Αρχική Ν. Αρκαδίας Νίκος Τσιαμούλος: Αλλάζουμε τα δεδομένα με διαφάνεια

Νίκος Τσιαμούλος: Αλλάζουμε τα δεδομένα με διαφάνεια

Όταν ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για τον Δήμο Τρίπολης είχα σημειώσει, μεταξύ άλλων, ότι το “σύστημα” (η εξουσία του κατεστημένου), προσεγγίζει με υποκριτικό τρόπο τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή. Σήμερα, θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο στην έννοια της διαφάνειας. Η διαφάνεια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την εξυγίανση του πολιτικού οργανισμού, στο σύνολό του, ο οποίος έχει μολυνθεί βαρύτατα από τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, με συνέπεια το βύθισμα της κοινωνίας μας στην κρίση που όλοι βιώνουμε.
Η διαφάνεια δεν είναι έννοια αυτονόητη. Πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη, σε κάθε λειτουργία της πολιτικής εξουσίας, σε κάθε εφαρμογή της. Αυτό είναι το προσωπικό μου
“πιστεύω” αυτό αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής φιλοσοφίας της παράταξής μας “Αλλάζουμε τα δεδομένα”.
Τί σημαίνει για μας διαφάνεια? Σημαίνει πιστή τήρηση των διαδικασιών και έλεγχο των λειτουργιών του Δήμου. Έλεγχο άμεσο, ανεξάρτητο, δίκαιο. Όταν η εμπλοκή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνει αυτοσκοπός τότε βήμα βήμα θολώνουν οι αρχές, φθείρεται η διαφάνεια και χάνεται ο έλεγχος. Όμως καμία εξουσία σε μια δημοκρατία δεν νοείται να είναι ανεξέλεγκτη. Τα δημόσια πράγματα πρέπει να είναι ορατά από τους πολίτες που καλούνται να αξιολογήσουν ώστε να μειωθεί η καχυποψία που απαξιώνει και να ενδυναμωθεί η εμπιστοσύνη προς τους αντιπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Έτσι στην πράξη θα αλλάξουμε τα δεδομένα στο Δήμο μας.