Αρχική Ν. Κορινθίας Επιμελητήρια: Ξεκίνησαν οι παραιτήσεις υποψηφίων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Επιμελητήρια: Ξεκίνησαν οι παραιτήσεις υποψηφίων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Παραίτηση του Προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης από τον συνδυασμό του υποψηφιου Περιφερειάρχη Γιάννη Ιωαννίδη όπως αποφάσισαν τα επιμελητήρια όλης της χώρας. Αρνείται ο κ.Κορκίδης να παραιτηθεί ενώ εντύπωση προκαλεί η σιγή από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ.Νανόπουλο. Ισχύει για εσάς η απόφαση των Επιμελητηρίων; Θα παραιτηθείτε;

Επίθεση στον υπουργό Ανάπτυξης, αλλά και στην κυβερνητική πολιτική εξαπέλυσε η επιχειρηματική – επιμελητηριακή κοινότητα, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος χαρακτηρίζεται “εχθρός της επιχειρηματικότητας”.
Μάλιστα η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος – υπό την προεδρία του Κ. Μίχαλου- αποφάσισε να αποσυρθούν οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων από τις ευρωεκλογές και από τις τοπικές εκλογές, από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ήδη από τον συνδυασμό του υποψήφιου περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Ιωαννίδη παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Η επιμελητηριακή κοινότητα ζητά να καταργηθεί άμεσα η διάταξη της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία αίρεται η υποχρεωτικότητα εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια από την 1-1-2015.

Σημειώνεται ότι 185 βουλευτές με τροπολογίας τους αποκαθιστούν την υποχρεωτικότητα της εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, όμως η κυβέρνηση αρνείται να τη δεχθεί, αν και έχει τις υπογραφές βουλευτών από όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής..

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει ήδη αρνηθεί να εντάξει την τροπολογία σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ στις 11 Απριλίου, ενώ και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αρνείται να την αποδεχτεί.

Προσπάθειες για να ενταχθεί η τροπολογία σε νομοσχέδιο συνεχίζονται και ήδη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Μίμης Ανδρουλάκης κατέθεσαν εκ νέου την τροπολογία, προκειμένου να εισαχθεί σε νέο νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, που είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, αρνείται να παραιτηθεί, ωστόσο η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων αποφάσισε ότι “σε περίπτωση άρνησης κάποιων να υλοποιήσουν την απόφαση, η επιμελητηριακή κοινότητα δε θα στηρίξει τους υποψηφίους αυτούς”.

Σε απόσυρση της υποψηφιότητας του από τον συνδυασμό του Γιάννη Ιωαννίδη «Κεντρική Μακεδονία – Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» προχώρησε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), και α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος, που ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Ιωαννίδη, προέβη στην κίνηση αυτή ως απόρροια των δυσμενών εξελίξεων στον επιμελητηριακό θεσμό, μετά και την γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ, η οποία αποφάσισε την αποχώρηση των εκπροσώπων της επιμελητηριακής κοινότητας από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων της συμπολίτευσης στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε αρνηθεί να προωθήσει στη Βουλή την τροπολογία, την οποία η ΚΕΕΕ πρότεινε και είχε την υπογραφή 185 βουλευτών, για την άρση της ισχύος του νόμου που προβλέπει την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια από την 1-1-2015.

Μάλιστα σε συνάντηση της διοικητικής επιτροπής της ΚΕΕΕ με τον Κωστή Χατζηδάκη, επισημάνθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης, ότι επί του παρόντος και μετά τις απαιτήσεις της τρόικας δεν μπορεί να αρθεί η ισχύς του νόμου.

«Ο επιμελητηριακός θεσμός που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βραχίονες στήριξης για τους επιχειρηματίες, χωρίς μάλιστα να κοστίζει ούτε ένα ευρώ στην πολιτεία, δέχεται έναν ανηλεή πόλεμο από ξένα συμφέροντα και όχι μόνον. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μηνιαίο κόστος εισφοράς για τις επιχειρήσεις ανέρχεται περί τα 3 με 4 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, και την ώρα που η ηγεσία της κυβέρνησης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι με την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια, αυτά οδηγούνται σε αφανισμό, ενώ την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις δεν γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές, αποφάσισα να μην κατέλθω στις αυτοδιοικητικές εκλογές» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του προς τον κ. Ιωαννίδη που τον συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο.