Αρχική Χωρίς κατηγορία Η Πελοπόννησος στο επίκεντρο του αγροτουρισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Η Πελοπόννησος στο επίκεντρο του αγροτουρισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτουρισμού που διοργανώθηκε παράλληλα με τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού – Υπαίθρου EuroGites, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Πελοπόννησο, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Σύνδεσμο Αγροτουρισμού Ελλάδος, στο πλαίσιο του 8ου Αρκαδικού Πανοράματος στην Τρίπολη.
«Στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και η διασύνδεσή του με το φυσικό περιβάλλον και τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά μας προϊόντα, ώστε και μεγαλύτερες συνέργειες να πετύχουμε και υπεραξία να προσδώσουμε στο τελικό προϊόν, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού στην Πελοπόννησο», σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.
Η διοργάνωση αυτή αποτελεί προϊόν συντονισμένων ενεργειών της Περιφερειακής Αρχής και της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη για τον τομέα του τουρισμού κας Κωνσταντίνας Νικολάκου σε συναντήσεις με μέλη του ΔΣ του EuroGites στη διεθνή έκθεση ITB στο Βερολίνο.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου η Περιφέρεια Πελοποννήσου διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης στην Πελοπόννησο με συμμετέχοντες τα μέλη του Δ.Σ του EuroGites, tour operator καθώς και τουριστικούς συντάκτες του εξωτερικού εξειδικευμένους στον αγροτουρισμό. Οι τουριστικοί επαγγελματίες και συντάκτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δυνατότητες της Πελοποννήσου όσον αφορά τον τομέα του αγροτουρισμού και να έρθουν σε επαφή με Πελοποννήσιους επιχειρηματίες για τη σύναψη επαγγελματικών συνεργασιών και ανταλλαγή απόψεων. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Σάββατο 3 Απριλίου συμμετείχαν σε δραστηριότητες τουρισμού υπαίθρου καθώς και σε σεμινάρια γευσιγνωσίας.
Την Κυριακή 4 Απριλίου ξεκίνησε το 3ο Πανελλήνιου Συνεδρίου Αγροτουρισμού όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Klaus Ehrlich, Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου – EuroGites, Hans Embacher, Αντιπρόεδρος EuroGites & Διευθυντής Αυστριακής Ομοσπονδίας Αγροτουρισμού, ο Linas Zabaliunas Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου Λιθουανίας, , tour operator και τουριστικοί συντάκτες από το εξωτερικό όπως ο Michael Cullen (Αγγλία), συνιδρυτής και αρχιεκδότης του ιστοτόπου www.iescape.com. Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή από μέλη του Συνδέσμου Αγροτουρισμού Ελλάδος οι οποίοι βρέθηκαν στη Πελοπόννησο.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναπτύχθηκαν σύγχρονοι προβληματισμοί για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού διεθνώς, καθώς και ζητήματα όπως η δημιουργία προϊόντος (Branding) και η συνεργασία στον αγροτουρισμό, ζητήματα προώθησης και διαδικτυακής πώλησης για μικρούς αγροτουριστικούς ξενώνες, διαφοροποίηση και δικτύωση προϊόντων – υπηρεσιών στον Αγροτουρισμό μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών κ.α.
Το συνέδριο ολοκλήρωσε τις διεργασίες του με στρογγυλά τραπέζια εργασίας, ενώ τη Δευτέρα 5 Μαΐου τα μέλη του Δ.Σ του Eurocities και οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν σε πρότυπες αγροτουριστικές μονάδες της Πελοποννήσου.