Αρχική Χωρίς κατηγορία Εξαρθρώθηκαν Εγκληματικές οργανώσεις με λαθραία τσιγάρα σε Κορινθία – Αργολίδα

Εξαρθρώθηκαν Εγκληματικές οργανώσεις με λαθραία τσιγάρα σε Κορινθία – Αργολίδα

Οι δράστες εισήγαγαν καπνικά προϊόντα από τη Ρωσία και τη Βουλγαρία και τα πουλούσαν στην Αττική, την Αργολίδα, την Αχαΐα, την Μαγνησία, την Κόρινθο και την Κρήτη
Συνελήφθησαν δώδεκα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ αναζητούνται είκοσι ακόμα συνεργοί τους, των οποίων τα στοιχεία έχουν ταυτοποιηθεί
Από την έως τώρα έρευνα έχουν κατασχεθεί μεταξύ άλλων 32.212 λαθραία προϊόντα καπνού, 32.000 ευρώ σε μετρητά και ένα πιστόλι
Οι διαφυγόντες κρατικοί δασμοί από την παράνομη δράση των κυκλωμάτων ανέρχονται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου
tsigara2

Σημαντικό πλήγμα στα κυκλώματα εισαγωγής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στη χώρα μας, κατάφεραν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, μετά από πολύμηνη έρευνα και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα.
Πιο συγκεκριμένα εξαρθρώθηκαν δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, αποτελούμενες από (32) συνολικά άτομα, (14) ημεδαπούς και (18) αλλοδαπούς υπηκόους Αιγύπτου, Αλβανίας, Γεωργίας, Ιράκ, Ρωσίας, Πακιστάν και Συρίας.
Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης συνελήφθησαν χθες και προχθές, στις Αχαρνές Αττικής, οκτώ άνδρες και τέσσερις γυναίκες, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας είκοσι ακόμα συνεργών τους.
Οι συλληφθέντες είναι οκτώ ημεδαποί και τέσσερις αλλοδαποί υπήκοοι Πακιστάν, Ρωσίας, Αιγύπτου και Αλβανίας, ηλικίας από 18 έως 64 ετών.
Για τη διερεύνηση των παραπάνω κυκλωμάτων, είχε συσταθεί ειδική ομάδα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, η οποία αξιοποιώντας δεδομένα και στοιχεία που προέκυψαν από φυσικές και τεχνικές μεθόδους, εξακρίβωσε τη σύνθεση εγκληματικών οργανώσεων, διευκρίνισε τους ρόλους, την ιεραρχική σχέση και τις επιμέρους διασυνδέσεις των μελών τους και διακρίβωσε τον ακριβή τρόπο – μέθοδο δράσης τους.
Οι ρόλοι των μελών των εγκληματικών οργανώσεων επιμεριζονται :
• στα αρχηγικά στελέχη τα οποία εισήγαγαν τα λαθραία τσιγάρα στην Ελληνική Επικράτεια,
• σε αποθηκάριους, μεταφορείς, εισπράκτορες και τσιλιαδόρους οι οποίοι αναλάμβαναν τη μεταφορά των προϊόντων στις αποθήκες και στις οικίες και την παραλαβή των χρημάτων από την πώλησή τους και
• σε ιδιοκτήτες καταστημάτων ή εργαζομένων σε αυτά, οι οποίοι μέσω των επιχειρήσεών τους διέθεταν τα λαθραία τσιγάρα στην αγορά.
Ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθούσαν, οι δράστες εισήγαγαν τα λαθραία προϊόντα καπνού, με πλοία ή λεωφορεία, από τη Ρωσία και τη Βουλγαρία και τα ασφάλιζαν σε κεντρικές αποθήκες της οργάνωσης στις Αχαρνές Αττικής. Έπειτα καθημερινά πρωινές ώρες γινόταν μεταφορά των λαθρεμπορευμάτων, με επιβατηγά αυτοκίνητα, σε μικρότερες αποθήκες μελών ή και σε καταστήματα και οικίες σε περιοχές της Αττικής (Αθήνα, Πειραιά, Νέα Ιωνία και Μέγαρα) αλλά και στην Αργολίδα, την Αχαΐα, την Μαγνησία, την Κόρινθο και την Κρήτη.
Κατά τη διάρκεια της στοχευμένης αστυνομικής επιχείρησης, που εξελίχθηκε τις τελευταίες τρεις μέρες στις Αχαρνές Αττικής, διενεργήθηκαν δώδεκα έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών, σε οικίες, αποθήκες και σε καταστήματα, όπου εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός πειστηρίων, προσδιοριστικών του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των εγκληματικών οργανώσεων.
Πιο αναλυτικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
• συνολικά 32.212 λαθραία πακέτων τσιγάρων και συσκευασιών καπνού,
• το χρηματικό ποσό των 32.000 ευρώ σε μετρητά,

• πιστόλι με γεμιστήρα και μικροποσότητα κάνναβης,
• σιδερογροθιά και μεταλλική πτυσσόμενη ράβδος,
• πλήθος κινητών τηλεφώνων φορητών υπολογιστών, καρτών sim και
• πολλές χειρόγραφες σημειώσεις με παραγγελίες καπνικών προϊόντων.
Επίσης κατασχέθηκαν έντεκα συνολικά αυτοκίνητα, τα οποία τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων χρησιμοποιούσαν για την εμπορία των λαθραίων τσιγάρων.
Από την έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, προκύπτει ότι οι δράστες από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως και σήμερα είχαν διακινήσει περίπου 800.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, ενώ οι διαφυγόντες κρατικοί δασμοί από την παράνομη δράση τους ανέρχονται στα 2.483.000 ευρώ περίπου.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση αδικήματα- της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράνομης οπλοκατοχής και για παραβάσεις του Εθνικού Τελωνιακού Κώδικα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Την προανάκριση και τις έρευνες, ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.