Αρχική Χωρίς κατηγορία Γ.Πουλοκέφαλος: Την Περιφέρεια διοικεί η 5η φάλαγγα / Έπρεπε να έχω παραιτηθεί...

Γ.Πουλοκέφαλος: Την Περιφέρεια διοικεί η 5η φάλαγγα / Έπρεπε να έχω παραιτηθεί νωρίτερα!

“Θορυβώδης” όπως είχε προαναγγείλει ήταν η παραίτησή του Γ.Πουλοκέφαλου απο την προεδρεία του Π.Σ Πελοποννήσου. Ο ανεξάρτητος πια σύμβουλος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από την έδρα της περιφέρειας χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις για την διοίκηση Τατούλη αλλά και για την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και δεν ήταν άλλη απο την στήριξη της Ν.Δ στη “ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ”.
Ο Γιώργος Πουλοκέφαλος χαρακτήρισε την παραίτησή του ως πράξη λυτρωτική η οποία έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό ενώ ανέλαβε την ευθύνη γι αυτήν την καθυστέρηση.
Ανακοίνωσε δε πως συντάσσεται με την κίνηση του Γιώργου Δέδε ο οποίος ανακοίνωσε πριν απο 2 24ωρα και επίσημα την υποψηφιότητά του για την θέση του Περιφερειάρχη.

Αναλυτικά η δήλωση παραίτησης:

Το 2010 σε μία κίνηση σύνθεσης και συγκρότησης μιας αποτελεσματικής πρότασης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, συναντήθηκαν κάτω από την ίδια ομάδα, άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες και πολιτικές διαδρομές, με αποκλειστική επιδίωξη την ανάδειξη μιας νέας αναπτυξιακής προσέγγισης για την Περιφέρεια μας. Μια διαφορετική πρόταση που θα διέθετε τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να είναι χρήσιμη και τεκμηριωμένη, στη προσπάθεια εκείνων που επιμένουν και συνεχίζουν να υπερασπίζονται αλλά και να διευρύνουν τον αναντικατάστατο ρόλο της αυτοδιοίκησης στην υπηρεσία του πολίτη .

Στο νεοδιαμορφούμενο πεδίο κληθήκαμε λοιπόν, να φέρουμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ένα άλλο ήθος , μια άλλη στάση απέναντι στα αυτοδιοικητικά δεδομένα, μια άλλη οπτική στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του πολίτη και τα καθημερινά του ζητήματα. Με νέες δομές που να είναι πιο αποτελεσματικές από τις υπάρχουσες, πιο διαφανείς και πιο κοντά στις ζωντανές δυνάμεις που μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια αποτελεσματικότερης, καλύτερης, διαφανέστερης λειτουργίας της Διοίκησης , της παραγωγής των έργων, της μικρής καθημερινής επανάστασης στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα δικαιώματα και οι ανάγκες του πολίτη.

Η πορεία όμως ήταν εντελώς διαφορετική από τα πρώτα της μάλιστα βήματα. Αυτή η οραματική σχέση αυτοακυρώθηκε και αυτοαναιρέθηκε. Διαψεύστηκαν και οι πιο ώριμες προσδοκίες όλων μας.
Όμως με ευθύνη του Περιφερειάρχη αναιρέθηκε και ο θεμελιώδης ρόλος της παράταξης, της συλλογικής δράσης, των δημοκρατικών ανοιχτών συμμετοχικών διαδικασιών, ακόμη και της ίδιας της Δημοκρατίας . Η παράταξη πρέπει να συναιρεί τις επί μέρους προσεγγίσεις και να συνθέτει πολιτικά σε προγραμματικό λόγο αλλά και σε πολιτική πρακτική την άσκηση της εξουσίας. Αυτό δεν έγινε ποτέ.

Αλλοτριωθήκαμε , μεταλλαχτήκαμε σε μονοπρόσωπη έκφραση της αρχής του ενός ανδρός , έτσι με εμφανή τα παρακμιακά χαρακτηριστικά με ιδεοληψίες, δόγματα και φαρισαϊσμούς, συνθήματα, αγκυλώσεις και εμμονές σε αυθεντίες , πορευόμασταν χωρίς πυξίδα, χωρίς όραμα, χωρίς εγερτήριες ιδέες απαραίτητες για την περίοδο που διανύουμε, χωρίς επιχειρήματα, χωρίς προτάσεις, χωρίς πρωτοβουλίες, χωρίς επιχειρησιακό σχεδιασμό. Όλα στο πόδι και όλα για τα προσχήματα. Μόνον οι εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ με υπέρβαση στο 193 % του προγράμματος καταδεικνύουν τη χαοτική και αλλοπρόσαλλη λειτουργία μας .

Μείναμε μόνοι στη διεκπεραιωτική λογική και μάλιστα στις χειρότερες εκδοχές της.
Χωρίς εκπτώσεις από τις αρχές μου με κυρίαρχη θέση αυτήν της συλλογικότητας και των αξιών της δημοκρατίας , υπηρέτησα αυτό το νεοπαγή θεσμό, μέσα από τη θέση του προέδρου του ΠΕΣΥ, θέση που μου εμπιστεύτηκαν τα μέλη της παράταξης μου πρώτιστα αλλά και μέλη από άλλες παρατάξεις. Με μοναδική επιδίωξη σε αυτό το χρονικό διάστημα τη στήριξη στα εφηβικά βήματα της νέας «Αρχιτεκτονικής του Καλλικράτη» και την καταξίωση του θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου στη συνείδηση των συμπολιτών μας.

Όμως αναλαμβάνοντας και τις δικές μου ευθύνες όσες αναλογούν για τη λειτουργία του συλλογικού οργάνου , δηλώνω ευθαρσώς ότι ξεστρατίσαμε, χαθήκαμε στις ανασφάλειες , στις χαώδεις και ατελέσφορες ιδεολογικές αναγωγές του κ. Περιφερειάρχη σε αόρατους εχθρούς, σε μαξιμαλιστικές αναφορές , σε συνθηματολογία της περασμένης εικοσαετίας , στα παγιωμένα « κολλήματα» του, στις υπερβολές και στις κατά παραγγελία «αγιογραφίες» των δελτίων τύπου. Στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου ηττήθηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες και λειτουργίες, από ένα σύστημα παρωχημένο , ξεπερασμένο, συγκεντρωτικό , αδιαφανές , απολίτικο , ατελέσφορο που δεν έχει πλέον τίποτα άλλο να δώσει στην κοινωνία της Πελοποννήσου εκτός από βερμπαλισμούς και δελτία τύπου. Βέβαια η πολιτική δεν γίνεται με δελτία τύπου και κορώνες, που δεν αγγίζουν κανέναν που δεν λένε σε κανέναν τίποτα και που απλώς πιστοποιούν το τέλος εποχής, ενός « γερασμένου θεάτρου» που αδυνατεί να κάνει την υπέρβαση του και να κλείσει το κύκλο του.

Τα θλιβερά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της 24 Μαρτίου, μιας μαύρης σελίδας για την ιστορία του θεσμού , όταν αυτό το τρομερό και αδίστακτο «σύστημα εξουσίας» σε μια αποτυχημένη επίδειξη της υποτιθέμενης δύναμης του, θέλησε με πραξικοπηματικό τρόπο να καταργήσει τον θεσμικό ρόλο του προέδρου , δηλώνει απερίφραστα πλέον ότι η πολιτική του αναλγησία δεν έχει όρια, δεν έχει φραγμό.

Σήμερα μετά από 27 μήνες θητεία στη θέση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου καταθέτω την παραίτηση μου από τη θέση αυτή και ταυτόχρονα δηλώνω την ανεξαρτητοποίηση μου από την παράταξη της Νέας Πελοποννήσου.
Παραμένω στο συλλογικό όργανο, ως ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας.
Είναι μια λυτρωτική πράξη πολιτικής ευθύνης , με την ελπίδα ότι μία παραίτηση μπορεί να προσφέρει έστω και στο ελάχιστο, στο αυτονόητο ζητούμενο, στην αναγκαιότητα αλλαγής πορείας στα αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα του τόπου μας, κρίσιμης και απαραίτητης προϋπόθεσης για την κοινωνία μας και τους θεσμούς της.

Τρίπολη 28.03.2014 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΕΛ-ΝΗΣΟΥ