι η ολοκλήρωση και η βελτίωση υποδομών που είναι στάσιμες εδώ και μια δεκαετία.
Εκτός από τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας – Καλαμάτας, κανένα έργο υποδομών δεν έχει καν δρομολογηθεί στην Πελοπόννησο. Ολυμπία Οδός, σιδηρόδρομος, εκσυγχρονισμός κει βελτίωση εγκαταστάσεων αεροδρομίου και λιμένων, περιβαλλοντική προστασία ευαίσθητων περιοχών είναι έργα πνοής που θα αποτελέσουν την αναγκαία βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και που εμείς θα προσπαθήσουμε και θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο να υλοποιήσουμε, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο.
Εμείς με την κοινωνία μπροστά θα αγωνιστούμε για να γίνει το όραμά μας πραγματικότητα. Να πάμε την Πελοπόννησο ψηλά στην θέση που της αξίζει μεταξύ των Περιφερειών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μέσα από μια αειφόρο ανάπτυξη, με επίκεντρο τον άνθρωπο να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπή εργασία και ποιότητα ζωής στους κατοίκου της, τέτοια ώστε οι νέοι να επιστρέψουν στον τόπο τους και να ζήσουν και να δημιουργήσουν σ’ αυτόν.